Global Teacher Prize v ČR: První oficiální ročník české varianty největšího mezinárodního ocenění práce učitelů se rozbíhá

čtvrtek 25. ledna 2018 ·

„Kdybych měl parafrázovat jednoho starého filozofa, učitelé jsou lidé, kteří nás učí používat rozum bez jejich vedení,“ říká ve svém krátkém videoposelství na podporu Global Teacher Prize Czech Republic rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Oficiálně první ročník české varianty mezinárodního ocenění reflektující práci dobrých učitelů odstartoval své nominace. Z přihlášených kandidátů vybere odborná porota české učitele, které EDUin doporučí do mezinárodního kola. Celkový vítěz mezinárodního kola bude odměněn částkou jeden milion dolarů.


Global Teacher Prize Czech Republic (GTP CR) je ocenění určené pro učitele základních a středních škol. Nominovat učitele může každý, stejně tak se každý učitel ZŠ a SŠ může přihlásit. Na rozdíl od jiných ocenění učitelů nejde jen o vyjádření sympatií. Nominované učitele bude hodnotit devítičlenná odborná porota složená z lidí, kteří se profesně věnují vzdělávání, případně příbuzných oblastem, jako je např. leadership.

Odborná porota hodnotí učitele podle čtyř základních kritérií:

• Podpora vzdělávacího úspěchu každého žáka
• Vytváření přenositelných inovativních forem výuky
• Spolupráce s dalšími vzdělávacími organizacemi a účast v mimoškolních aktivitách
• Zapojení a vliv v profesní komunitě

Kritéria jsou posuzována podle důkazů, které dokládají aktivitu nominovaných. Finalisty porota navštěvuje přímo ve výuce. Dne 14. 6. 2018 budou slavnostně vyhlášeni tři vítězové, kteří obdrží částku 50 tisíc korun a podporu v přihlášce do mezinárodního kola soutěže, jehož vyhlášení probíhá každoročně v březnu v Dubaji. Celkový vítěz mezinárodního kola získá odměnu 1 milion dolarů.

Hana Matoušů, koordinátorka pro GTP, EDUin, řekla: „Oficiálně první ročník navazuje na zkušební nultý, jenž proběhl v roce 2017. V něm se shromáždilo 100 nominací a 32 přihlášených. Letos očekáváme masivnější zájem i celkový dopad soutěže, jejímž cílem je přitáhnout pozornost k důležitosti učitelského poslání. I proto jsme natočili vzkazy zajímavých osobností českého veřejného života, jako je rektor MU Mikuláš Bek, a budeme je postupně zveřejňovat.“

Zdroj: Tisková zpráva EDUin

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. ledna 2018 v 7:25  

"Odborná porota hodnotí učitele podle čtyř základních kritérií:

• Podpora vzdělávacího úspěchu každého žáka
• Vytváření přenositelných inovativních forem výuky
• Spolupráce s dalšími vzdělávacími organizacemi a účast v mimoškolních aktivitách
• Zapojení a vliv v profesní komunitě "

Takže, jak učitel učí a jakých dosahuje výsledků, vlastně nikoho nezajímá.

Radek Sárközi řekl(a)...
25. ledna 2018 v 21:07  

Doufám, že členové odborné poroty uplatňují všechna 4 hodnoticí kritéria ve své práci alespoň 5 let.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.