Michal Komárek: Stojí virtuální útoky na teplické školáky za pozornost? Jde snad někdo do plynu? Vnímáme „vzkazy z Auschwitz“?

sobota 11. listopadu 2017 ·

Na vlnu rasistických urážek a výhrůžek dětem z jedné teplické školy zareagovali z politiků jen ministři Štech a Chvojka. Pozastavuje se nad tím Deník.cz, (a také komentátoři Petr Honzejk a Ivan Hoffman). Není otupělost politiků a významné části společnosti předznamenáním možné eskalace násilí, které se už nebude omezovat na sociální sítě?


Michal Komárek (archiv autora)
Deník.cz připomíná, že je tomu právě dvacet let, kdy v Praze opilý skinhead zabil súdánského studenta. Tehdy na demonstraci proti rasismu vystoupil premiér Václav Klaus i předseda sněmovny Miloš Zeman. Jistě: Vražda a výhrůžky na Facebooku jsou něco podstatně jiného. Problém ale může být v tom, že ve hře je více důležitých faktorů, než tento očividný fakt.

V době vraždy studenta před dvaceti lety ještě nefungoval internetový vyhledávač Google, internetová média a diskuse na jejich stránkách v dnešní podobě neexistovaly, na Facebook si lidé měli počkat ještě několik let… Neboli: Prostor pro šíření urážek, výhrůžek, nenávisti... byl ve srovnání s dneškem neuvěřitelně omezený. Neznamená to, že jsme tehdy žili v nějaké ideální slušné společnosti, v níž měli absolutní většinu lidé navzájem si přející jen to nejlepší, solidární, pomáhající, vstřícní empatičtí…

Jde o něco jiného: Výhrůžky a nenávist měly možná více skutečnou podobu. Možná jsme postupně ztratili vnímavost vůči všemu tomu potenciálnímu násilí, které nás každodenně prostřednictvím médií atakuje. To přece vykřikují jen nějaká frustrovaná hovada, říkáme si. Takoví se najdou všude a je jich naštěstí málo… Prostě to nic vážného neznamená. Na rozdíl od situace, kdy někoho takového potkáme na ulici nebo ve svém domě...

Je to vlastně dvojitá virtuální realita. Z internetu se na nás lije násilí a my si do internetu projektujeme pocit, že je to jen věc internetu. Většina z nás nechce být konfrontována se skutečným násilím a vraždami, tak je odesíláme na síť. Tam je jejich místo. Ve skutečnosti přece ne. Jsme slušní civilizovaní lidé. Tady se do plynu neposílá. Tady se granáty neházejí.

A mělo by nás snad znervózňovat, že o takových věcech mluví veřejně čím dál víc lidí? Proč? To se děje na internetu.

Marek Vácha napsal před časem krutě mrazivý text Vzkazy z Auschwitz. Mimo jiné v něm píše:

„V Auschwitz na člověka padne děsivá hrůza, že stačilo málo a byli bychom mezi oběťmi, stačilo se narodit o několik desetiletí dříve. Na konci prohlídky ale dopadne ještě jiná hrůza, větší. Chybělo málo, a byli bychom mezi vykonavateli. Stačilo se narodit o pár desítek kilometrů vedle. První otázka po osvobození byla, jak je možné, že toho nějaký národ byl schopen. Otázka se velmi rychle překlopila: existuje vůbec na světě nějaký národ, který by toho nebyl schopen? Dnes si už netroufáme vyloučit nepředstavitelné.

Všichni myslíme, že „to“ udělali ti druzí. Mezi baráky člověk nahlédne do propastí své vlastní duše a uvědomí si, že ten druhý přebývá v neznámých hlubinách mého vlastního nitra, že je možností mého já.“

Jsme slušný civilizovaný národ: Dělají to ti druzí. V dějinách. I na internetu.

Nechápu, kde kdokoli může brát jistotu, že ti, kdo píšou ty vzkazy malým dětem – že by je poslali do plynu – nejsou skuteční násilníci… A že se postupně za svými klávesnicemi nešikují a nepřipravují na to, aby zrealizovali třeba alespoň malou část toho, o čem píšou. A možná sní.

Třeba alespoň jedna zápalná lahev do toho správného domu. Mezi ty správné děti...

Moji příbuzní z otcovy strany skončili v Osvětimi. V plynu. Možná jsem prostě trochu přecitlivělý a na každém rohu vidím pogrom. Ale ono to prostě není tak dávno a tak daleko. A není důvod si myslet, že za těmi klávesnicemi nesedí skuteční lidé, kteří si vzájemně dodávají odvahy…

Citovaný text Deníku.cz. naleznete zde
Zde naleznete texty Marka Váchy, Petra Honzejka a Ivana Hoffmana

195 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 10:44  

Čin, který se stal je hnusný. přesto vlna komentářů, které nás jako Čechy popisují zobecněním - Češi jsou rasisti, je také hnusným činem. Stejným, jako nadávat dětem. Nadávají totiž všem českým občanům. Takže to asi cítíte taky, tu nespravedlnost.
Nehrajme si na cokoli. V každém národě se najde banda primitivů, kteří jedou na vlně čehokoli, od rasismu, přes náboženský fanatismus k přehnané politické korektnosti, hraničící s absurdnem.
Vždy je třeba tyto excesy netolerovat a potírat. Vždy bude potřeba výchovou především v rodině předcházet podobným jevům. A vždy se i přes veškerou snahu objeví další idiot, který všemu navzdory zase provede něco hnusného.To není o ignoraci ani o rezignaci. je to o objektivním poznání reality.
Znovu jsem teď četla Luciferův efekt, je to jasné, zlo je v nás a my se ho můžeme pokusit nějak korigovat, zašlapat na dno .u někoho se to nepodaří.

Tajný Učitel řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 17:50  

V každém národě se najde banda primitivů.

To řekněte rodičům, kterým vyhrožují vraždou jejich dítěte. Určitě jim pak bude lépe.

Jirka řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 18:29  

Bože, Tajný, číst se musí s porozuměním a empatií. Zkuste to znovu, čtěte všechno a nic z toho nevytrhávejte. Pak možná pochopíte. Jinak to raději zkuste v televizi Nova. Pravda Barandov už dosáhl na vyšší úroveň, ale bulvár je bulvár. Příklad: Ten strom spadl a nikomu se naštěstí nic nestalo. Ale co kdyby šla právě kolem školka? Dovedete si představit tu tragédii?

Tajný Učitel řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 18:47  

Jirko, co z čeho nemám vytrhávat? Množí se rasově motivované útoky, lidé se denně stávají terčem slovních a fyzických útoků na veřejnosti, aniž by oběti násilí našly pomoc u kolemjdoucích. České ulice nejsou bezpečné pro lidi s jinou barvou pleti. Někteří lidé v ČR se bojí. Už zase. A tady na učitelském webu jsou k slyšení samé racionalizace. Blbci jsou všude, to nic není, vždyť to mají i jinde. Zkuste se projít se šátkem na hlavě, nebo doprovoďte Roma městem, pak poznáte kontext a nemusíte plácat jalové fráze.

Jirka řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 20:14  

Pokud reagujete na konkrétní příspěvek, tak se držte jeho kontextu. Že jste mesiáš, už tady každý ví. Tak vyrazte do ulic sám a uzdravujte podle libosti. Mně jen vadí, že z těch, kteří to činí svou prací každý den, děláte spolupachatele. Lepší být jalový, než se tu telit každý den.

Ygrain řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 21:02  

Ále, TU, jděte pindat někam jinam. V zimě mám hlavu zamotanou do indické šály co chvíli a už kolik let, a ještě se na mě nikdo ani křivě nepodíval.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 0:19  

Komárku, Romea dělá prohlášení kvůli prezidentovi a tady nic není?

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 7:47  

For TU pro radost :
Cesi jsou hnusna hovada. Je to jeden odpornej rasista vedle druheho. Vsichni cizinci a mensina se boji chodit po ulicich, protoze xenofobni naldy tohoto naroda nemaji ve svete obdoby. Musime nasi vlast zbavit zla a nenavisti a musime tak cinit tak dlouho, dokud bude zit posledni rasisticky xenofobni Cech. Pak budeme oslavovat, ze pravda alaska zvitezila.

Spokojenej?

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 10:16  

Kolegyně zapomněla jste dodat, že všichni Češi kromě TU.
A ještě pana Komárka.

