Poslanci schválili rozpočet. Miliardy navíc pro učitele neprošly, sněmovna přesto doporučuje zvýšit platy učitelů o 15%

středa 20. prosince 2017 ·

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má proti letošnímu klesnout o deset miliard korun na 50 miliard korun. Poslanci v závěrečném hlasování přidali mimo jiné 3,3 miliardy korun na sociální služby, miliardu korun na podporu agropotravinářského komplexu a 300 milionů na investice do mateřských a základních škol. Většinu ostatních návrhů na přesuny peněz zamítli. Informuje ČTK.


Pro rozpočet hlasovalo 140 poslanců, podpořili ho poslanci bývalé vládní koalice, tedy ANO, ČSSD a KDU-ČSL, k nimž se přidali poslanci SPD a KSČM. Proti schválení rozpočtu byli poslanci ODS a TOP 09, Piráti se až na poslankyni Lenku Kozlovou, která jej podpořila, zdrželi, zdržel se i klub STAN.

Celkově poslanci přesunuli kolem sedmi miliard korun, tedy asi polovinu procenta celkových plánovaných výdajů. Dva návrhy na zvýšení peněz na sociální služby o celkových 3,3 miliardy korun prošly s masivní podporou napříč stranami. Na podpoře tohoto přesunu se ještě před hlasováním dohodly strany bývalé vládní kolice, tedy ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Sněmovna také přidala 100 milionů korun speciálním školám na učební pomůcky pro těžce postižené žáky.

Prošel i pozměňovací návrh Věry Kovářové z hnutí STAN, aby 300 milionů navíc dostaly mateřské a základní školy zřizované územními samosprávnými celky. Neuspěla ale s návrhem přidat 15,7 miliardy na platy učitelů v regionálním školství. Při hlasování o desítkách pozměňovacích návrhů obecně většina poslanců s návrhy různých změn v rozpočtu neuspěla. První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová například neprosadila přesun 7,5 miliardy na platy učitelů z podpor agropotravinářského komplexu.

Sněmovna přesto v doprovodném usnesení podpořila budoucí zvyšování výdajů ministerstva školství na regionální a vysoké školy. Doporučila vládě, aby už od září zvýšila učitelům platy o 15 procent a ostatním pracovníků ve školství o desetinu.

Celý text naleznete zde
Zprávu iDNES.cz naleznete zde

10 komentářů:

BP řekl(a)...
20. prosince 2017 v 9:10  

Nic nového. Jako vždy, stejná písnička už téměř 30 let. Školství máme všichni až na 1. místě!

Radek Sárközi řekl(a)...
20. prosince 2017 v 10:04  

Zaujalo mě "miliardu korun na podporu agropotravinářského komplexu"... :-o

Q. E. D. řekl(a)...
20. prosince 2017 v 10:08  

No, jelikož je po volbách, nejde o překvapení. Další čtyři roky se zase bude na učitele kašlat.

Radek Sárközi řekl(a)...
20. prosince 2017 v 11:17  

Státní rozpočet na rok 2018 - výdaje na školství klesnou pod 13 %
Zatímco v roce 2016 činily výdaje na školství 14,2 % všech výdajů státního rozpočtu, na rok 2018 se plánuje jen 12,9 %. Tedy opět pokles, nikoliv růst... Schválený rozpočet počítá s výdaji 1364,5 miliardy korun, z toho na školství půjde 176,1 mld.
http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/12/statni-rozpocet-na-rok-2018.html

Tajný Učitel řekl(a)...
20. prosince 2017 v 12:01  

Učitelé jsou poslušní přizdi. Nechají si mazat med před volbama a dělat na hlavu po volbách. kolem a kolem, furt dokola. Tak jo. Za ty prachy bude str 35, cv 5. poslanečci. Chcete kvalitu? Tak si ji zaplaťte.

tyrjir řekl(a)...
20. prosince 2017 v 12:52  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
20. prosince 2017 v 12:55  

Vznikne koalice Hvězdné pěchoty z ČSSD s vládou ANO?

