Výsledky severočeských studentů jsou opravdu špatné. Co s tím?

sobota 11. listopadu 2017 ·

Společnost Cermat zpracovávající maturity zveřejnila čísla za jarní část. Vyplývá z nich, že severočeští žáci jako celek jsou nejhorší v zemi. Letošní jarní maturitu chtělo absolvovat 9 285 dětí, 1 512 nebylo připuštěno, 1 053 u testů neuspělo, a tak si maturitní vysvědčení odneslo jen 6 720 středoškoláků. Informuje MF DNES.


Petr Šmíd (kr-ustecky.cz)
Češtinu v kraji nezvládlo více než 13 procent studentů z více než čtyř tisíc, angličtinu neudělalo téměř 10 procent (z 2 900) a matematiku téměř 30 procent žáků (z 820). Ve všech předmětech byli severočeští studenti statisticky poslední i v roce 2016.

Rektora ústecké univerzity UJEP Martina Baleje výsledek nepřekvapil. „Jsem přesvědčen, že učit v Ústeckém kraji, ať už na základní, či střední škole, je celkově náročnější než v jiných krajích,“ míní rektor univerzity, která zejména v technických a přírodovědných oborech už nabízí studentům v prvních semestrech přípravné i vyrovnávací kurzy z matematiky, chemie či biologie, aby univerzitu vůbec zvládli.

Podle rektora, ředitelů škol i hejtmanství, které střední školy zřizuje, je hlavním důvodem nelichotivých výsledků složení obyvatel. „Ústecký kraj může výsledky ovlivnit jen okrajově, kraj středním školám poskytuje hlavně podmínky pro vzdělávání, tedy stará se o provozní část,“ řekl náměstek hejtmana pro školství Petr Šmíd. Zlepšení výsledků by podle něj mělo být úkolem pro celý vzdělávací systém. „Tedy umožnit žákům studovat obory, se kterými se na trhu práce opravdu uplatní. Je to také otázka na vládu, která ovlivňuje ohodnocování učitelů, aby ti, kteří opravdu něco umějí a mohou dětem něco předat, mířili do školství. V tomto směru by měli mít i ředitelé možnost ocenit své učitele a motivovat je,“ dodal Šmíd.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.