Václav Klaus mladší: Zrušil bych všechny školské novely, které přišly za poslední čtyři roky

pátek 1. prosince 2017 ·

„Když to shrnu, tak bych víceméně zrušil všechny novely, které přišly za poslední čtyři roky. Nevidím ani jednu přínosnou. Máme jiné problémy: obrovský přebytek středních škol, klesající nebo stagnující úroveň českých deváťáků. Máme problémy v tom, že peníze daňových poplatníků nekončí ve školách u učitelů, máme problémy, že velká část mladé generace míří na vysoké školy. Tento sektor strašným způsobem roste a musíme debatovat, jakým způsobem to financovat, aby byl systém udržitelný, nebo jestli chceme, aby sto procent lidí studovalo do 26 let a měli tři vysoké školy,“ odpovídá Václav Klaus mladší v rozhovoru pro Hospodářské noviny „co mu vadí ve školství?“.


Václav Klaus mladší (psp.cz)
V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Co by mělo být první?

Jednoduché věci. Když se pokusíte zrušit pamlskovou vyhlášku, tak to jde relativně snadno. Kdybyste to chtěli u inkluze, bude to složitější. Ale řada stran, které byly v minulém volebním období v opozici, má větší sílu – včetně ODS. Brzy třeba nějaké zákony předložíme a získáme pro ně snad většinu.

Odsuzujete inkluzi celkově, nebo ji v individuálních případech považujete za prospěšnou?

Likvidace praktických škol je špatně. Nelze si myslet, že paní učitelka bude každé ze 16 dětí vyučovat jinak. Ti normální učitelé na základkách nechtějí být speciálními pedagogy.

Je ODS vnitřně přesvědčená, že s Andrejem Babišem do vlády nepůjde?

Jak kdo. Polovina členstva ODS má naprostou averzi vůči jakékoliv spolupráci s hnutím ANO, což vedení strany musí reflektovat. Určitě tam jsou ale i lidé, kteří jsou pragmatičtější než jiní. Kam se to vyvine, netuším.

Napsal jste, že SPD má řadu principiálních a správných názorů.

Hm, bezpochyby.

Vy si nemyslíte, že to je extremistická strana, jejíž chování vyvolává u mnoha lidí obavy?

Jsem demokrat, všichni lidé věděli, koho volí, všude vyšla spousta článků. Kdo se chtěl o stranách dozvědět něco špatného, dozvěděl se to. A lidé prostě SPD zvolili. Nejsem demokrat, který by respektoval jen sebe, ale respektuji také ostatní. Pokud jde o SPD, naprosto nechápu jejich přímou demokracii a permanentní referenda, to považuji za naprosto scestné. Ale na řadu otázek národních a podobně mají v mých očích velice správné názory. SPD má tedy řadu principiálních a správných názorů.

Vidíte jako hrozbu pro Česko, kdyby tu vládlo ANO, SPD a KSČM?

Viděl jsem jako hrozbu pro tuto republiku, když tu vládlo ANO, ČSSD a KDU-ČSL. To mi stačilo, abych se cítil dost ohrožen.

Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Veronika Valíková řekl(a)...
1. prosince 2017 v 16:29  

Možná se paní redaktorka Frouzová, která o školství dost ví, měla více ptát právě na školství. Nebo se snad musí "demokratický" poslanec automaticky vymezovat proti polovině sněmovny?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.