Vera řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 11:16  

TU: Ano množí se rasově motivované útoky. Z vlastní zkušenosti: "Uhni pyčo." Tak pravil ke mně jeden ze čtveřice Cikánů, kterým jsem neuhnula z cesty. Nikdo se mě nezastal a důvodů je hned několik.
Ano, bojím se někdy na ulici, aby mě kvůli barvě pleti nechtěli ne zbouchat, ale okrást A že se lidi bojí obecně? Aby ne, když jsou šikanováni kvůli tomu,že někde řeknou něco, co není v souladu s právě vedoucí linií.
Na tom, že blbci jsou všude, nic nezměníte. Jediné, ce se dá, je minimalizovat jejich vliv. A i to jen těžce.
A mimochodem - s Romkou, kterou jsem učila, jdu občas městem, povídáme si a svět se točí dál.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 12:46  

Vlastně se není čemu divit. Minulost mluví jasně.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 14:33  

Tajný, občas nás tu některé obviňujete z nedůvěry vůči učitelům, z předpojatosti, nadáváte nám třídičů, nastavovačů latěk atd. Dáváte nám najevo, že paušálně odsuzujeme všechny žáky, všechny učitele.
A teď mi řekněte, v čem jste Vy lepší, pokud se řeč vede o rasismu a menšinách?
Podle Vás jsou rasisti, ať už otevření, nebo skrytí, všichni Češi.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 14:50  

PR, vy ne. Ani nikdo jiný, krom pár hlasitých výjimek. Jsme jen tiší přihlížeči, kolemjdoucí, kterých se to netýká. Občas proneseme pohoršené ts ts ts, občas zpochybníme to či tamto, nebo zkrátka nereagujeme na Pavlíka, který pravil cosi o nižším IQ nějakého etnika. V čem jsem lepší? No, nezavedl jsem plošně didaktický test na odhalování rasizmu.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 15:14  

Nechápu, kde kdokoli může brát jistotu, že ti, kdo píšou ty vzkazy malým dětem – že by je poslali do plynu – nejsou skuteční násilníci… A že se postupně za svými klávesnicemi nešikují a nepřipravují na to, aby zrealizovali třeba alespoň malou část toho, o čem píšou. A možná sní.

No a já zase nechápu, kde může kdokoliv brát jistotu, že ti kdo podobné vzkazy píší, se už šikují za klávesnicemi a domlouvají se, v které garáži naplní láhve benzínem.

Ono asi záleží na tom, jestli člověk kolem sebe vidí primárně ostatní lidi jako svině, nebo jako slušné lidi. A podle toho také formuluje své očekávání.

Primární otázka je správná.
Stojí virtuální útoky na teplické školáky za pozornost?

A odpověď také:
ANO!
Každého, kdo dokáže podobně výhrůžné komentáře napsat vůči komukoliv a dvojnásob vůči dětem, je potřeba najít, odhalit, vyslechnout, v případě podezření provést třeba i domovní prohlídky a následně zahájit přestupkové, nebo i trestní řízení.

Podle mého má policie nikoliv jen posílit hlídky v okolí dané školy, ale zahájit vyšetřování, zda nedošlo minimálně v některých případech k naplnění skutkové podstaty příslušných trestných činů.

Takovéto výroky nelze tolerovat v žádném prostředí, tedy ani v prostředí internetu a sociálních sítí.
Právě proto, že ze zkušenosti víme, že u některých jedinců se slova mohou časem přeměnit v činy.
A pak bychom se vcelku oprávněně ptali, proč nikdo nic neudělal, když mohl a měl.


Ale hodlám poslat do háje každého flagelanta, který začne vykřikovat o rasistických Češích.

Ve Spojených státech dochází průměrně k několika vraždám s částečným, nebo úplným rasovým motivem denně. DOKONANÝM VRAŽDÁM a DENNĚ!
Přesto nepozoruji v prostoru diskuse o rasistických Američanech.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 15:20  

Především z článku neplyne, že všichni Češi jsou rasisti. Nerozumím tedy tomu, proč si na sebe toto tvrzení někteří diskutující vztahují.

Z článku plyne, že není dobré přihlížet mlčky projevům nenávisti a rasismu, byť se v daném případě uskutečňovaly "pouze" slovem. Myslím, že nás historie poučila už dost a velmi bolestně (němečtí intelektuálové se ve druhé polovině 30. let ani nestačili podivit nad tím, kam až to dotáhl jeden hřímající politik, ze kterého si na začátku vlastně dělali legraci). Neobstojí ani tvrzení, že se vždy ve společnosti najde pár takových násilníků a xenofobů. Realita nám jasně ukazuje, že se v naší společnosti vzedmula vlna nenávisti, xenofobie a rasismu. A přihlížení zlu se rovná jeho legitimizaci.

Pane Komárku, nejste přecitlivělý. Jen ten fakt detekujete.

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 15:26  

PAní Dohnalová. Reakce nebyly na článek ,ale na zcestné komentáře TU. Tak, jako je špatné o všech Romech psát, že jsou problematičtí, tak je špatné psát, že co Čech, to rasista už jen tím, že tiše přihlíží.

Pro TU: milý kolego. Nastiňte řešení. Zatím jen žvaníte a ukazujete prstem, nic víc.
Jak chcete to, co vy popisujete (a opět to vypadá, jako kdyby tiše přihlížel každý, tedy asi kromě vás)změnit? Vážně by mě vaše řešení zajímalo. A nebojte se rozepsat dopodrobna.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 15:39  

Jsme jen tiší přihlížeči, kolemjdoucí, kterých se to netýká. Občas proneseme pohoršené ts ts ts, občas zpochybníme to či tamto, nebo zkrátka nereagujeme na Pavlíka, který pravil cosi o nižším IQ nějakého etnika.

Aha.
Takže, když dejme tomu zástupci třeba některého etnika jsou "poněkud hlasitější", tak na to nesmíme ani upozornit, ani to v diskusi zmínit, protože to by bylo projevem rasismu.

Víte, posloužím Vám historkou z Brna.
Nástupní ostrůvek tramvaje. Na chodníku kousek od něj se odehrává hlasitá výměna názorů mezi postarším Romem a Romkou. Křik. Padly první facky. Žena se snaží krčit a muž si ji levačkou přidržuje a pravačkou jí sází jednu ránu za druhou. Žena hlasitě křičí.
Jeden z mužů na ostrůvku udělá několik kroků směrem k chodníku a křikne na Roma, ať toho nechá. Ten opravdu přestane. Vzápětí se Romka otáčí k muži a křičí na něj (lehce upraveno): "Co se do nás se..š, ty ču..ku. Co je ti do nás? Starej se doma o tu svoji ku..u!" Rom se otáčí také a položí vemlouvavou otázku: "Co chceš ty pi.o?"
Současně se ze nedalekého vchodu začne blížit skupinka jiných Romů, kteří tam prozatím jen postávali, kouřili a nezaujatě celou scénu pozorovali.
Přijíždí tramvaj, která celou situaci řeší jako deux ex machina.

Garantuji Vám dvě věci:
1. Tou tramvají tenkrát odjeli i ti, kteří čekali na úplně jiné číslo.
2. Ze všech účastníků této scény se od toho okamžiku stali "tiší přihlížeči, kolemjdoucí, kterých se to netýká".
A z většiny těch, komu tuto historku vyprávěli, také.

Jo a jen tak mimochodem, co má co dělat měření IQ s rasismem?
To když zjistíme, že blonďáci mají obvykle citlivější pokožku na UV záření, tak jsme rasisté?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 15:47  


Ad PR to TU: No a já zase nechápu, kde může kdokoliv brát jistotu, že ti kdo podobné vzkazy píší, se už šikují za klávesnicemi a domlouvají se, v které garáži naplní láhve benzínem.

Ono asi záleží na tom, jestli člověk kolem sebe vidí primárně ostatní lidi jako svině, nebo jako slušné lidi. A podle toho také formuluje své očekávání.

Poste restante,TU, pokud vím, tvrdí, že si nemůžeme být jistí, že ti, kteří se takto vyjadřují na adresu teplických dětí, nejsou skuteční násilníci. Žádnou jistotu nemá, tu mu do úst vkládáte Vy. Je ovšem zcela logické uvažovat nad tím, že u mnohých lidí může přerůst slovní agrese ve fyzickou. Opět je příkladů více než dost. Koneckonců to ve druhé části svého příspěvku sám říkáte.

A propos - můžete primárně vidět ostatní spíše v dobrém světle, nechcete však tvrdit, že ti, co psali ony vzkazy, jsou slušní lidé, že?

Opravdu si myslím, že se zde směšují dvě věci - Vy sám poté, co se rozhodně stavíte k odhalení a potrestání viníků, píšete o svém postoji k "rasistickým Čechům", paní Karvaiová neváhá napsat zcela emotivní příspěvek. Čtu diskuzi a nikde tvrzení o rasistických Češích nevidím. Jen pojmenování problému s rostoucí xenofobií. Minulý týden nám jeden student tvrdil, že je třeba "mlátit Cigány". Já nevím, jestli žiju v jiné zemi než Vy, ale já se s extrémními názory potkávám. A jsou dle mého názoru velice nebezpečné. Nakonec bůhví, kdo všechno by v tom plynu skončil. Jakmile se jednou kolo násilí roztočí, je možné najít nepřítele v jakékoliv skupině obyvatel...

