Učňů je málo a často do školy ani nepřijdou. Chybí návyky z rodiny, říká ředitel

středa 22. listopadu 2017 ·

Do jihočeských středních škol loni nastoupilo zhruba 27 tisíc žáků. Studenti učilišť tvořili necelou pětinu. Zájem o učňovské obory dlouhodobě klesá. S problémem se potýká i Střední škola polytechnická v Českých Budějovicích, kde kvůli nezájmu dokonce jeden obor vůbec neotevřeli. Reportáž přináší Český rozhlas.


„Zedníků jsme mívali třídu, dříve dokonce dvě a více tříd. Teď máme devět zedníků v ročníku, což je velice málo. Přitom firmy si zedníky žádají, ale děti to nereflektují. Možná je odrazuje práce venku, montérky, vápno,“ komentuje ředitel Luboš Kubát.

Obor montér suchých staveb dokonce škola v letošním roce vůbec neotevřela. Přihlásil se pouze jeden zájemce. „Je to škoda, protože sádrokartonáři mají opravdu hodně zakázek. Náš učitel odborného výcviku je se žáky druhého a třetího ročníku stále na zakázkách, práce je spousta. Ale co si budeme povídat, je to nejlevnější pracovní síla a děti jdou radši na maturitní obor, byť na to třeba nemají, prostě to zkouší,“ dodává Luboš Kubát.

Problém vidí zejména v upadající morálce žáků a často podceněné výchově rodičů. „Takovým hlavním ukazatelem je velká absence. Nemají vypěstované z rodinného života návyky, že musí ráno vstát a dojít do školy. Po cestě je spousta lákadel, obchodní domy a mnozí prostě do té školy nedojdou. Jsou nespolehliví a absence je opravdu veliká,“ popisuje.

  Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
22. listopadu 2017 v 6:41  

No jo. Až zdraží lidská práce, zedník bude brát tolik co obráběč, zvedne se zájem. Nebude to dlouho trvat.
Dnes šikovný řemeslník vydělává víc než učitel.

Problém docházky by vyřešila výchova rodičů. Když rodič žije na podpoře a je spokojený, tak dítě asi lepší kariéru neudělá. A on by to nebyl až takový problém, aby docházka, která je evidována elektronicky byla přístupná sociálce a policii a v případě problému řešitelná.

Unknown řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 8:25  

byl jste nezaměstnaný? a byl jste spokojený s podporou 112 kč/den + přídavkem na dítě? a co vaše dítě bylo také spokojené?

Unknown řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 8:27  

"byla přístupná sociálce a policii a v případě problému řešitelná"
jak řešitelná? co ta policie a sociálka bude jako řešit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.