Chovanec: S Babišem budeme o vládě jednat ve druhém kole

Současnou vládu podle svých slov nepodpoříte. Je reálná varianta, že by ve druhém pokusu ČSSD vládu Babiše podpořila nebo do ní usedla?

Budeme jednat. Politici mají povinnost hrát s kartami, které volič rozdal, a nestěžovat si, jak volby dopadly. Dokud budu v čele ČSSD, tak budu dělat vše, abychom se neblížili k předčasným volbám. Pokud bude debata o vládním uspořádání, v němž by ČSSD mohla hrát roli podporovatele, tak se tomu nebudu bránit. Největším selháním politiků jsou předčasné volby.

Je pro vás schůdnější varianta Babišovu vládu podpořit, nebo v ní s Babišem sedět, vzhledem k tomu, že jste tvrdili, že s trestně stíhaným člověkem nemůžete být ve vládě?

Politická strana musí hájit své zásady a priority a nemůže říkat něco jiného před volbami a něco jiného po volbách. Náš volební výsledek je nelichotivý, sedm procent není žádný zázrak. Musíme čekat, co s tím udělá vítěz. Nejhorší, co by se stalo České republice v rámci vnitřní i mezinárodní politiky, jsou předčasné volby. Pokud by byla vize Andreje Babiše do předčasných voleb se pustit, tak musíme dělat vše, aby ta cesta k předčasným volbám byla co nejsložitější.


Myslíte, vážení přátelé české školy, že bychom si měli přát novou koalici ANO a ČSSD*?

Měla nebo neměla by se ČSSD po tom, co ve školství její Hvězdná pěchota natropila, s tím, koho má ve Sněmovně, stát koaliční stranou ve vládě ANO?

J.Týř

*Viz např.

http://www.ceskaskola.cz/2017/12/katerina-valachova-inkluze-neboli.html#comment-9153361612003836525

Demagogie Valachové a zoufalství ČSSD
http://www.ceskaskola.cz/2017/12/katerina-valachova-inkluze-neboli.html#comment-1406106469366316414


Radek Sárközi řekl(a)...
20. prosince 2017 v 14:18  

Pro srovnání v roce 2011 byly výdaje státního rozpočtu 1155,5 miliard korun a na školství šlo 173,7 mld., tedy 15 %. Nejvyšší výdaje na školství byly v roce 2015, a to 182,8 miliard - rozpočet na rok 2018 tudíž není rekordní ani v absolutní částce.

tyrjir řekl(a)...
21. prosince 2017 v 11:48  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
21. prosince 2017 v 11:54  

Chovanec: S Babišem budeme o vládě jednat ve druhém kole

Citace v komentáři 20. prosince 2017 12:55 je z
https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=458405&sId=&mId=

K danému tématu jsou zde odkazy na tyto další články

Související články:
* Pryč s kvótami na ženy a složitými stanovami. ČSSD se „čistí” od Sobotky
* S Babišem, nebo proti? ČSSD váhá
* Nejlogičtější by byla koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, prohlásil Fiala
* Právníci trvají na odměnách za Lidový dům
* Otočme kormidlo, ledovec je na dohled, burcuje neznámá skupina soc. dem.
* Zimola: ČSSD by se měla omluvit Zemanovi a jednat s Babišem
* Vláda s Babišem? Zimola oživil spor v ČSSD
* Bývalý rebel ČSSD Tejc jde do Babišovy vlády. Jako náměstek Pelikána


I z těchto článků je vidět, jak rozporuplná je celková situace ČSSD a její postavení ve Sněmovně. Pokud by únorový sjezd ČSSD některé z výše uvedených věcí napravil, nezmění to fakt, že významná část poslaneckého klubu ČSSD nese na výše naznačeném stavu svůj díl viny.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.