Změny klimatu spustí obří migrační krizi. Zasáhne i Evropu, tvrdí studie

neděle 5. listopadu 2017 ·

Klimatické změny v následujících desetiletích zažehnou největší migrační krizi v dějinách lidstva. Uvádí to americká studie, podle které budou nový domov hledat desítky milionů lidí. Velká část z nich zamíří podle expertů do Evropy. Informuje iDNES.cz.


Dosud nevídanou uprchlickou krizi předpověděl tým klimatologů a bezpečnostních expertů z americké nevládní organizace Environmental Justice Foundation.

„Pokud si myslíte, že má Evropa problém s uprchlíky, počkejte si na to, co přijde za dvacet let. Až klimatické změny vyženou lidi ze subsaharské Afriky, nebudeme mluvit o jednotkách milionů uprchlíků, ale o deseti nebo dvaceti milionech. Určitě nepůjdou na jih, ale zamíří přes Středozemní moře,“ vysvětlil serveru The Guardian někdejší americký brigádní generál Stephen Cheney.

Autoři studie doporučují přijetí speciálních směrnic, které zajistí ochranu těchto „klimatických migrantů“. Právě problematika dopadů klimatických změn na přesuny obyvatelstva bude jedním z hlavních témat nadcházejícího klimatického summitu v Německu.

„V dlouhodobém horizontu tady mluvíme o existenciální hrozbě pro naši civilizaci. Pokud se budeme dívat jen několik let dopředu, budeme muset jednat, a to v takovém měřítku, jaké jsme tady dosud neměli,“ tvrdí bývalý vědecký poradce britské vlády David King.

Celý text naleznete zde

14 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 9:40  

No, na to opravdu není potřeba tinktank. Stačí se podívat do geografické ročenky, třeba jen na vývoj hustoty zalidnění...

Jinak nepsal o tom už před pětadvaceti lety ten xenofobní populista Jan Keller v "Až na dno blahobytu"? Nepíše něco podobného pravidelně Václav Cílek, další dnes pražským salonem zatracovaný intelektuál, zejména pro své názory k imigrační krizi?

Jiri Janecek řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 9:45  

Jinak teda souhlasím s Anonymním - pan Chytrý si zase myslí, že učitelé jsou tak blbí, že nic nevědí o aktuálních problémech dneška a tak jim tu naservíruje Zprávu po pravdoláskařsky, o níž je třeba se žáky diskutovat... Přirozeně, pluralita těch správných názorů musí být v diskuzi zachována...

Děkuji! Pěkný den!!!

Ygrain řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 11:31  

Díky za osvícení, problém klimatických změn a migrace už v rámci témat "Ecology and Environment" a "Social Issues" učím už pěkných pár let. Pravda, letos jsme k tomu ještě nedošli, mohla bych zapomenout.

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 16:50  

Ale to už tady bylo. Avaři, apod. Postavíme se k tomu prostě stejně, jako naši předci. je to totiž pud sebezáchovy. Nic víc za tím nehledejte.

Michal Komárek řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 19:44  

Paní Karvaiová, myslíte vážně, že bychom se měli chovat stejně jako cca před 1 500 lety? Respektive, že se nemůžeme chovat jinak? To je právě ta otázka, kterou podobné studie kladou: Vážně bychom to neuměli jinak? Když máme hodně jiné technologie a jsme opravdu výrazně bohatší?

To by mě zajímalo, jestli to takhle také vykládá Ygrain :-): Bude to stejné jako v 6. století - budeme prostě válčit o území, nic lepšího nejsme schopni vymyslet. Prostě "Ecology and Environment" and "Social Issues". The 21st Century. Hezký večer!

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 20:11  

Kontrolni otazka pane Komarku: Kolik lidi se dalo narvat na km ctverecny v desatem stoleti a kolik jich tam narvete dnes s modernimi trchnologiemi a bohatstvim?

poste.restante řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 20:12  

Pane Komárku a jste si opravdu tak jistý, že i "druhá strana" si většinově klade stejné otázky, jaké zde nastolujete?

Myslíte, že všichni Britové už opustili "koloniální smýšlení"?
Slyšel jste rčení: "Válku o Evropu svedeme dělohami našich žen"?
Nemyslíte, že jedním z důvodů Trumpova úspěchu je také obava multikulturních Američanů z cizinců, nebo vyznáváte teorii "melting potu"?
Byl jste už někdy fyzicky napaden?