Lenka Dohnalová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 15:56  

Paní Ygrain, asi v té indické šále máte pořád světlou pokožku...
Ne vážně, už jsem to někde v diskuzi psala, připomnělo mi to mého kolegu Inda, který byl nejednou zbit místními "domobranci". Tož tak, dvě vysoké školy, odborník na jadernou fyziku. Jasně, špatní lidé jsou na všech stranách. Byl to ovšem rasově motivovaný útok.

Ygrain řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 16:01  

Paní Dohnalová, reagovala jsem na TU, který sugestivně navrhoval, ať si dáme šátek na hlavu a zkusíme se projít po městě. Požadavek na snědé nalíčení jeho komentář neobsahoval.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 16:25  

Paní Dohnalová, jakožto člověk, který čte místní diskuse už byste mohla vědět, že stálí diskutéři nereagují pouze na aktuální příspěvky v aktuálně vedené diskusi, ale na celkový kontext vystupování a vyjadřování oponenta. A často i na příspěvky vedené v paralelních diskusích.

Třeba:
Koneckonců k čemu výzkum. Každý nepředpojatý Čech ví, že Češi jsou v otázkách rasizmu a xenofobie zatíženi v míře více než malé. Důvody jsou zajímavé, ale na věci to nic nemění. Vybublává to na mediální povrch sporadicky a zároveň je to všudypřítomné. Ať už je to vyfoť a oznam uprchlíka, nebo úspěch spd, nebo nenávistné komentáře pod fotkou třídy nebo paterčat, nebo uprchlíků na moři nebo výroky typu, pár pitomců se najde všude a dutý sud duní, jsou k tomu dobré důvody, ale jinak ok.


Tato debata je o dvou rovinách celé kauzy.
1. Postoj k autorům výroků na adresu teplických dětí.
Ten je snad mezi čtenáři i diskutéry tohoto webu naprosto jasný a jednotný.
Mimochodem v mezičase jsem si dohnal dluh v četbě a tudíž už vím, že policie už začala konat. A tak to má také v právním státě být.

2. Následná vlna flagelantství.
Článků a komentářů o tom, kdo co měl říci a neříci, co kdo neřekl, ačkoliv měl a o primárním, byť i jen latentním rasismu Čechů, který se projevuje (jak jinak) i v jejich postojích vůči uprchlíkům, Romům, neochotě přijmout uprchlické kvóty z dílny EU, ale také vůči genderovým otázkám, gayům, trans- a jiným minoritám, atd. atd.

A mně jsou podobné názory a snahy z duše odporné, protože jednak se nezakládají na realitě, paušalizují a snaží se vnutit lidem pocit kolektivní viny.
Nezřídka se pak za těmito snahami skrývají pouze zištné zájmy skupin, které na některých problémech pouze parazitují.

Mohu pouze opakovat už dříve napsané věty:
Všiml jsem si jedné věci, která je téměř typická.
Mnozí lidskoprávní aktivisté a podporovatelé multikulturní společnosti hlásají, že nesmíme na základě teroristických činů jednotlivců odsuzovat celé národy, nebo náboženství.
Ale ti stejní lidé, kteří odmítají uplatňování principu kolektivní viny, neváhají na základě několika nenávistných výkřiků několika jednotlivců odsuzovat a nálepkovat celý národ - ten svůj.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 17:12  

Jaképak flagelantství. Sebemrskačství to je. Prováděno masochisty k tomu. Ale mne nevěřte, přečtěte si zkušenosti jakéhosi zpěváka/zápasníka Bena Christovao v magazínu Mf. Máte-li dost celebrit, přečtěte si každodenní zkušenosti obyčejných lidí třeba zde: https://www.respekt.cz/tydenik/2015/20/neviditelna

"Češi jsou v otázkách rasizmu a xenofobie zatíženi v míře více než malé." Jak jste z toho vydedukoval, že všichni? Kolik je dost? Myslíte, že 51% ano? Nebo spíše 12%?

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 17:14  

Paní Dohnalová, který emotivní příspěvek jste měla na mysli?

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 17:15  

Pane TU, znovu prosím o váš metodický postup k odstranění těchto nepěkných společenských jevů. Dle vašich příspěvků jsem nabyla dojmu, že vy si víte rady a víte, jak by se vše mělo řešit. Děkuji předem.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 17:41  

Paní Karvaiová, přestat zavírat oči, to by byl dobrý začátek. Cílevědomá práce s tímto problémem ve školách, to by bylo dobré pokračování. Podívání se do zemí, lokalit a škol kde "to" funguje a vytvoření dostatečně zajištěného modelu dobré praxe, to by byl asi šťastný konec.

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 17:44  

Mnoho lidí oči nezavírá.
Ve školách se s problémem pracuje.
Které jsou ty údajné země, kde TO funguje?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 18:05  

Paní Karviová,
měla jsem na mysli příspěvek 7:47. To ale není teď důležité, protože se rozvinula debata pro mě smysluplnějším způsobem. Ano, myslím si - jako TU - že prvním krokem je ten problém přijmout, přiznat si jej. To není sebemrskačství, přijetí a pojmenování problému, teprve poté se s ním něco dá dělat. Znovu opakuji, přihlížení zlu znamená jeho legitimizaci a dějiny nás učí tomu, že ten okamžik, ve kterém se to přehoupne do bodu, ze kterého už není návratu, společnosti většinou nezaregistrovaly. Nenávistné projevy směřující k jakékoliv jinakosti - aspoň tedy já - vidím dnes na každém kroku.
Mimochodem - ten student hlásající, že je potřeba "mlátit Cigány" mi celkem klidně do očí tvrdil, že si to myslí všichni pánové ve třídě, jen se bojí to otevřeně říci. Tož tak. Příklady táhnou. Nejen ty dobré, ale i ty špatné. A mlčící většina většinou žádný dobrý příklad nikomu neposkytne.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 18:06  

Moc se omlouvám, paní Karvaiová, nechtíc jsem špatně napsala Vaše příjmení...

Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 18:25  

Zajímavá zpráva je k nahlédnutí například zde, http://www.osce.org/odihr/102083?download=true

Nebo něco o zaměstnanosti ve vyloučených lokalitách v češtině zde, http://www.socialni-zaclenovani.cz/dokumenty/metodiky-a-manualy-dobrych-praxi-asz-2014/prostupne-zamestnavani-manual-dobrych-praxi-melkova-g-asz-2014/download

Něco o vzdělávání romských dětí: https://www.gov.uk/government/collections/ofsted-examples-of-good-practice-in-schools#gypsy,-traveller-and-roma-children

Bezpochyby existují i příklady dobré praxe v ČR (pokud ovšem sběr dat o gramotnosti, docházce, vzdělávání na třetím stupni, nebyl shledán rasistickým)

Pak data, ze kterých by bylo možné dobrou praxi identifikovat, nebudou.

Vera řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 18:34  

Pro TU: K paní Karvaivé dodám - kromě toho, že podepisuji její tři řádky - že třeba v Anglii, v nejmenovaném městě, kde jsem byla na stáži, to udělali tak, že založili soukromou školu, do které nechalí chodit jen ty, o které stáli. Jak to prakticky prováděli jsem se nedověděla, ale bylo to všechno v rámci zákonů. Model fungoval, praxe výborná a tedy šťastný konec. To jste ale asi na mysli neměl, že?
Problém je v tom, že u nás i jinde se o daném problému (vágně) hovoří, ale přijímají se pouze usnesení, vyjadřuje se hluboké rozhořčení a politici odhodlaně vysunují brady. Děje se to na různých úrovních a já se přitom nemůžu zbavit dojmu, že odsuzující se domnívají, že tím je problém vyřešen, viníci se zastydí, v lepším případě vytvoří nějaký projekt, ve kterém poukážou na to, jak se mýlili. Případně do školy zavítá nějaká neziskovka a bude klid. Media z toho pořídí pětiminutový šot, čímž se fraška završí.

Frustrace učitele, daná těmito postupy narůstá exponenciálně s jeho / její snahou s daným problémem opravdu něco dělat a navzdory tomu, že v jednotlivých případech se to daří, je neustále konfrontován s obrazem vlastní neschopnosti, který spoluvatvářejí média a nepoučení / nepoučitelní jedinci.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 18:43  

Tajný.
Myslím, že když v odpovědi právě kolegyni Karvaiové napíšete "Přestat zavírat oči", tak jste, jak se říká, "trefil kozla".
Myslím, že právě ona je jedním z těch, kdo se významně snaží lidem oči otevírat.
Jenže občas to, co popisuje a nazývá pravými jmény, je jaksi odmítáno některými představiteli a zastánci té oficiální a jedině správné linie.
Včetně Vás, osobně.

V tom Vašem plánu mně zase chybí - cílevědomá práce v rodinách a "podívání se" do rodin, kde to nefunguje.
Jenže když přijde pracovnice OSPODu na kontrolu do některé takové rodiny, tak čelí automaticky obvinění z rasismu od příslušných rodičů, mnohdy mnohem horším výhrůžkám i fyzickým útokům, ale tomu se rasismus říkat nesmí. A bohužel často následují i mediální útoky.

