Radka Hrdinová: Soukromé školy a boj o peníze

úterý 19. prosince 2017 ·

„Včera premiér Andrej Babiš uváděl do úřadu nového ministra školství Roberta Plagu. Když mluvili o napjatém rozpočtu, divil se, proč stát přispívá soukromým a církevním školám na platy podobně jako školám veřejným. Nového ministra tak hned první den ve funkci postavil před nečekaný úkol – vysvětlit, jestli se bude měnit zavedený systém financování, podle kterého dostávají tyto školy podle počtu žáků na platy 60 až 90 procent toho, co posílá školám veřejným,“ píše Radka Hrdinová v MF DNES.


„Rozumím, že pana premiéra zaujala částka 6,5 miliardy korun, které ministerstvo každoročně zaplatí soukromým a církevním školám. Vnímám to jako impulz k debatě, zda a v jaké míře mají veřejné prostředky dostávat jiné než veřejné školy,“ komentoval výrok premiéra Plaga.

„Byl by to citelný zásah měnící obecné zásady školského zákona. Ten považuje vzdělávání za veřejnou službu,“ říká advokátka Anna Marie Landon, která se specializuje na školství.



Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

7 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
19. prosince 2017 v 12:48  

Tak je to veřejná služba, nebo není? Pokud ano, tak dotace nelze rušit. Pokud ne, tak rušit, ale i vg a stejně blbé vzdělání všem.

Datel řekl(a)...
19. prosince 2017 v 13:09  

Jak to myslíte, to stejně blbé vzdělání všem?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
19. prosince 2017 v 14:30  

Tak jo a soukromá ordinace, též veřejná služba, jako bude žít z čeho? To je tak, když někdo mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí. Od bývalého ministra financí to zní ale poněkud zvláštně. Máme se bát? Jo a těm rodičům dětí na těch soukromých školách bez státních peněz snížíte daně, nebo je jen zase jako vždy sprostě prožerete? Oni si totiž zaplatili za školství jako veřejnou službu a už to že soukromé školy nedostávají také 100% je hodně napováženou. Tedy přesněji, je to nespravedlnost. A teď mě zase bijte.

Jiri Janecek řekl(a)...
19. prosince 2017 v 15:13  

"Tak jo a soukromá ordinace, též veřejná služba, jako bude žít z čeho?"
No, je to trochu odbočka (od premiérova hloupého vyjádření), ale myslím, že soukromá ordinace žije s peněz, které dostává od zdravotních pojišťoven na základě uzavřených smluv a provedených úkonů.

Pro uzavření smlouvy musí lékař splnit určité podmínky.
Na uzavření smlouvy lékař nárok nemá (i když splní podmínky).

To je dobré tak nějak vzít v potaz, ale spíš by se to hodilo k diskuzím o nepovolování nových soukromých škol, resp. jejich nezařazování do rejstříku, než k financování...

---
"To je tak, když někdo mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí."
Na to jsem zvyklý u vzdělávacích expertů, tak to přežiju i u předsedu vlády...

Tajný Učitel řekl(a)...
19. prosince 2017 v 19:17  

Pro uzavření smlouvy musí lékař splnit určité podmínky.

Myslíte stejně, jako jsou soukromé školy povinné naplňovat rvp a být kontrolovány čši?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
19. prosince 2017 v 21:11  

O tom to je. Existuje takzvané síť škol. tak je zařazena škola bez ohledu na to kdo je jejím zřizovatelem. Pokud tedy škola v takové síti je, dostává příspěvky od státu (soukromá kdo ví proč méně) a podléhá školskému zákonu. Musí mís stejné výstupy, dané RVP a je kontrolována ČŠI. U soukromých může špatná zpráva ČŠI snížit SP na pouhých 60%, u statních je to jen takové BUBUBU.
Soukromá škola nedostává žádnou "dotaci". Prostě ty peníze jdou za žákem neboť byly vybrány od daňových poplatníků. Jenže tohle právě mnozí nedovedou pochopit. Nemají představu, o kolik peněz se jedná a žijí v bludu, že soukromá škola by se mohla uživit ze školného.
Ale přesto tu nikdo nikomu nebrání zřídit si soukromou školu, která nebude zařazena do té sítě a prostě si bude moct učit, co ji napadne nebo ani nenapadne. Byla by to záležitost hodně ztrátová a sponzorem by musel být nějaký pán hodně zazobán. Určitě takové jsou a budou.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
19. prosince 2017 v 22:03  

A někteří nedovedou pochopit, že žádné automatické "jdou za žákem" neexistuje. To je pouze politické rozhodnutí. Soukromá škola se školným 100 000 se nemůže uživit ze školného? Kam ty peníze tedy jdou?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.