Přerovský radní Kohout: Nevím, jak pracovat s tím, že jsou děti svěřeny ulici, a nejsou nijak vychovávány

pondělí 18. prosince 2017 ·

Útok šestice romských pachatelů ve věku od jedenácti do třinácti let skončil pro dvojici poškozených hochů ošetřením v nemocnici. Napadení chlapců, kterým parta uštědřila rány a kopance, už šetří policie. Jak se ukazuje, není tento případ v Přerově zdaleka ojedinělý. „Je to projev kolabujícícho sociálního systému,“ říká k tomu přerovský radní Jiří Kohout. Informuje Deník.cz.


Jiří Kohout (spolecneproprerov.cz)
Strážníci už začali v souvislosti s nárůstem případů obcházet problémové lokality.

Na chování skupiny agresivních dětí už upozornil i ředitel Gymnázia Jakuba Škody Jan Raška. Obrátili se na něj totiž rodiče studentů, kteří se s touto partou setkali, a obtěžovala je. „Děje se to vždy v době, kdy naši žáci odcházejí ze školy. Často jsou slovně napadáni, někdy po nich požadují cigarety nebo peníze. K fyzickým útokům naštěstí nedošlo, jen požďuchování,“ vylíčil ředitel.

„Problémy jsme řešili v okolí hřiště v Jasínkově ulici, ale i na Dvořákově a v jiných částech Přerova,“ řekl radní Jiří Kohout (SpP), který má na starosti oblast prevence kriminality.

Zabránit těmto jevům je podle něj těžké. „Je to projev kolabujícího sociálního systému. Nevím, jak pracovat s tím, že jsou děti svěřeny ulici, a nejsou nijak vychovávány. Je to hlubší společenský problém, který je nutné řešit,“ uzavřel.

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. prosince 2017 v 14:39  

nijak,děti ulice jsou v eu bězné a co teprv v brazílii

aknelka řekl(a)...
18. prosince 2017 v 14:47  

První krok už udělali: otevřeně říkají, co je to za skupinu dětí.
Myslím, že tady je velký prostor pro romské organizace a inciativy atd., které by se místo neustáleho hlídání svých práv a nároků mohly konečně začít starat, když už jsou.
Už jsem zde na toto téma psala (p. Komárek sem ten seznam stejně nedal a můj odkaz smazal):
je potřeba začít odmala (po narození dětí) chodit do rodin a vysvětlovat a kontrolovat. Tito chlapci se patrně už nepolepší, my jsme tomu zamlada říkali že "rostou pro kriminál". Je to generace, která už své rodiče neviděla nikdy chodit do práce. Roste generace, která se ocitá na ZŠ (i když na to děti nemají, díky inkluzi a obavám z diskriminace). Jestli se vám to zdá nekorektní, lituji, ale mám tyto zkušenosti. Na ZŠ tyto dvojnásobně znevýhodněné děti (nízké IQ, nulová pomoc doma) nemohou zažít úspěch. Tak se snaží vyniknout jinak.
Asi jsem toho smotala víc dohromady, ale můj nejstarší tam žije a pracuje, tak o tom něco vím.

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2017 v 14:58  

aknelka

Jistě si pamatujete, že jsem smazal odkaz na blog, který zařazuji do kategorie těch, které "sem nepatří". Váš diskusní příspěvek jsem nesmazal, respektive jsem Vás požádal o jeho editaci, bez odkazu. Hezký den!.

aknelka řekl(a)...
18. prosince 2017 v 16:08  

Ještě jednou: "...p. Komárek sem ten seznam stejně nedal ..."

Jistě si pamatujete, pane Komárku, že jsem vás požádala o uvedení seznamu těchto "neziskovek" :) a též o seznam těch webů, které "sem nepatří". Děkuji.
Možná byste mohl některá seskupení oslovit se žádostí o spolupráci s radnicí v Přerově a i v jiných městech.

mirek vaněk řekl(a)...
19. prosince 2017 v 7:33  

„Je to projev kolabujícícho sociálního systému,“

On tady někdy nějaký funkční sociální systém byl?

aknelka řekl(a)...
21. prosince 2017 v 9:23  

Byl, ale ti mladší už ho nepamatují.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.