Pro speciální školy schválil školský výbor 100 miliónů navíc

pátek 8. prosince 2017 ·

Na poslední chvíli se snažili poslanci školského výboru ve čtvrtek změnit rozpočet školství. Shodli se na navýšení o 100 miliónů korun pro speciální školy. Pro zalepení díry v objemu 131 miliónů, které v rozpočtu chybí na zvýšení platů učitelů v církevních a soukromých školách, se už mezi poslanci nenašla dostatečná podpora. Informuje server Novinky.cz.


Za zvýšení příjmů speciálních škol plédoval ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) i zpravodajka a Štechova předchůdkyně Kateřina Valachová (ČSSD). „Ukázalo se, že speciální školy nedostávaly na ostatní neinvestiční výdaje, jako jsou učebnice, ani korunu,“ upozornila Valachová. S návrhem souhlasil i šéf výboru Václav Klaus ml. (ODS) a návrh nakonec získal dostatečnou podporu i mezi ostatními poslanci.

Na ostatních návrzích na rozpočtové změny se už poslanci neshodli. Valachová přitom upozorňovala, že třeba 131 miliónů na platy učitelů v soukromých a církevních školách jsou mandatorní výdaje, které musí stát vydat podle zákona. Proti úpravě ale hlasovali poslanci ANO a KSČM.

„Obávám se, že pokud to tak zůstane, bude muset ministerstvo školství vyplácet peníze na úkor vysokých škol,“ řekl po hlasování Štech. Podle něj bylo hlasování jednou z posledních příležitostí zalepit díru v rozpočtu. „Ministerstvo financí opomnělo tuto částku do rozpočtu zahrnout. Toto byla jedna z posledních šancí,“ řekl Štech.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.