MeToo na MŠMT: "Kdybych vás chtěl do postele, už byste tam dávno byla." Asistentka Marcela Chládka promluvila o šikaně

sobota 2. prosince 2017 ·

Lidové noviny byly dva roky v kontaktu s bývalou asistentkou Marcela Chládka, která tvrdí, že byla terčem jeho nevhodného chování. O tom, co přesně se dělo pod vedením muže v tak prestižním politickém postavení, se rozhodla promluvit až nyní. Ačkoli ve svém případě nehovoří o sexuálním obtěžování či násilí, inspirovala ji kampaň MeToo, jež na ně upozorňuje. „Mě naštěstí nic tak hrozného nepotkalo, ale traumatický zážitek si ze spolupráce s panem Chládkem i tak odnáším. Psychické násilí a šikana na pracoviště také nepatří,“ uvedla. Lidové noviny přinášejí k tématu rozhovor a další dva texty.


Marcel Chládek (vláda.cz)
„Během dne byl vždycky nějaký program, a když jsme se okolo jedenácté vraceli do hotelu, řekl mi, že půjdeme ještě na pokoj a probereme zítřejší program. To už mi bylo nepříjemné. Řekl ke všemu, ať zamknu dveře,“ vzpomíná na pracovní cestu s ministrem. „Odpověděla jsem mu, že je již pozdě a že bychom to mohli probrat zítra. S tím nesouhlasil a řekl mi, ať si sednu k němu na gauč. Byla jsem připravená, že kdyby si cokoliv troufl, začnu křičet. Bylo to na mě možná i vidět. Byla jsem dost strnulá. Řekl mi: Uklidněte se, uklidněte se. Což se mi nepovedlo, a tak dodal: Kdybych vás chtěl do postele, tak už byste tam dávno byla. Ani to mě neuklidnilo. Sáhl mi tedy ještě na ruku.“

Asistentka také vzpomíná například na ministrovy telefonáty o páteční noci a v neděli ráno. „Říkal, že mu lidé musí brát telefony a já s tím mám začít. Ozvala jsem se, že mi nepřijde normální, aby mi volal v pátek v noci a v neděli ráno. Jemu to prý přijde normální.“

Připomíná, jak Chládek nadával zaměstnancům nevybíravými výrazy, ponižoval je a rád na ně křičel před dalšími svědky. Z kanceláří proto podle ní byl slyšet nejen křik, ale i pláč: „Sesypala jsem se a musela jsem se hodinu schovat na toaletě.“ Na ministerstvu vydržela jen zhruba měsíc a půl. Pak ze dne na den odešla.

Marcel Chládek odmítá, že by se dopouštěl šikany podřízených: „Souhlasím s tím, že jsem byl přísný šéf. Odmítám, že by probíhal bossing. Je to pro mě uzavřená záležitost,“ řekl LN Chládek. Své chování by neměnil.

Kauzu naplno otevřel na konci května 2015 deník MF DNES. Chládkův úřad od jeho nástupu 29. ledna 2014 mělo opustit podle tehdejších informací deníku devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Noviny upozornily mimo jiné i na příběh Chládkova řidiče. „Nechtěl jsem si nechat líbit, jak na mě ten člověk řval, ať držím hubu,“ citovaly bývalého zaměstnance.

Že pro hrubé výrazy nešel Chládek daleko, potvrdila nyní LN i asistentka tehdejšího ministra. Většinou však jimi častoval muže. Ženy podle ní rád přiváděl do nepříjemných situací nevhodnými narážkami.

Texty naleznete v dnešním vydání Lidových novin

3 komentářů:

Jiri V. řekl(a)...
2. prosince 2017 v 10:09  

Borec :-D

Unknown řekl(a)...
3. prosince 2017 v 9:20  

pane Komárku,proč zde umisťujete články o údajných sexuálních choutkách pana exministra či sexuálně neukojené úřednice? souvisí to snad nějak s problematikou školství?

Unknown řekl(a)...
5. prosince 2017 v 5:56  

kdy bude pokračování ať se dozvíme dali li či nedala li

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.