Mnozí učitelé jsou terčem intenzivního internetového násilí. Jen 15% z nich útoky ohlásí řediteli školy.

pátek 1. prosince 2017 ·

Pětina všech českých učitelů byla nebo je obětí cílené agrese ve virtuálním prostoru. Intenzivnímu teroru, respektive kyberšikaně je potom vystaveno až pět procent z nich. Pod jejich jmény vznikají falešné profily, na sociálních sítích s nimi kolují ponižující videa, bombardují je stovky nenávistných zpráv denně. Podle odborníků neexistuje žádné jiné zaměstnání, jehož představitelé by se stávali terčem internetového násilí tak intenzivně jako pedagogové. Útočníky se přitom stávají jak žáci, tak i rodiče, kteří si v kyberprostoru počínají stejně jako jejich náctiletí potomci. Reportáž přináší deník Právo.


Kamil Kopecký (upol.cz)
Učitelé, kterých je dohromady téměř 150 tisíc, ale internetovou agresi směřující od žáků obvykle nehlásí. Většina z nich údajně nevěří, že by se ředitelé podobným podnětem vůbec zabývali. „Jen patnáct procent učitelů, kteří zažili agresi, to nahlásí svému nadřízenému. První extrém tedy je, že o tom ředitel ani neví. Druhý je ten, že o tom ví, ale nechce to řešit,“ řekl Právu Kamil Kopecký z projektu e-bezpečí.

Podle Kopeckého, jenž loni zpracovával výzkum týkající se kyberšikany českých učitelů, školy skutečně nechtějí upozorňovat na to, že u nich na škole dochází k podobným jevům.

„Je to problém, který prorůstá společností. Ne každá škola má osvíceného ředitele, který stojí za svými zaměstnanci, učitelé počítají, že se obrátí proti nim,“ uvedl Kopecký.

Jedním z důvodů, proč učitelé o kyberšikaně, respektive šikaně nechtějí mluvit, je údajně také strach z toho, že profesně selhali. Což prý nemusí být jen jejich představa, ale pravda. „Není to jednostranné. Někdy je opravdu příčinou všeho pedagog, který děti uráží, vytváří mezi nimi nerovnost třeba tím, že polovinu oslovuje křestním jménem a tu druhou příjmením. Děti mu to nevrátí fyzicky, proto se o to snaží alespoň ve virtuálním světě,“ vysvětlil Kopecký. Podle něj si tak dítě vytváří hranice toho, kam až může zajít.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
3. prosince 2017 v 8:31  

https://www.e-bezpeci.cz/index.php/temata/kyberikana/1260-hodnoceni-ucitelu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.