Češi jsou v otázkách rasizmu a xenofobie zatíženi v míře více než malé." Jak jste z toho vydedukoval, že všichni?
No, možná, že kdybyste napsal "někteří", "většina", nebo "podstatná část", ušetřili bychom si spoustu času. :-)
Nebo snad chcete uvádět, kteří Češi ano a kteří ne?
Tohle je tak trochu hra se slovíčky.

Podívejte, každý takový výrok je tzv. zevšeobecňující.
Každý chápe, že neplatí pro všechny, ale rozhodně platí pro převažující většinu.
Když napíšu například, že "Němci byli Hitlerovými projevy nadšeni", tak všichni tušíme, že někteří určitě ne, ale výrazně převažující většina určitě ano.
To jestli slovo "všichni" napíšete, nebo ne, není vlastně rozhodující.

No a rozdíl mezi námi je v tom, že já si prostě o většině Čechů nemyslím, že jsou rasističtí a to ani přímo, ani potenciálně.
A odmítám argumentaci, že "ti, kteří mlčí, souhlasí".
Že od "veřejně neodsoudil" vede přímá cesta k "dozorce v Birkenau".

To, jak se z obyčejných lidí stávají agresivní zrůdy je mnohem složitější.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 18:48  

Vera
Vystihla jste to přesně.
Ten příklad z Anglie by mne zajímal.
U nás by z toho byla okamžitě kauza "dalšího důkazu segregace v Česku".

Ygrain řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 18:53  

No, pokud jde o Anglii... http://www.thestar.co.uk/news/crisis-fears-over-hundreds-of-roma-and-gypsy-pupils-excluded-from-sheffield-schools-1-8825858

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 19:21  

Pro paní Dohnalovou - můj emotivní příspěvek byl naschvál, takový štulec panu TU.
Řešení po Česku:
-například se zrušila příloha pro LMP žáky. jestli chce někdo důkaz, že to s tím souvisí, nechť si pročte Strategii sociálního začleňování od naší věhlasné agentury. je to tam i s termíny splnění. Tohle byl diskriminační bodanec dýkou do zad lehce mentálně postiženým žákům, když jsme "vyřešili" romskou populaci v praktických školách. Opravdu, tohle je na Nobelovu cenu za blbost. jak se nám to do budoucnosti vymstí poznáme ,bohužel, až za pár roků, kdy nám z bývalých praktických a inkludovaných do základek začnou vylejzat děti, které nepoznají kladívko od lopaty.
-na netu se dají (když si s tím dáte čas) najít stovky projektů za miliony, dnes asi již miliardy, které měly nějakým způsobem pomoci romskému etniku. Dle výsledků to vypadá, že jsme je zrovna mohli spláchnout do kanálu. Řekla bych, že tady platí heslo: za hodně peněz málo muziky.
-dále se dá snadno dohledat, kolik seskupení participuje na tzv. práci s romským etnikem, potažmo imigranty. Celkem úctyhodné číslo, až člověka napadají podivné myšlenky. nebudu je zde rozvádět.
-nejvíce jsou dehonestováni lidé, kteří dennodenně s romskými dětmi pracují. Jejich práce je pomalá, mravenčí a často skoro neviditelná, díky mikroskopickým posunům vpřed. A jsou to třeba i ti učitelé z praktických, kteří už leckde musí pomalu chodit kanály, aby se o nich média neopřela znovu. A pak si o sobě na ČŠ přečtou, že jsou vlastně rasisté (neb jsou obecně zařazeni pod slovo Čech)

Moje zkušenost je taková, že nejchytřejší jsou ti, kteří Roma potkají jen na ulici.Ti většinou nejvíc vědí, jak na to, jak by to bylo nejlepší a n nejvíc plivou kolem sebe řeči o rasismu, protože oni jsou jediní čistí. Dva takové jsem poznala osobně - při pozvání na kávu od romské rodiny se slušně omluvili.proč asi.
já bych si jen přála jedno. Dejte už pokoj těm lidem, kteří nezavírají oči ,s romskými žáky pracují a snaží je jim pomoci i v tom debilním systému, který tu je. já vím proč to píšu, to by byl další dlouhý příběh.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 19:23  

"Občas proneseme pohoršené ts ts ts, občas zpochybníme to či tamto, nebo zkrátka nereagujeme na Pavlíka, který pravil cosi o nižším IQ nějakého etnika. V čem jsem lepší?"

Ano. A to cosi bylo, že testovat odlišnosti vlastností jednotlivých skupin lidí, včetně ras a etnik, není rasismem podle vámi vykopírované definice rasismu. To jen, kdybyste to náhodou nechápal.

Spolu s paní Karvaiovou čekám na vámi navrhovaný postup pro eliminaci toho nežádoucího rasistického chování. Myslel jsem, že poskytnete nějakou skutečnou inovativní radu, kterak postupovat. Ne že zase jen nakydáte nějaké obecné fráze o tom, že nejprve by stačilo takové chování nepřehlížet. Čili nikoliv váš obvyklý postup řešení popisem, ale skutečné řešení. Že spousta lidí nějaké chování přehlíží, to je dejme tomu fakt, ale čekal jsem, že navrhnete řešení, které zajistí, aby tomu tak nebylo, ne že napíšete, že by stačilo, aby tomu tak nebylo. To je řešení hodné humanisty s echt-nominálním mozkem.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 19:45  

...a politici odhodlaně vysunují brady...

Všichni dva?


Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 19:47  

"Dnes, ve svých pětatřiceti letech jsem si uvědomila, že se vám vlastně celý život snažím přizpůsobit, protože o tom neustále mluvíte. Když se ale přizpůsobím, nic se nezmění. Jdu po ulici, pořád jsem pro vás v lepším případě neviditelná. Denně se mi stává spousta věcí, které mi znepříjemňují život. Konečně jdu domů z práce, než vyzvednu syna z družiny, jdu nakoupit do marketu. Stojím před pokladnou, paní, která stojí přede mnou, se otočí, spatří mě a začne si stahovat kabelku před sebe. To děláte často, nicméně chápu, nemůžete vědět, že já nekradu. Přizpůsobila jsem se. Ale nevím, jak to udělat, aby to bylo vidět. Nedá se to, je to neviditelné. Položili jste si někdy otázku: „Co by se stalo, kdyby se všichni přizpůsobili? Co kdyby všichni jako já vystudovali, chodili do práce a chovali se slušně?“ Začali byste nás tolerovat? Byli bychom ti, kdo se přizpůsobili a jsou pro vás v pohodě? Na to si odpovězte sami. Já jen vím, že my všichni, kdo chceme „slušně žít“, jsme přehlíženi, jako bychom nebyli. Jsme pro vás neviditelní! Nevidíte nás. Právě naopak náš život se skládá z každodenního boje s výkřiky, jež jsou obsahem pohrdání a odporu k naší existenci. Neviditelná tolerance a pochopení, které nekončí. Je večer, převaluji se v posteli a usínám s tím, že zítra budu zase neviditelná Romka. A…?"

Celý článek zde: https://www.respekt.cz/tydenik/2015/20/neviditelna

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 19:56  

Jenže lidi je vidí. já to zažila mockrát. Třeba v dětství, kdy k nám chodil nějaký pan Cína. Obleček, kravatka. Dávali si s dědou pivko a klábosili, příště šel děda zase k nim. A byli i jiní, a moc dobře se o nich vědělo. Tohle se mezi lidmi rozkřiklo rychle ,že pan Kuru, pan Mižigár nebo Janovič jsou ti,co pracují, děti posílají do školy a klidně si je můžete pozvat domů nebo k nim jít na kafe. Tak nevím kde já to žiju, Jinde ?

Pavel Doležel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 20:08  

Jsem přesvědčen, že činnost lidí, jako je tajnej, Komárek, Kartous, či Dohnalová je nejlepší předvolební kampaní Miloše Zemana. Pravděpodobně zcela nezáměrně.

Asi bych ho nevolil, nebýt nominálních mozků, které neustále dokola řeší uměle vytvořené problémy pod zástěrkou jakési morálky, či etiky. Reálné problémy řešit neumějí. Jen dokola žvatlat a pohoršovat se jako báby na pavlači. Jak nedávno pravil Pepa Nos v diskusi o tom, zda státní vyznamenání pro Jaromíra Nohavicu není náhodou rehabilitací neetického chování: "Helejte se, zformulovat si takovýhle věci může každej jak chce a stejnak to nebude mít žádnej dopad na nikoho."

