Úprava vyhlášky o inkluzi by měla vést k úsporám

čtvrtek 7. prosince 2017 ·

Končící ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) podepsal novelu vyhlášky o společném vzdělávání dětí, která by měla vést k úspornějšímu financování podpory pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Ministerstvo školství si od ní slibuje lepší využívání peněz zejména na asistenty pedagoga, kteří byli v uplynulém roce nejdražší součástí inkluze. Podle odhadů úřadu by novela vyhlášky mohla státu v příštím roce ušetřit zhruba 1,08 miliardy korun. Úprava bude platit od začátku roku. Informuje ČTK.


Stanislav Štech (msmt.cz)
Asistenti pedagoga podle nedávné analýzy ministerstva školství tvořili v loňském školním roce 7,2 procenta poskytovaných podpůrných opatření a přišli stát na 1,35 miliardy korun. Celkové náklady na podporu při společném vzdělávání dětí činily zhruba 2,07 miliardy korun.

"V případě asistenta pedagoga se ukázalo, že v řadě případů není zajištěna účelnost této pozice na škole. Novela vyhlášky reaguje i na tato zjištění," uvedlo ministerstvo. Resort v novele změnil výpočet, podle kterého školy na asistenty dostávají peníze. Podle úřadu stejně nyní asistentům vyplácí méně, než kolik jim na ně posílá stát. Zbytek peněz údajně školy využívají na různé účely, jako jsou třeba odměny svých dalších zaměstnanců.

Novela sníží i maximální možný počet asistentů ve třídě ze čtyř na tři. Toto opatření se ale bude týkat až nově vydaných doporučení na podpůrná opatření.

Úřad odhadoval výdaje na inkluzi loni v září na 410 milionů korun pro zbytek roku 2016 a jednu miliardu korun pro letošek. Ve skutečnosti stát za inkluzi zaplatil loni 589 milionů korun a za první pololetí letošního roku zhruba 1,5 miliardy korun.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
7. prosince 2017 v 7:52  

Pokusy na postižených dětech. Běžte už opravdu do Prahy. Včera se už tady propouštěli pracně sehnaní asistenti. Poradny přepisují zprávy podle toho co vyprsknou na ministerstvu. Ty děti za vaši neomezenou blbost opravdu nemohou.

Radek Sárközi řekl(a)...
7. prosince 2017 v 8:59  

Vyhláška byla projednána ve zkráceném připomínkovém řízení - teď už je jasné, proč nechal Štech na připomínky jen pár dní...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.