Programují vás, dejte si pořádnou pauzu. Sociální média podle exmanažera Facebooku ničí společnost

středa 13. prosince 2017 ·

Sociální média ničí základy fungování společnosti a lidé by si od nich měli dát pauzu. Takto se během vystoupení na Stanfordské univerzitě vyjádřil bývalý viceprezident společnosti Facebook pro růst uživatelské komunity Chamath Palihapitiya. Dodal, že za to, jaké prostředí pomohl vytvořit, cítí obrovskou vinu. Informuje ČTK.


Chamath Palihapitiya (linkedin.com)
Kriticky se přitom nevyjadřoval jen vůči Facebooku, ale vůči širšímu prostředí na internetu založeném na "krátkodobých obvodech" uspokojení ze zpětné vazby.

Také podle něj nejde jen o problém americké společnosti, kde je moc sociálních sítí aktuálně žhavým tématem kvůli údajné kampani Ruska před posledními prezidentskými volbami. "Žádná občanská debata, žádná spolupráce: dezinformace a nepravdy. (…) Je to globální problém," soudí podnikatel původem ze Srí Lanky, který ve Facebooku působil od roku 2007 do roku 2011.

Uvedl pak jako příklad květnový incident z Indie, kde falešné zprávy o únosech rozšířené prostřednictvím aplikace WhatsApp vyústily ve zlynčování sedmi lidí.

Palihapitiya se však obává, že manipulace lidí je možná ještě v mnohem větším měřítku. "Neuvědomujete si to, ale jste programováni," řekl.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.