Furt dokola kydání rádoby intelektuálů. Reálně nevzdělaných. Nanejvýše pouze nominálně, popisně. Pořád jen pohoršování, snaha se morálně vyzdvihovat nad ostatní. Prázdnota, marasmus, povrchnost. Schopnost vnímat reálný svět prakticky nulová. Přikládání významu prázdným gestům, prázdným futrálům. Snaha činit podstatné z nepodstatného, by mnohdy i prázdného. Tyhle kydy tajnejch a jim podobných nikdy žádného cikána od lochu, ani od nezaměstnanosti nezachránily a nikdy nezachrání. Vezmou si tajnej do adopce dvě cikánské děti, staraj se o ně od malička až do jejich 18 let a pak kydaj. Soudruh Komárek jakbysmet. Knížecí rady si projednou už strčte tam, kde záda ztrácejí své slušné jméno a pokud možno je tam odtud už nevytahujte. Ono to pak v diskusi začne poněkud zavánět.

Ygrain řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 20:09  

Ale jistěže je lidi vidí. Všechny ty romské matky, se kterými se potkávám v čekárně u doktora. Občas mi některá podržela dveře, když jsem ještě jezdila s kočárem, občas jsem podržela dveře já. Anebo v "Romašparu" - čas od času tam byl někdo hlučný nebo se rozkřikující se na personál. Naprostá většina se chová jako každá jiná nakupující rodina. Jsou neviditelní? Já nevím, možná ano - normální chování obvykle pozornost nepřitahuje, odchylky bohužel ano.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 20:20  

"Stojím před pokladnou, paní, která stojí přede mnou, se otočí, spatří mě a začne si stahovat kabelku před sebe. To děláte často, nicméně chápu, nemůžete vědět, že já nekradu. Přizpůsobila jsem se. Ale nevím, jak to udělat, aby to bylo vidět. Nedá se to, je to neviditelné. Položili jste si někdy otázku: „Co by se stalo, kdyby se všichni přizpůsobili? Co kdyby všichni jako já vystudovali, chodili do práce a chovali se slušně?“ Začali byste nás tolerovat? Byli bychom ti, kdo se přizpůsobili a jsou pro vás v pohodě? Na to si odpovězte sami. Já jen vím, že my všichni, kdo chceme „slušně žít“, jsme přehlíženi, jako bychom nebyli. Jsme pro vás neviditelní!"

Vždyť ta paní pláče na špatném hrobě. Ať si stěžuje u svých spoluobčanů stejného etnika. Fandím každému Romovi, který řádně pracuje a přijímá základní středoevropské hodnoty, jako je právo na vlastnictví, kulturní hygienické návyky a vzdělání. Fandím mu až nespravedlivě k ostatním. Ale pomoci si musejí sami. Pomocí není, že za ně budu chodit do práce já, nebo se za ně budu vzdělávat. To je zase jen pomoc poblouzněných nominálních mozků.

Kantůrek řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 20:51  

To, co prožívá "neviditelná Romka", je prostě jen reakce společnosti na zkušenost v jednom případě a předsudky v druhém. Ale především je to její subjektivní vnímání reality, které může být umocněné vlastním zaměřením pozorování. Bohužel se také dost zapomíná na to, že reakce jsou závislé na lokalitě a místních poměrech, na to se většinou moc nehledí, ale přál bych Vám někdy sedět v hospodě nebo stát na zastávce v lokalitě, kde jsou problémy. Vážení, neměli byste někteří zájem, navštívit lokalitu, kde přebývají ti takzvaně sociálně vyloučení? Zanechte tu na sebe kontakt, zprostředkuji Vám několik dní "u nás". Některým diskutujícím by to nesmírně přiblížilo realitu a některé komentáře by si poté možná odpustili. Případně by mohli místním poradit, jak se k některým každodenním problémům postavit, jak je řešit... Pro učitele se asi nabízí spíše prázdniny, ale přes školní rok si pozorovatel může všimnout několika zajímavostí, které o prázdninách tolik nevyniknou... Nemohu sice nabídnout certifikát DVPP, ale zkušenost je to, myslím si, k nezaplacení.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 21:38  


Ad p. Kantůrek: Vážení, neměli byste někteří zájem navštívit lokalitu, kde přebývají ti takzvaně sociálně vyloučení? Zanechte tu na sebe kontakt, zprostředkuji Vám několik dní "u nás". Některým diskutujícím by to nesmírně přiblížilo realitu a některé komentáře by si poté možná odpustili.

P. Kantůrku, asi jen tuším, kterým diskutujícím byste pomohl v "přiblížení se k realitě". Ovšem nenapadlo Vás, že mohou mít osobní zkušenosti i oni, tedy ti, které podezříváte z toho, že kdyby viděli realitu, své komentáře by si odpustili?

Ad p. Doležel:
To jsem ráda (a patřičně pyšná), že jste mě zařadil do vybrané společnosti :-)

Kantůrek řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 21:55  

Paní Dohnalová, je problém, získat další zkušenost? Víte, že dokonce jedna zkušenost může být v přímém rozporu s druhou? Anebo taky nemusí? Každopádně si myslím, že každá zkušenost je přínosem, natož pro někoho, kdo se k tématu vyjadřuje, případně rovnou hodnotí a dělá závěry.

poste.restante řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 22:20  

Lenka Dohnalová
No, doufám, že budete stejně tak patřičně pyšná, až mimo jiné i díky činnosti této vybrané společnosti bude Miloš Zeman podruhé zvolen prezidentem a v dalších volbách Okamurovi, nebo jemu podobným stoupnou procenta.
Víte, to je to, co se Vám pokusil pan Doležel naznačit.

Zkuste si, prosím, ještě jednou přečíst komentář kolegyně Karvaiové z 19.21.
Jestli se cítíte být pyšnou součástí i společnosti těch, o kterých píše, pak jsem se ve Vás asi dost spletl.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 22:22  

Pane Kantůrku,
samozřejmě zkušeností není nikdy dost. V tom s Vámi souhlasím. Já na rozdíl od Vás také patrně nejsem nejmladší, takže jsem opravdu zažila situace, kdy jedna zkušenost může popřít druhou...
Realita není jednoduchá a cesty řešení jsou velmi obtížné, to nepopírám. Teď jde ale přece o úplně jinou věc - inteligentní člověk by měl bránit tomu, aby ve společnosti nenarůstal pocit, že cestou řešení je agrese. Likvidace nepohodlných, jiných... měl by to říkat nahlas - všude ve svém okolí - aby se nestal běžným názor, že je to normální. A měli by se k tomu vyjadřovat politici. Přečtěte si běžné komentáře nejen pod teplickými školáky. A ta část slušné společnosti by k šíření takového řešení neměla mlčet. Je to cesta do pekel. Copak se neumíme poučit v historii? Nebylo to tady už mockrát?
To je jako v běžném životě - když Vám někdo bude donekonečna čímkoliv vymývat mozek, nakonec tomu pravděpodobně uvěříte.

Kantůrek řekl(a)...
12. listopadu 2017 v 23:05  

Bylo to tady již mockrát, a to dokonce z obou stran. Poučit z historie se v podobných ohledech neumělo lidstvo doposud, takže nevidím důvod, proč by najednou teď mělo tuto schopnost získat. Myslím si, že inteligence vůbec nesouvisí s tím, jestli člověk podporuje agresi jako řešení. Ostatně, mnoho takových podporovatelů agrese z historie známe a mnoho z nich rozhodně bylo inteligentních. Tendence řešit problémy agresí může možná u jednotlivců souviset s inteligencí a rozumem, ale ta samá tendence v celé společnosti se rodí úplně někde jinde. Mimo jiné je to například v tom, že určitá skupina obyvatel má pocit, že jí ostatní nechápou, nejsou schopni ji pomoci, navíc ještě je ta skupina těmi ostatními kritizovaná pro svoje postoje, případně zkratovitá řešení, která v nouzi zvolila. Pokud takový příklad budeme konkretizovat, může se jednat například právě o obyvatele ghetta, kteří patří k té části obyvatel, která dodržuje společenské normy a zvyklosti. Víte, co takový obyvatel ghetta prožívá? Prožívá každodenní příkoří, se kterým mu nikdo nepomůže, kterému nikdo mimo ghetto nerozumí,ale které má přitom potřebu kde kdo mimo ghetto poučeně komentovat, byť vůbec netuší, o čem ty každodenní zážitky jsou. Někdy to jsou drobnosti, někdy se jedná o majetek nebo zdraví. Vy pak chcete takovému člověku vyčítat, že si uleví někde na internetu pod článkem? Vyčítejte mu to, trestejte ho, jděte po nich. Ale pak se nedivte následkům. Takováto zásadní nepochopení vnitrospolečenských problémů a jejich absolutně zcestné snahy o řešení vedly k těm největším zkázám ve společnosti. Každý z těch kritizovaných komentářů pod fotkou je problém. Ale rozhodně je třeba vnímat, za jakých okolností ty komentáře vznikly. Je možné, že autoři jsou samí neinteligentní idioti, rasisté a neonacisté. Ale je také možné, že nejsou. Já to nevím. Policie to začala vyšetřovat a ty lidi si jistě prověří. Já bych chtěl jen varovat před jejich bezpodmínečným pranýřováním, protože tím můžete nadělat více škody, než si myslíte. Nezřídka se z takového pranýřovaného stane "mučedník", který má rázem několik následovníků. Víte v čem je, mimo jiné, problém? Že různé státní i nestátní organizace pracují v problémových lokalitách s těmi problémovými. Ale nikdo už nepracuje s těmi ostatními, kterým nepřizpůsobivost okolních obyvatel působí každodenní potíže. Takoví pak čekají na prvního, který alespoň přislíbí řešení. Zkuste si takové cvičení. Vyberte si libovolnou stranu, kterou považujete za populistickou, nacionalistickou, prosazující rychlá a snadná řešení problémů s menšinami. Pak si vezměte mapu sociálně vyloučených lokalit. A teď porovnejte, odkud má Vámi vybraná strana nejvíce příznivců či členů (např. na kandidátkách), případně se zkuste porovnat volební výsledky této strany v jednotlivých volebních okrscích s mapou oněch problémových lokalit. Asi tušíte, na co přijdete. Dokud někdo reálně nezačne řešit problémy těch neproblémových lidí, budete tu někteří neustále kritizovat nejrůznější rostoucí -ismy ve společnosti a přitom tím budete situaci jen zhoršovat.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 6:26  

