MŠMT odpovídá na otázku České školy: Zvýšení platů učitelů v roce 2018 se bude odvíjet od výsledků hospodaření státu

středa 20. prosince 2017 ·

Poslanci včera schválili státní rozpočet a doporučili vládě, aby od září zvýšila učitelům platy o 15%. Ministerstvo školství dnes vydalo tiskovou zprávu "Sněmovna schválila pro MŠMT historicky nejvyšší rozpočet". Česká škola v této souvislosti poslala na ministerstvo následující otázky: „Rozpočet je sice nejvyšší..., ale zůstává otevřená jedna podstatná věc: Obsahuje záruku dalšího zvyšování platů učitelů? Pozměňovací návrhy k rozpočtu schváleny nebyly. Jsou tedy v rozpočtu na zvyšování platů peníze? Co v tomto ohledu bude dělat ministr školství?“


Z oddělení vnějších vztahů a komunikace MŠMT jsme dostali tuto odpověď:

Schválený rozpočet zahrnuje finanční prostředky na navýšení tarifních platů učitelů o 15 % proti předchozímu roku. Návrh vládního programového prohlášení počítá s dalším razantním zlepšováním ohodnocení pedagogů v následujících letech (2019 – 2021). Případné další zvýšení platů učitelů resp. jeho konkrétní výše ještě v průběhu roku 2018 se však bude odvíjet od výsledků hospodaření státu.


Tiskovou zprávu MŠMT naleznete zde
Zprávu o schvalování rozpočtu naleznete zde

4 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
20. prosince 2017 v 13:39  

Státní rozpočet na rok 2018 - výdaje na školství klesnou pod 13 %
Zatímco v roce 2016 činily výdaje na školství 14,2 % všech výdajů státního rozpočtu, na rok 2018 se plánuje jen 12,9 %. Tedy opět pokles, nikoliv růst... Schválený rozpočet počítá s výdaji 1364,5 miliardy korun, z toho na školství půjde 176,1 mld.
http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/12/statni-rozpocet-na-rok-2018.html

Radek Sárközi řekl(a)...
20. prosince 2017 v 14:18  

Pro srovnání v roce 2011 byly výdaje státního rozpočtu 1155,5 miliard korun a na školství šlo 173,7 mld., tedy 15 %. Nejvyšší výdaje na školství byly v roce 2015, a to 182,8 miliard - rozpočet na rok 2018 tudíž není rekordní ani v absolutní částce.

Ferda44 řekl(a)...
20. prosince 2017 v 14:32  

To se samozřejmě dalo čekat, nicméně...

I tak může být prostředků dostatek na slibované navýšení. Asi ne pro všechny a nejspíše ne o slibovanou výši. Ale...

Ve hře je přece nový model financování, který se líbil Asociaci ředitelů ZŠ - tzv. podle odučených úvazků v konkrétní škole.
Stačí úpravou podzákonných norem (učební plán - celková povinná časová dotace) snížit počet hodin nebo omezit např. možnost dělení hodin, v důsledku propuštění pár učitelů pro nadbytečnost a úspora je na světě.

turistao 982 řekl(a)...
20. prosince 2017 v 17:52  

Případné další zvýšení platů učitelů resp. jeho konkrétní výše ještě v průběhu roku 2018 se však bude odvíjet od výsledků hospodaření státu.
Jinými slovy řečeno - úroveň vzdělávání se bude odvíjet od výsledků hospodaření státu. Nehrozí náhodou posloupnost: snížení platů učitelů - následně snížení výsledků hospodaření státu - potom znovu snížení platů učitelů - v důsledku toho další snížení výsledků hospodaření atd, atd?! Kam to povede a kde to skončí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.