Tisíce slovenských studentů se Česku i bez školného vyplatí. Vysáváme mozky

pondělí 27. listopadu 2017 ·

Na českých univerzitách bezplatně studuje přes 22 tisíc Slováků. I když občas slyší, že jen zabírají místo tuzemské omladině, ve skutečnosti z jejich pobytu těží česká ekonomika i celá společnost. Do zdejších škol totiž míří zpravidla ti nejlepší slovenští maturanti. Zpoplatnění studia se obávat nemusejí. Reportáž přináší iDNES.cz.


Na českých státních vysokých školách nyní studuje šestkrát víc Slováků než před sedmnácti lety. Studijní programy v češtině jich tehdy navštěvovalo něco přes 3 700, v současnosti se u nás na budoucí povolání připravuje přes 22 tisíc sousedů, což je více než polovina všech zahraničních studentů.

Že Slováci dokážou studovat v češtině a studium tím pádem mají zdarma, dráždí i některé politiky. Čas od času se proto objeví návrhy na zpoplatnění jejich studia - v nedávné době opakovaně zaznívaly třeba z úst představitelů SPD. Strana by chtěla zpoplatnit vysoké školy pro všechny cizince včetně Slováků, Češi by pak podle jejího programu zůstali školného ušetřeni.

Studenti ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity před časem spočítali, že cizinec studující v češtině stát ročně přijde na 67 až 79 tisíc korun. České ekonomice pak za stejnou dobu dle jejich propočtů jednotlivec vynese mezi 81 až 220 tisíci, počítáme-li nejen veškerou útratu, ale třeba i daně z brigád. Slovenští studenti tak Česku ročně přinesou kolem 650 milionů korun.

Analytici společnosti Scio, která pořádá v Česku i na Slovensku srovnávací zkoušky, navíc na základě plošného testování slovenských středoškoláků zjistili, že v Česku chtějí studovat skutečně ti nejlepší z nich. Největší zájem mají o studium ekonomie a managementu, lékařství a farmacie a o technické obory a IT (analýzu je možné číst zde).

„Ukazuje se, že o studium v Česku mají zájem ti naprosto nejlepší maturanti. Vysáváme slovenské mozky, Slováci jsou v tomhle ohledu vlastně chudáci,“ míní ředitel Střediska vzdělávací politiky Jan Koucký. Podle dat střediska navíc v tuzemsku po získání diplomu zůstane necelá polovina Slováků pracovat, menší půlka se vrací domů a asi desetina hledá štěstí v cizině.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
27. listopadu 2017 v 17:20  

81 až 220 tisíc je celkem široké rozmezí...
Taky nevím, jestli je úplně košer srovnávat přínos ekonomice a výdaje státního rozpočtu...

vstek řekl(a)...
27. listopadu 2017 v 18:42  

Mozkomorové v Česku? Co dalšího se dozvíme?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.