Pane Kantůrku,
já chápu, kam míříte, a nemůžu ani nic namítat, pokud se budeme bavit o skupině obyvatel, která je nějak bezprostředně frustrovaná. Máte pravdu, že "ošetřit" je nutné obě strany. Taky máte zřejmě bohužel pravdu v tom, že lidstvo asi najednou schopnost poučit se z dějin nezíská...Ovšem bavíme-li se o narůstající xenofobii, nemůžeme přece nevidět, že sílí skupina lidí, kterým se vůbec nic neděje, v oněch lokalitách nežijí a kteří rádi podlehnou těmto zjednodušujícím tendencím. Je přece fajn najít nějakého společného nepřítele a zahojit si svou vlastní frustraci, která s tím problémem vůbec nesouvisí. Znám mnoho takových lidí, kteří žijí relativně spokojeně, ale jsou naladěni právě na tu agresivní vlnu. Vždyť si na tom dnes celé politické strany staví svůj byznys. Můžeme ten problém vnímat různými úhly pohledu, obtíženi různými zkušenostmi, ale to, že agrese vůči jakékoliv skupině obyvatel (a nemusí to být zde propírané menšiny, příště to mohou být homosexuálové nebo třeba lidé s velkými nosy), je nezpochybnitelné zlo, nejde relativizovat!
Zažila jsem práci s romskými dětmi, zažila jsem také neonacistický pochod.To,co jsem si vyzkoušela já jako kantorka, je individuální práce na obou stranách, víc nezmůžu... Hrází proti xenofobii je poznání, vzdělanost, budování empatie, diskuze nad palčivými otázkami. A nejsou to prázdné fráze, jen je to neskutečně těžká cesta.

Pane PR,
komentář paní Karvaiové jsem četla a rozumím mu. Nevím, zda jste se ve mně spletl nebo ne, jelikož netuším, jak si mě představujete. Zkusím si takové cvičení na páně Doleželovu implikační zkratku, o které se Vy domníváte, že jí nerozumím.
Tedy třeba takto:
Bezobsažené intelektuální kecy realitou nepolíbeného sluníčkáře,zaslepeného idealismem a nedejbože ještě sympatizujícího s některými neziskovými organizacemi,tzv. nominální mozky, tedy lidé ohánějící se prázdnými gesty a reálně nevzdělaní, vhání ty nebohé chudáky, kteří realitu opravdu vidí a nepochybně ji také vnímají správně, do náruče Milošovi a Tomiovi, tedy zcela na opačnou stranu. To jste mi chtěl naznačit? A nespletla jsem se já ve Vás? Víte, asi ne, nějakými představami o diskutujících netrpím...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 6:43  

"To,co jsem si vyzkoušela já jako kantorka, "

Nepsala jste paní Dohnalová onehdá, že učíte na gymnáziu? Když jsme řešili Vaše zkušenosti ze základních škol?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 7:20  

Ano, nejen. A to mě jako diskvalifikuje? Jako že žiju vzdálená od reality?
Xenofobové a rasisti jsou mnohdy i velmi inteligentní lidé, ne?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 7:21  

A nebojte se, s romskou komunitou jsem přišla také intenzivně do styku. A Vy?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 7:43  

"Jako že žiju vzdálená od reality?" - ano

A Vy?

Já učím na základní škole...

Pavel Doležel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 8:21  

"Bezobsažené intelektuální kecy realitou nepolíbeného sluníčkáře,zaslepeného idealismem a nedejbože ještě sympatizujícího s některými neziskovými organizacemi,tzv. nominální mozky, tedy lidé ohánějící se prázdnými gesty a reálně nevzdělaní, vhání ty nebohé chudáky, kteří realitu opravdu vidí a nepochybně ji také vnímají správně, do náruče Milošovi a Tomiovi, tedy zcela na opačnou stranu. To jste mi chtěl naznačit?"

Ano, v zásadě jste to pochopila správně. A nejen Zemanovi a Okamurovi, ale díky pomoci těchto nezištných ideotů, genderblbistů, samozvaných intelektuálů, sluníčkářů, aktivistů a jiných expertů na vzdělávání vyhrál třeba i Donald Trump.

Ale abyste si to zase nezmanipulovala, když už máte ty specifické potíže s pochopením psaného textu, v němž vám narozdíl od některých jiných nebrání kognitivní omezení, ale ideologická zaslepenost, nemíním tím, že humanitní vědy jsou k ničemu. Nesnižuji hodnotu žádné vědy, zůstává-li vědou.

Problém vidím v tom, co popisuje Konrad Liessemann, nebo na co reaguje tzv. skeptické hnutí, u nás reprezentované spolkem Sysifos. Hloupnutí populace, které má charakter epidemie - čím více blbců vygenerujeme, tím více se hloupost šíří. Toto pochopitelně platí jen v první fázi logistické křivky, kterou se řídí velikost podílu "nakažené populace". V další už dosáhneme toho, že zbydou jen ostrůvky odolávající inteligence a vzdělanosti, které se budou od zbytku izolovat, aby se taky nenakazily. Vy, nominální mozky, propagující relativizaci vzdělávacích hodnot, propagující nominální řešení problémů, orientující se na problémy vytvořené uměle na nichž si neustále dokola rozhryzáváte vlastní vředy, abyste je mohli v dalším kole ukazovat na odiv, jste hlavní příčinou izolace skutečné vzdělanosti a inteligence. Vytváříte umělé problémy, které většinovou populaci nezajímají a nikdy zajímat nebudou. Lidé neřeší vaše gender šaškárny, vaše historické paralely s koncentračními tábory, nesdílí váš strach z mrtvol, ať již lidských, tak ideologických. Nominálním mozkům ale nebylo dáno tuto kauzalitu pochopit. Je pod jejich rozlišovací schopností pochopit, že ony samy jsou u zrodu toho, co tak hlasitě kritizují a dávají tomu nálepky typu "morální marasmus". Nominální mozky trpí několika zásadními omezeními, které jsou zřejmě u zrodu jejich neschopnosti vnímat realitu: Nedokáží správně rozeznat podstatné od nepodstatného a nedokží odhadnout dopady navrhovaných postupů a řešení.

Paní Dohnalová, nikdo netvrdí, že zrovna já mám mozek zcela prostý nominálního "myšlení". Každý mozek je alespoň trošku nominální, to by jinak byl stroj, nicméně jsem skutečně přesvědčen, že Sysifos není jen spolkem samozvaných překapacitovaných kapacit a laťkovačů, kteří si osobují právo hodnotit všechny ty bohem nadané koulaře, esoteriky, proutkaře a jiné šarlatány. Neměření obecně vede k relativizaci hodnot, protože když nic neměřím, nemohu uspořádávat. A když neuspořádávám, nemohu říci, že někdo je pravdě blíže, než jiný. Nemohu říci, že vysokoškolský profesor, celý život studující částicovou fyziku má znalosti a nikoliv pouze osobní názory, které jsou na stejné úrovni, jako názory tříletého dítěte, nebo popeláře z Ústí. Nominální mozky, neschopné pochopit základní principy uspořádávání a všechny důsledky toho, když se uspořádávat nebude, tlačí ideu výuky ke kompetencím, protože nechtějí uspořádaný svět. Je pro ně příliš mechanický (aniž by tušily, co to vlastně znamená, ale to je teď jedno). Chtějí rovnost všech v názorech. Chtějí diskusi rovných s rovnými, nezávisle na zkušenostech, znalostech a schopnostech. Chtějí svobodu, propagují kreativitu, kterou ale v jejich podání je kydnutí lejna na plátno, nikoliv důkaz Riemannovy hypotézy, protože oni se nechtějí ničím omezovat. Hlavně ne uspořádáváním a měřením. No a výsledky několika desetiletí působení těchto mozků, vidíme dnes na naší společnosti. Naštěstí, je to jen o moci. Z nominálního mozku se reálný nestane, stejně jako naopak. Je to jen o tom, co si ta většina reálných mozků, ještě nechá líbit.

