První ředitel Facebooku: Jenom bůh ví, co dělá Facebook s mozky našich dětí

sobota 11. listopadu 2017 ·

O návykovosti Facebooku a dalších sociálních sítí se mluví už dlouho. První prezident Facebooku, miliardář Sean Parker, ovšem nyní veřejně potvrdil, že jde o úmysl. „Zneužili jsme zranitelnosti lidské psychiky. Věděli jsme, co děláme,“ uvedl Parker, který pomáhal Zuckerbergovi s rozjezdem firmy Facebook. O rozhovoru pro Axios.com informuje iDNES.cz.


Sean Parker (twitter.com)
Sean Parker v rozhovoru pro Axios.com projevil celkem nečekanou otevřenost. Popsal, jak už od začátku kladli vývojáři Facebooku důraz na to, jak „využít zranitelnosti lidského mozku“ a udržet si pozornost uživatelů co nejdéle pomocí chytrých triků.

„Facebook byl první z těchto aplikací, u kterých jsme se my tvůrci zamysleli nad tím, jak udržet pozornost uživatele co nejdéle,“ řekl Parker. To znamená, že vám musíme každou chvíli dát malou dávku dopaminu.“

Podobnou taktiku používají podle psychologů například hrací automaty. Mechanismus závislosti je pak často podobný jako u drog typu heroin nebo kokain. Hrací automaty využívají „nejisté odměny“ - hráč nikdy neví, zda právě příští minuta nepřinese závratnou výhru. Navíc mu automat tu a tam dává vyhrát určité malé částky, takže udržuje jeho pozornost skrze dávky dopaminu.

Jakou odměnu nabízí svým „závislákům“ Facebook? Podle Parkera jednoduše: „Třeba tak, že vám „někdo dá lajk nebo se podívá na vaše fotky apod. Taková zpětná vazba vás přiměje k tomu, abyste na Facebook nahráli více obsahu, za což dostanete další lajky a komentáře. Je to smyčka sociální zpětné vazby.“

Nyní si ale Parker myslí, že nechápal důsledky takového jednání: „Sociální síť má vedlejší důsledky, když se rozroste na miliardu nebo dvě miliardy uživatelů. Doslova mění vztahy ve společnosti. Zřejmě to dost zamíchalo s produktivitou. A jenom bůh ví, co dělá Facebook s mozky našich dětí.“

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 7:49  

Co dela s mozky FB zatim nevime, co dela s mozky nekterych lidi dender studies, to uz je jasne: https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/454700-uz-zadne-damy-a-panove-s-tradicnim-oslovenim-konci-i-metro-v-new-yorku.html

Michal Komárek řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 8:23  

Paní Karvaiová, diskutujte, prosím k tématu. "Antigenderistický klub" založil pan Týř v diskusi pod jiným článkem. Děkuji! Hezký den!

felia řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 9:47  

S mozky určitě něco dělá. Je to vidět na nutkavosti, se kterou se mládež, především dívky, kdekoli připojují k četování na sociálních sítích. Zda je vliv pozitivní nebo negativní, uvidíme za čas.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 10:11  

Není třeba čekat.
Už jsem tento odkaz jednou vkládal.
https://videacesky.cz/video/problem-dnesni-generace-milenialu

mirek vaněk řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 9:24  

To nemusí být bůh. Na to stačí pořáný výzkum. Jen by asi výsledky nebyly moc hezké. Je to byznys jako každý jiný. Jen cílem je prodat sebe.
Že by zákonodárci vyhlásili facebook za drogu jako konopí? To ho spíš zdaní spotřební daní jako alkohol.

poste.restante řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 10:00  

Hlavně už by konečně experti mohli přestat bádat nad tím, zda Facebook a sociální sítě mohou vyvolávat závislost.
Když se nám tu jeden z jeho tvůrců přiznal, že to byl od začátku záměr a že byl budován tak, aby závislost vyvolával.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.