Lesní školka v Proboštově zřídí i první české lesní jesle

pondělí 27. listopadu 2017 ·

První lesní jesle v republice plánují otevřít provozovatelky úspěšné lesní mateřské školy Samorost v Proboštově. Dana Šestáková a Josefa Kolmanová už na svůj projekt získaly dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí a teď shánějí prostředky nutné pro vytvoření potřebného zázemí. Pomoci jim má internetová sbírka na webu Hithit, který lidem umožňuje penězi podpořit zajímavé nápady či výrobky. Reportáž přináší MF DNES.


„Chceme v zahradě lesní školky postavit ‚pididům‘, který prťatům poskytne dostatek pohodlí. Rády bychom tak i dětem mladším tří let umožnily trávit čas venku, koberec nahradit loukou a plastové hračky potokem a jehličím. Lesní jesle budou vůbec první v Česku,“ doplňuje Josefa Kolmanová. Jesle by měly sloužit hlavně dětem od dvou do tří let. „Máme velkou poptávku mezi maminkami, které se z mateřské vracejí do práce v průběhu školního roku a nemají své dítě kam dát. Většina školek totiž nabírá až od září,“ upozorňuje Šestáková.

Děti si podle ní v jeslích budou zvykat na prostředí i režim lesní školky, do které by později mohly nastoupit. „Rodiče to vnímají jako určitý předstupeň před vstupem do naší školky. Režim budou mít ale tyto děti samozřejmě přizpůsobený věku. Nebudou například chodit na vycházky nikam daleko, aby se mohly častěji vracet ohřát do zázemí.“

Lesní školka Samorost vznikla před třemi lety, za tu dobu už využily jejích služeb čtyři desítky dětí.

„Základem je pobyt venku, spousta činností se totiž dá naučit i na louce nebo v lese. Například počítání s přírodními materiály, jako jsou šišky či kamínky. Děti si pěstují vlastní odpovědnost, zkušenost a testují své hranice. Den má rámcový program vedený průvodci – pedagogy, ale dáváme velký prostor volné hře. Ta je důležitá, protože rozvíjí dětskou fantazii a sociální kompetence. Děti se samy rozhodnou, s kým si budou hrát, nejsou tolik organizované a dokážou se samy zabavit. V tomto smyslu se od ostatních školek lišíme,“ poukazuje Šestáková.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.