Vzdělávací program: Prevence domácího a genderově podmíněného násilí na školách

čtvrtek 2. listopadu 2017 ·

Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) nabízí od září na všech svých krajských pracovištích vzdělávací program pojmenovaný Využití filmu Zuřivec – prevence domácího a genderově podmíněného násilí na školách. Mnoho děti se setkává s násilím každý den. Přesná čísla sice k dispozici nejsou, ale jedním z hlavních důvodů je tabuizování tohoto složitého tématu.


Nemáme jasně vymezenou definici násilí a lidé ho proto vnímají různě. Dnes víme, že pokud jsou děti vystaveny násilí, tak mají nejen emoční problémy, ale vyrůstají z nich dospělí, u kterých je mnohonásobně větší šance, že se znovu stanou oběťmi násilí nebo ho budou sami páchat.

Animovaný film Zuřivec diváky seznamuje s předškolákem Bójem, jehož otec se proměňuje v jednoho takového zuřivce. Když k tomu dojde, ztrácí kontrolu a bije Bójovu maminku.

Snímek je zpracováním knihy Zuřivec od spisovatelky Gro Dahleové a ilustrátora Sveina Nyhuse. Scény ve filmu jsou velmi emotivní a jejich zhlédnutí může být přínosné i pro děti, které násilí přímo nezažily, protože se učí být empatické ke svým méně šťastným kamarádům. Získat vědomosti o domácím násilí je navíc velmi důležité ze společenského hlediska. Cílem našeho vzdělávacího programu je schopnost pracovat s dětmi na rozvíjení zdravých postojů k problematice domácího násilí, prohloubení schopnosti identifikovat případy domácího násilí, zvýšení kompetencí v oblasti problematiky domácího násilí a překonání mýtů a předsudků.

Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.