Tisková zpráva: Učitelská platforma odmítá výroky poslankyně Terezy Hyťhové. (K případu výhrožování žákům teplické ZŠ)

pátek 10. listopadu 2017 ·

V uplynulých dnech média uveřejnila rozhovor s nově zvolenou poslankyní za SPD Terezou Hyťhovou, která mimo jiné ve svých odpovědích reaguje na fotografii žáků první třídy základní školy v Teplicích. Na této fotografii bylo zachyceno velké množství dětí cizích státních příslušníků žijících v České republice. Z dikce paní poslankyně je patrné, že jí nijak nevadí nenávistné komentáře k fotografii malých dětí, kterou média a sociální sítě uveřejnila.

Je velice zarážející uvedené skutečnosti číst od zákonodárkyně, která by měla v první řadě myslet na základní lidská práva a svobody a nikoliv veřejně schvalovat rasovou a národnostní nesnášenlivost. Velmi nás navíc překvapuje, že se podobnému jednání propůjčila žena, která je profesí pedagožka.

Předsedkyně Učitelské platformy, Petra Mazancová za své kolegy reaguje: “Učitelská platforma považuje za nutné reagovat na výroky slečny poslankyně Terezy Hyťhové a tvrdě je odmítnout. Je absolutně nepřijatelné, aby někdo, kdo se prezentuje jako učitel, "chápal nenávistné útoky", které vyvolala fotografie prvňáčků z Teplicka. Jsme přesvědčeni, že jde o výjimečný případ, a že naprostá většina učitelů chápe nutnost bezpředsudečného postoje k dětem.“

Jana Šindlerová z Učitelské platformy dodává: “Doufám, že se k tomu odmítavým způsobem vyjádří všechna sdružení zastupující učitelskou veřejnost. O podobných případech by učitelská veřejnost neměla mlčet.”

Zástupci sdružení Učitelská platforma nebudou podporovat jedince, kteří svými výroky a jednáním poškozují dobré jméno učitelské veřejnosti a jakkoliv škodí žákům. Jsme přesvědčeni, že podobná vyjádření nepatří do školního prostředí a nejsou učitelské profese nijak hodna.

Rozhovor s Terezou Hyťhovou na serveru lidovky.cz naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 11:13  

Ráda h si přečetla, co je kritizováno,ale nikde to nemůžu dohledat.

Michal Komárek řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 11:39  

Paní Karvaiová,

pod článkem je odkaz na rozhovor s Terezou Hyťhovou na lidovky.cz. Ten rozhovor reaguje na to, co Hyťhová řekla pro Týdeník Směr:

"Poslankyně za SPD Tereza Hyťhová z Krupky s nenávistnými komentáři na adresu fotografie prvňáků z Prosetic nesouhlasí. „Jsou to názory extremistické.
Na druhou stranu, ty lidi, kteří je říkají, chápu,“ uvedla představitelka Okamurovy strany v Ústeckém kraji.
V komentářích vidí hlubší problém regionu a soužití s cizinci. „Je zde hodně vyloučených lokalit. Navíc cizinci, nebo různé menšiny, neposílají své děti do škol, nechodí do práce a berou jen dávky. Proto jsou na ně místní občané naštvaní,“ myslí si učitelka z Krupky, která například přišla s návrhem okamžitého uzavření Integračního azylového střediska v Předlicích.
I kvůli tomu je Hyťhovou v kraji zastoupená SPD vnímaná jako strana, která se v občanech snaží vyvolat strach z migrantů a národnostních menšin. Ale odpovědnost za to, že by právě jejich strana mohla za vyvolávání podobných nenávistných komentářů, poslankyně odmítá. „Snažíme se věci pojmenovávat pravými jmény, nechceme vyvolávat nenávist a strach,“ tvrdí Tereza Hyťhová."

Hezký den!

Ygrain řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 21:11  

Aha... slečna poslankyně chápe, že lidem vadí ti, kdo neposílají své děti do školy, a proto se staví chápavě k nenávistným výrokům na adresu dětí, které do školy chodí. Jasně.

Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo spíš k pláči.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.