Štech: Budoucí vláda by neměla hned zasahovat do změn ve školství

pátek 1. prosince 2017 ·

Nově vznikající vláda Andreje Babiše (ANO) by neměla ukvapeně zasahovat do změn, které se v posledních dvou letech udělaly ve školství. Měla by vyčkat, jaký bude jejich dopad v příštích letech, vyhodnotit je a případně potom upravit. Na včerejší bilanční schůzce svého úřadu to budoucí vládě doporučil končící ministr Stanislav Štech (za ČSSD). Informuje ČTK.


Stanislav Štech (msmt.cz)
"Já doufám, že zvítězí racionální přístup, a nikoli revoluční přemety," řekl. Například výsledky společného vzdělávání ve školách, jehož financování nastavila vyhláška od loňského září, podle něj není možné ověřit za několik měsíců, ale až za několik let. Myslí si, že by byla chyba tento systém hned upravovat nebo dokonce rušit. "Zatím ani nikdo neupřesnil, jak by to chtěl udělat," dodal.

Připustil, že prosazování mnoha změn najednou bylo v uplynulém období problematické. Kromě nového nastavení inkluze se například schválila novela vysokoškolského zákona, zavedly se jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory či se prosadila povinná státní maturita z matematiky. Pro učitele bylo podle Štecha náročné se všem změnám přizpůsobit a přijmout je.

"Domnívám se, že jakési rozvolnění by bylo bývalo dobré, ale nebyl na to čas," řekl. Důvodem podle něj bylo nahromadění problémů v posledních osmi až deseti letech, které se musely v krátkém čase vyřešit.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
1. prosince 2017 v 17:15  

Naopak! Měla by co nejrychleji napravit, co se dá...

Unknown řekl(a)...
3. prosince 2017 v 9:24  

budoucí vláda by měla neprodleně začít makat na nové školské reformě

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.