Odbory chtějí, aby školství bylo pro budoucí vládu prioritou – platy učitelů 50 000

úterý 7. listopadu 2017 ·

Školské odbory očekávají od budoucí vlády, že ve svém programovém prohlášení uvede konkrétní kroky, které povedou k růstu rozpočtu školství. Trvají na zvyšování platů učitelů, které by podle nich v dalších letech měly dosáhnout alespoň 50.000 korun, i nepedagogických pracovníků ve školství. Na tiskové konferenci to včera novinářům řekli zástupci Českomoravského odborového svazu pracovníků školství a Vysokoškolského odborového svazu. Informuje ČTK.


Do regionálního školství by podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka mělo jít v příštích letech zhruba deset miliard korun ročně na navyšování platů učitelů i nepedagogických pracovníků. Učitelům by se podle něj mělo přidat víc, aby průměr jejich platů oproti ostatním profesím ve veřejné správě vzrostl. Další čtyři miliardy navíc by v příštích letech měly jít každoročně do vysokého školství, doplnil ho šéf vysokoškolských odborů Petr Baierl.

Strana nebo strany, které vytvoří novou vládu, by podle odborářů měly potvrdit, že školství je pro ně prioritou. "My bychom byli velmi rádi, až se bude schvalovat státní rozpočet (příští rok na rok 2019), tak aby už ve střednědobých výdajích byl rámec zvyšování platů zakotven, abychom nemuseli každý rok o platech stále vyjednávat tak, jako to bylo v letošním roce a nemuseli jsme přistupovat k razantnějším akcím, jako je stávková pohotovost i stávka," řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Školské odbory proto připravily petici za další zvyšování platů učitelů, která se před dvěma týdny začala podepisovat. Apelují v ní na budoucí vládu, aby zajistila peníze na platy ve školství a financování školství bylo srovnatelné s vyspělými zeměmi EU, které dávají do tohoto resortu průměrně šest procent HDP ročně.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 6:45  

A co valorizace důchodů těch učitelů, kteří právě, před touto zázračnou proměnou odcházejí do důchodu?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 6:52  

Razantní odborová akce.

Ať to nechají podepsat své členy a mají desítky tisíc podpisů, ne?

tyrjir řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 11:08  

Proč to odbory nepožadovaly už dřív? Po tom a nejen po tom, co odbory a školské odbory předvedly ve spojení s vládou ČSSD, je to dost licoměrný požadavek. Konečně ale začínají argumentovat procenty z HDP.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.