Petr Honzejk: Výhrůžky dětem Arabů, na Afričana rovnou pěstmi. Rasismus v Česku jede

sobota 11. listopadu 2017 ·

"V pražské tramvaji zmlátila parta fotbalových fanoušků Afričana, protože je Afričan. Na Facebooku vyvolala festival nenávisti fotka z teplické školy, na které jsou prvňáčci romského, vietnamského a arabského původu. Můžeme si namlouvat, že o nic nejde, že to je jen náhodná shoda okolností. Jenže co když je skutečnost horší? Co když sledujeme konkrétní projevy nebezpečného posunu v naladění společnosti? A co když rasistických násilností bude přibývat?," píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.

Honzejk pokračuje:

Petr Honzejk (twitter.com)
V každém případě jsme se drobnými krůčky dostali do situace, kdy se lidé, kteří vypadají odlišně, mají důvod v Česku bát. Nebo vy byste se nebáli, kdybyste si přečetli, že do třídy, kam chodí vaše dítě, by "sednul granát"? Vy byste se nebáli, kdybyste věděli, že člověka vaší barvy pleti ponižují a tlučou v MHD a nikdo z okolostojících neřekne ani slovo? Opravdu byste si řekli, že "vlastně o nic nejde", to je jen pár vyšinutých, kteří jsou všude? Asi ne. Ona to totiž už asi opravdu není jen izolovaná parta vyšinutých násilníků. Ale skupina, která je přesvědčená, že její řádění je v pořádku, přičemž toto přesvědčení čerpá z obecné atmosféry ve společnosti, a dokonce i z úrovně oficiální politiky.

Nejhorší je, že nechutné projevy rasismu nevyvolávají žádnou větší vlnu odsouzení. Pravda: Ozval se odcházející premiér Bohuslav Sobotka, násilný rasismus vlastních fanoušků odsoudil olomoucký fotbalový klub. Ale většina vrcholových politiků mlčí. Že by neměli čas?

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Vera řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 9:35  

Primitivové, kteří by každého na potkání zmlátili jen proto, že vypadá jinak, jsou všude. A vlastně ani nemusíte vypadat jinak. Mě (zelenookou blondýnu)nazvali v Irsku před lety "the poor savage" jen proto, že se dámy v sousedství, kde jsem bydlela navštěvujíc kurz angličtiny dozvěděly, že jsem z té barbarské východní Evropy. Psal se přibližně rok 1992.
Takže nesouhlasím s tím, že rasismus v Česku jede. Prostě to není pravda a mě to hluboce uráží. Přestaňme s tím flagelantsvím a ptejme se po příčinách toho, že ti jednodušší jsou víc vidět a slyšet. Ptejme se taky, jakou roli v tom hrajou media. Ne nadarmo někdo nazval současný stav mediokracií spíš než demokracií. A s odsuzováním takových činů politiky? Promiňte, ale to už je úplná fraška. Čemu pomohlo, že politici vyslovili hlubokou lítost nad ... to je jedno nad čím? K čemu je odsouzení nějakého - bezpochyby nemorálního - činu, když je to to jediné, na co se zmůžou?

Ygrain řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 21:05  

"Nejhorší je, že nechutné projevy rasismu nevyvolávají žádnou větší vlnu odsouzení"

Kecy v kleci. Komentáře pod zprávou o napadení Afričana naprosto jednoznačně odsuzovaly napadení samotné i neochotu svědků svědčit, takže to flagelantství si opravdu nechte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.