Pavel Doležel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 8:46  

To, co si nominální mozky interpretují jako šíření xenofobie a rasismu - omezeny ve svých kognitivních schopnostech, je ve skutečnosti revoltou proti prázdnému moralizování, proti nominálnímu pseudomyšlení, proti parazitismu nevzdělaných rádoby expertů a kydalů všeho druhu. Proti pozitivní diskriminaci a pseudozachraňování uprchlíků. Proti čerpání a vynucenému přerozdělování. Je to revolta proti lži a nenávisti, která sama sebe nazývá pravdou a láskou. Revolta proti marketingu, nálepkování, vyprázdněnosti, povrchnosti, ignorantství, které tady předvádí tajnej a sekundují mu nejrůznější užiteční podržtaškové. Lidé už se nemohou dívat na to, jak na ně shora padají ta (dámy prominou) hovna, a když se něco pokazí, tak se ještě na ně snese kritika. Lidé už odmítají držet ten nefungující systém, aby si pár nominálních mozků mohlo někde nahoře honit triko a předstírat, že se svět dá řídit úmluvami a deklaracemi. Že se dá řídit všechno, od zahnutí banánů, až po počty a typ uprchlíků, včetně jejich chování a hodnot.

Z mého pohledu tento stav pramení z extrémní atomizace vzdělání v západních státech, od Ameriky až po Německo. Atomizaci, kterou sice naoko kritizuje pan Lippmann, ale na druhou stranu jí většina jeho sympatizantů bude za každou cenu bránit, pokud se jí má čelit povinnou maturitou z matematiky. Ta atomizace vede k tomu, že moc se dostala do rukou lidí, kteří mají odborné vzdělání v právu, či společenských vědách, ale zůstali vlivem inovativního školství absolutně nedotčeny logikou, matematikou a přírodními vědami. Tajnej to propaguje s tím, že můžeme mít nadaného právníka, nebo historika, který neumí spočítat ani deset procent ze sta, jenže to je právě ten problém. On posuzuje ze svého brlohu jako míru úspěchu míru úspěšného studia na VŠ. To je pro něj ten arbitr úspěšnosti, který by měl sedět na ty predikce učiněné přijímačkovými testy. Jenže to je nesmysl. VŠ nejsou arbitrem všeobecné vzdělanosti. Všeobecné vzdělání, které pak bude bránit nesmyslným pohledům na svět a hlouposti, musí zajistit školy základní a střední. Od toho jsou. A my místo abychom stavěli na doslova elitních výsledcích našeho školství z doby před listopadem 1989, tento systém systematicky ničíme a bouráme (pod pláštíkem ideologie - jak jinak), abychom se mohli alespoň na dohled přiblížit tomu nádhernému atomizovanému vzdělání americkému a mohli si tu americkou hloupost dovézt pěkně k nám. Proč? Protože tajnej si myslí, že pravda je to, co je napsáno anglicky.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 9:20  

To, co si nominální mozky interpretují jako šíření xenofobie a rasismu - ...

S vysvětlením naprosto souhlasím, vnímám to stejně.

poste.restante řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 9:53  

Lenka Dohnalová
Kolegyně Karvaiová ve svém příspěvku poměrně přesně popsala zhoubné trendy, ke kterým v našem školství dochází.
V tomto kontextu Pavel Doležel napsal
Jsem přesvědčen, že činnost lidí, jako je tajnej, Komárek, Kartous, či Dohnalová je nejlepší předvolební kampaní Miloše Zemana. Pravděpodobně zcela nezáměrně.

Na to jste reagovala slovy:
To jsem ráda (a patřičně pyšná), že jste mě zařadil do vybrané společnosti :-)

Proto jsem se Vás ptal 12. listopadu 2017 22:20, zda se opravdu cítíte být pyšná na to, když jste zařazena do podobné společnosti a zda si uvědomujete, že právě i v důsledku činností lidí, o kterých píše paní Karvaiová dochází k nárůstu teď aktuálně probírané agresivity.

I ve zdravé společnosti bude vždy existovat určité procento extrémistů, rasistů a podobných nenávistných individuí.
Ale pokud tady existují skupiny lidí, které se ve svatém přesvědčení o tom, jak velké dobro činí, dopouštějí pokřivení vztahů ve společnosti, jako je třeba "inkluze po česku" odstartovaná rozsudkem D.H., pak právě díky nim začínají těmto extrémistickým hlasům dopřávat sluchu i lidé, kteří by to jinak nikdy neudělali.
Nejdřív byl Versailský mír, v jeho důsledku hyperinflace v Německu a pak dostal šanci Hitler.
R. Chamberlain byl také přesvědčen, že Mnichovem zajistil světu mír.

"Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly."
Ale stát se tak může jen tehdy, když "pachatelé dobra" ztratí sebereflexi.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 10:07  

poste.restante, mohl byste... Rozsudek DH, inkluze a aktivisté zapříčinili nárůst rasově motivovaného násilí a proto bude Doležel neatomisticky volit Zemana.

poste.restante řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 10:23  

Takhle jednoduše to, Tajný, samozřejmě nefunguje.
Ale základy přehrady se nahlodávají a pak najednou rupne.
A pod přehradou stojí chlápek s hadicí a nechápe, že i ta jeho navrtaná díra ji pomohla protrhnout.
Vždyť on chtěl jen zalévat kytičky a to dokonce i sousedům. Chtěl pomáhat. Myslel to přece tak dobře a teď ho to spláchlo i se zahrádkou.
Jak nespravedlivé. Určitě za to mohou ti rybáři, kteří chodili do přehrady čůrat.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 10:32  

Pane Anonymní,
položila jsem Vám tři otázky, odpověděl jste na jednu - tedy že jsem vzdálená realitě, protože učím na gymnáziu. Ptala jsem se Vás, zda jste přišel do styku s romskou komunitou a Vy jste mi na to odpověděl, že učíte na základní škole. Možná bychom se měli přestat štychovat, kdo kde učí, protože zkušenosti člověk - pokud chce - získává všude možně. Tak to příště spolu zkusme k věci. Vnímám, že souhlasíte s panem Doleželem, toť vše, více jsem se nedozvěděla.

Tož tak, na další komentáře potřebuji více času, běžím pracovat.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 10:33  

...komunitou, a

Vera řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 12:36  

Skutečně doporučuju všem, aby si důkladně pročetli odkaz, který nahoře uvádí TU a který se týká úspěchů Gypsies, Roma and Travellers na daných školách. Nebudu to komentovat, protože bych vás mohla ovlivnit, ale opravdu: ČTĚTE a nebudete věřit vlastním očím.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 12:48  

"Ptala jsem se Vás, zda jste přišel do styku s romskou komunitou a Vy jste mi na to odpověděl, že učíte na základní škole. "

A to jsem odpověděl naschvál, jestli Vám "docvakne", jak moc jste vzdálená realitě...

Nedocvaklo :-)

Pavel Doležel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 13:44  

"poste.restante, mohl byste... Rozsudek DH, inkluze a aktivisté zapříčinili nárůst rasově motivovaného násilí a proto bude Doležel neatomisticky volit Zemana."

To jste zase nepochopil. Doležel nebude volit Zemana proto, že aktivisté zapříčinili svojí činností nárůst xenofobních a rasistických nálad, obzvláště v některých lokalitách, ale proto, že tito aktivisté a obecněji nominální mozky soustavně pošlapávají a ničí reálné hodnoty společnosti, odkazujíce se při tom, na nutnost nepoškozovat hodnoty nominální. A Zeman jest osobou, která je na prázdné tlachání nominálních mozků alergická a schválně je ještě pošťuchuje. Což sice není od něj hezké, ale ono když je člověk exponován blbcům každý den v takové míře, tak by musel být svatý, aby na to nereagoval podobným způsobem. Rád bych měl prezidentem někoho, kdo lépe vypadá, lépe se chová a lépe hovoří, ale k tomu ještě evidentně nedozrála doba. Každého slušného člověka ta skvadra po moci prahnoucích nominálních mozků uštve. Žijeme ve světě, kde ten, kdo se nebojí říci, co si myslí, je cenzorován, haněn, pošlapáván a nakonec, jak je vidět, i vyšetřován policií. Nominální mozek nenapadne, že boj proti xenofobii a rasismu nelze vyhrát tím, že obojí zakážeme a budeme soustavně jednu skupinu obyvatel zvýhodňovat oproti ostatním a svobodné vyjadřování názorů trestat. Nominální mozek sice deklaruje svobodu ve vzdělávání, svobodu ve výchově, ale reálně uplatňuje principy diktatury, kdy pouze ideově nezávadný obsah smí být šířen, citován a odkazován. Nominální mozky se zaměřují na potírání jevů, které jsou přirozené a v zásadě nejsou nijak zvlášť nebezpečné a donekonečna je verbálně "řeší", aniž by tím dosáhli sebemenších úspěchů. Čím více se snaží, tím větší odpor vyvolávají. Přesvědčeno o vlastní nadřazenosti a oprávněnosti eliminace ostatních, je nanejvýše pár promile obyvatel, kteří nejsou zdrávi na duchu, ale to není až takový problém. Ti tady byli a budou. Problém je, když jim začne naslouchat většina. A to se stává tehdy, když je tato většina frustrována něčím, co se semotným problémem nesouvisí. A nominální mozky jsou dnes ideálními krmiči těchto frustrací. A já to nevnímám jako etnický, ani jako rasový problém, ale jako problém právě těch nominálních mozků, které se naučily parazitovat na společnosti. A výsledky posledních voleb, nejen u nás, ukazují, že ta společnost už toho začíná mít dost. Že zkrátka tudy cesta nepovede. A nominální mozky místo sebereflexe skučí a kvičí, že to je strašné, jak ta společnost je hloupá a nemorální. Nominální mozky nechápou, co znamená pojem "práce". V jejich podání je prací žvatlání o čemkoliv nad kulatým stolem. Vytvářejí se umělé poptávky, které vlastně reálně nikdo nemá a cvaká se to z eráru, který si vykřičely. Dobrovolnost směny už nehraje roli, nyní se směna vnucuje pod pláštíkem nejrůznějších ideologií. O prospěšnosti nerozhoduje poptávka, ale sebedeklarace (ostatně asi stejně jako o osbornosti, viz ČOSIV).

