Ve školách se opomíjí prevence proti drogám a zbraním

středa 6. prosince 2017 ·

Ve školách se v prevenci opomíjí téma bezpečnosti a podceňuje se problematika drog mezi dětmi. Na konferenci Návykové látky a bezpečnost ve školách to novinářům řekli zástupci lékařů a policie. Odborníci by chtěli spustit celostátní systém prevence, ale problém je v jeho uvedení do praxe. Resorty školství a zdravotnictví totiž změnily priority a na program nyní nevyčlenily peníze. Informuje ČTK.


Michal Miovský (adiktologie.cz)
Bezpečnost ve školách se podle přednosty Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Vojenské fakultní nemocnice v Praze Michala Milovského postupně zhoršuje. Uvedl, že toto téma bylo dřív v prevenci trochu opomenuto. V současnosti proto není ani jasné, jaké zbraně děti do škol nosí a v jakém množství.

"Žádným přehledem v současnosti nedisponujeme, ale tušíme z prvních dat, že to začíná být problém," uvedl. Děti údajně chodí do škol třeba s noži nebo takzvanými boxery. "Je potřeba řešit tyto problémy dříve, než začnou děti nosit tatínkovu (pistoli) devítku v tašce do školy," míní.

Čím dál větším problémem jsou podle něj ve školách i drogy. "Lidé si neuvědomují, že nejde o nějaké vnější nebezpečí cizích dealerů před školou, ale že distribuce probíhá ve třídách mezi dětmi navzájem," upozornil. Ve dvou třetinách případů dostanou děti ve škole drogy od spolužáků a víc než 70 procent dětí ví, na koho se ve škole obrátit, aby je dostaly, upřesnil.

Milovský připomněl, že odborníci v Česku již 17 let připravují celostátní systém prevence. Práce na něm přišla stát za tu dobu na 70 milionů korun, řekl. Předpokládá spolupráci různých resortů, zejména pak zdravotnictví, vnitra, školství, sociálních věcí a spravedlnosti.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
6. prosince 2017 v 6:51  

Zajímavý článek. Kulím oči.

"...odborníci v Česku již 17 let připravují celostátní systém prevence. Práce na něm přišla stát za tu dobu na 70 milionů korun, řekl."

To už je horší jak státní maturita. To bude ale dílo. Jak to, že jsme si my na školách doteď ničeho nevšimli?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.