Já s Vámi v podstatě souhlasím, to bych rád zdůraznil.
Ale základům sebeobrany jsem se učil právě proto, že věřím ve svobodu a demokracii.

Ygrain řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 20:26  

No, pane Komárku, nemá-li být válka, tak je třeba, aby ta strana, která bude tahat za kratší konec, byla morálně a sociálně uvědomělá, nikoli bezohledná nebo zoufalá... ah, wait.

Souhlasím, že válka je nejpitomější možné řešení a že v 21. století bychom už MĚLI být dál - problém ale je, že velká většina lidstva k tomuto názoru ještě nedospěla a kdo ví, kdy a jestli dospěje.

V tomto světle vidím náš rozchod se Slováky bez toho, aby padla jediná rána, jako něco ve světovém měřítku zcela unikátního, na co můžeme, my i oni, být po právu hrdi.

Kantůrek řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 20:29  

"Vážně bychom to neuměli jinak? Když máme hodně jiné technologie a jsme opravdu výrazně bohatší?"

Lidstvo umí díky pokroku, vědě a technice spoustu věcí jinak, je to krásně vidět například na způsobu vedení válečných konfliktů. Nicméně, ty války se vedou stále, pokrok, nepokrok...

A co vlastně mají lidé umět jinak? Článek předpovídá velkou migrační krizi. Takže mají lidé dneska jinak vítat nezvané hosty?

Nebo snad lidé mají ještě více zvažovat každý svůj krok a chovat se ještě více příznivě k životnímu prostředí, aby k té migraci nedošlo? Tak to lidé zajisté mohou, jen to v rámci domácností bude mít pouze pramalý vliv na klima, dokud někdo nezreguluje (nezakáže) leteckou dopravu, lodní dopravu, především tu nákladní, a další lidské aktivity, produkující to zlé CO2, které se považuje dnes za původce změn klimatu, takže té předpovězené migraci to stejně nezabrání.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 20:47  

Typicky ožehavé školské téma. A v Británii je ohrožena výroba ginu.

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. listopadu 2017 v 21:07  

Valka je vul a to bude platit vzdy. A vzdy to odskacou ti dole.
Ale kazdy myslici clovek tusi, ze sestehovanim pulky sveta na maly kousek dnes bohate pevniny bude naprosta katastrofa. Tudiz je treba vymyslet cokoli, co zabrani dalsi devastaci Zeme. Ale o to se nikdo dulezity, bohaty a s vlivem nesnazi. Protoze ta devastace nese nejvetsi zisky. Takze se stejne asi lidi nakonec vzajemne vymlati, protoze budou delat vse na urovni prvni signalni.

mirek vaněk řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 7:53  

Lidi jsou pořád stejní. Mají sice sofistikovanější a dražší hračky, ale podstata je stejná. Chléb a hry. A moc. Nedělejte si iluze, že většina obyvatel myslí jako politici či novináři.
Takže místo vlastenectví narůstá nacionalismus. Jak ubývá pamětníků války a roste blahobyt, tak přibývá mladých bojechtivých naivistů, kteří sní o rychlém úspěchu bez práce v duchu vyšších ideí. Úspěch náboru islámského státu v Evropě a nástupu nacionalistů je toho důkazem. Podpora lenosti a nevzdělanosti k tomu přispívá. To je problém Evropy a vyspělých zemí.
Co se týká zemí méně vyspělých, pokud půjde o život, pak málokterý občan zůstane sedět a zemře dobrovolně hlady. Řešením by bylo naučit lidi práci a rozvinout technologie, které i v nepříznivých přírodních podmínkach zajistí podmínky pro život. Ale východiskem je práce a ne sociální dávky.

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 15:07  

Já bych poslala panu Komárkovi jednoho pána od nás z města. Máme tu takovou charitu, že se v Africe budují školy. zatím dvě, protože se opravdu sbírá po korunách v našem městě. A ten pán a další nadšenci tam vždy odjedou dohlížet, jak se tam na té škole pracuje. A vypráví o totální lenosti mužů, hodiny neexistují, všechno je odkládáno na neurčito. Nejvíc pracují, když tam ti Češi ty dva tři měsíce jsou a honí chlapy do práce. Pak zas totál útlum. Kdyby si tam mákli, měli by se taky líp. Jenže jim tam chybí ti pohůnci, co by je hecovali k práci.
Podobné skaz,ky se daly slyšet i v jednom dokumentu od lékařů v nouzi.

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. listopadu 2017 v 15:07  

Lékaři bez hranic

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.