Oceněné výzkumy středoškoláků mají úroveň doktorských prací

úterý 14. listopadu 2017 ·

Až na úroveň doktorských prací dosahují některé výzkumy středoškoláků oceněné Českou hlavičkou. Letošní laureáti se zaměřili třeba na nebezpečné kvasinky, neprobádané proteiny, ale také na dějiny židovského školství. Ocenění Česká hlavička má zabránit tomu, aby česká věda přicházela o talenty. "Nemůžeme si to dovolit - zase tolik jich nemáme," řekl dnes novinářům za pořadatele Václav Marek. Informuje ČTK.




Za bádání o židovském školství v 18. a 19. století získala ocenění Anna Sedláčková z Lepařova gymnázia v Jičíně. Prozkoumala množství archivních pramenů. Jičínský archiv označuje s nadsázkou za svůj druhý domov.

Tereza Kačerová z Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 se věnovala molekulární diagnostice plicních onemocnění.

Na kvasinky rodu Candida se zaměřil Jan Blaha z Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč.

Porota ocenila také Kamila Mudruňku k Gymnázia Pardubice za vývoj software CSE-Lab.

Tajemné proteiny zaujaly Kateřinu Kudličkovou z Gymnázia Brno-Řečkovice. Na řečkovickém gymnáziu studuje také Magdaléna Kadlecová, která svou oceněnou práci věnovala takzvané nemoci motýlích křídel a jejímu vlivu na život pacientů.

Mnozí dřívější laureáti už profesionálně působí ve výzkumu, řadu angažovaly velké firmy. K úspěšným laureátkám patří třeba Hana Sedláčková. Obdržela prestižní ocenění přezdívané Nobelova cena pro mladé, a to za zkoumání bílkoviny RECQ4, jejíž mutace způsobuje dědičné onemocnění Rothmund-Thomsonův syndrom. Další laureátka Karina Movsesjan v září získala jednu ze tří prvních cen Evropské unie pro mladé vědce za letošní rok.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.