Pavel Doležel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 13:46  

Učitelé drží systém, který na ně nakládá stále více a více a nepomáhá téměř v ničem. Lékaři také. Nominální mozky nahoře vymyslí kravinu, která nemůže fungovat a pak, když opravdu nefunguje a horníci se začnou v dole hromadit, protože nominální mozek si dvě a dvě dohromady tak nějak dá jenom deklaratorně (protože něčím tak odporným, jako je matematika, se v životě nezabýval, zato kydat umí dokonale), tak se diví a začne ohýbat logiku zase jinde, aby si to "sedlo". Tím zase rozesere někde něco jiného, aniž by daný problém sebenepatrně vyřešil a takto se postupuje dále a dále, než si to klekne. Takže lékaři běžně porušují slavně schválený a socialisty propagovaný zákonník práce, protože zkrátka jinak nemá kdo sloužit. Soudruzi si nespočítali poptávku a neporovnali jí s nabídkou. Zdroje se generují tak, že se někdo okrade - buď o volný čas, nebo přímo o peníze (což je v zásadě totéž). A ten někdo není Kartous, Komárek, nebo soudružky z ČOSIV. To je vždy ten nejposlednější z posledních - řadový učitel, řadový lékař. Nad jejich hlavami se každý vys... A proč? Inu proto, aby dětičky měly svobodu, kterou jim Kartous s Komárkem rozdávají z cizího. Aby rodiče a pacienti mohli být klienty. Aby se nikdo necítil druhý. Aby bylo každému pomoženo podle jeho potřeb. Hergot, kde já už tohle slyšel? Každému podle jeho potřeb. Jenže dnešní marketing z tohoto základního principu komunistického uspořádání udělal individualismus. Podle této ideologie jsme všichni individuální v našich potřebách, jen se zapomnělo na toho, kdo ty potřeby bude naplňovat. To se neřeší, protože nominální soudruzi nám nechápou, že zdroje se na rozdíl od peněz nedají nakopírovat.

krtek řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 13:47  

Vero, můj čas a angličtina mi brání pochopit, jestli těch 80 % znamená, že ti, co chodí, mají 20% absenci, nebo že 20 % nechodí do škol vůbec? Ale jak se ukazuje na článku o xxx podpisu, směřujeme k témuž.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 15:56  

Hleď perla vskutku tesatelná.

...že tito aktivisté a obecněji nominální mozky soustavně pošlapávají a ničí reálné hodnoty společnosti, odkazujíce se při tom, na nutnost nepoškozovat hodnoty nominální...

Tajný Učitel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 18:52  

PR, mohl byste prosím rozvést? Jak kritika rasově motivovaného násilí problém umocňuje? Bylo by lepší nic neříkat, nepsat? Pak by problém zmizel? Jak to vlastně myslíte? Doležela chápu, ten je ze své podstaty omezen na prosakování hrubostí, ale vy přeci jen místy píšete rozumně.
Co znamená ten příměr s přehradou?

poste.restante řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 19:35  

Tajný, promiňte, ale co blbnete?
Otázku - "Jak kritika rasově motivovaného násilí problém umocňuje? - jsem nepochopil.
Samozřejmě, že rasově motivované násilí je třeba minimálně kritizovat, ale spíše snad VYŠETŘOVAT. Snad jsem to napsal výše dostatečně jasně.

Příměr s přehradou měl naznačit, že existují lidé, kteří nechápou, že svou činností, dokonce dobře motivovanou (alespoň podle jejich názoru), způsobují narušení stability systému, potažmo společnosti a v důsledku působí kontraproduktivně až škodlivě.
Vzpomněl jsem si na případy lidí, kteří v dobrém úmyslu - zavlažit svou zahrádku, nebo celou zahrádkářskou kolonii - navrtávali břehy a hráze přehrad. A pak přišla záplavová vlna a ta poškozená hráz prostě praskla. A ti lidé nechápali a odmítali přijmout vinu za to, co svou činností způsobili.

Například:
Někde doma v šuplíku se mi asi ještě válí svazácká medaile za činnost při ochraně přírody, takže mne snad nikdo nebude podezřívat, že jsem antiekologicky zaměřený. Ale to, co "ve jménu přírody" provádějí někteří "environmentální aktivisté" je mimo rámec mého chápání. Dokonale se jim podařilo zájmy ochrany přírody v očích většiny společnosti zdiskreditovat. - "Zelení? Jo, to jsou ti kreténi, kvůli kterým se už pět let nemůže stavět obchvat obce. Přijedou z města, vykládají o životním prostředí, ale že my tady musíme dýchat smrad a olovo z náklaďáků a tři děcka už srazilo auto, to jim nevadí."
Zkuste někde v hospodě říci, že jste ekologický aktivista. Ale buďte raději poblíž východu. Ale ti aktivisté nechápou, proč tomu tak je a na svých webech si vylévají srdce o zabedněnosti lidí u nás.
A tak bych mohl pokračovat o mnoha dalších oblastech.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 20:15  

PR: "Příměr s přehradou měl naznačit, že existují lidé, kteří nechápou, že svou činností, dokonce dobře motivovanou (alespoň podle jejich názoru), způsobují narušení stability systému, potažmo společnosti a v důsledku působí kontraproduktivně až škodlivě."

Ok, takže znova. Jak aktivisté v oblasti dodržování lidských práv svou činností způsobují narušení stability systému či působí kontraproduktivně až škodlivě? Jako že narušují "stabilitu", která vyhovuje jedné straně a druhou udržuje v permanentní nevýhodě? Jak je nereagování na nespravedlnost ve společnosti prospěšné? Schválně, kolik školních granátometčíků bude nějak, jakkoliv stíháno?

Bez odezvy a reakce se problém nevyřeší stejně, jako se nevyřešil za posledních sto nebo tři sta let. Naopak, ticho podpoří populisty. V absenci hlasů proti nespravedlnosti, bude nespravedlnost tolerována, nebo ne?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 21:00  

Aktivisté způsobili kauzou DH zbytečnou likvidaci přílohy rvp. Komu tím prospěli?

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 21:01  

Přečetla jsem odkaz na anglické školy. Opravdu tam s nimi umí pracovat.
Já tedy měla informace přímo do lidí, co se v GB pohybují,včetně mé kámošky, která tam je vdaná. Ta když začne vyprávět, stojí to za to.
Pro romskou komunitu a další menšiny (cizince) jsou vytvářeny třídy, proti kterým praktická škola je vysoká. proto taky s nimi dobře pracují, protože se tam učí na úrovni mateřské školky. Třeba v páté třídě. A kolegyně, které mají ve třídě děti, navrátivší se z emigrace v GB se tako nestačí divit.
Ale oblbovat nás ,to oni nahoře umí.
Podobně v Kanadě- také výborné.
Jen pro informaci nahoře - my umíme číst, a když už nezvládáme jazyk dokonale, jsou dnes možnosti, jak ho nahradit.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 22:00  

Bylo zrušením přílohy rvp podmíněno čerpání fondů EU?

poste.restante řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 22:12  

TU. Aha, takže polopatě. :-)
Jak už napsal kolega Sotolář. Takyaktivisté, nebo spíš prospěcháři nastartovali kauzu D.H.
Za aktivistickou považuji také slavnou ČOSIV.
Máte pocit, že v důsledku jejich činnosti bylo napácháno na českém školství málo škody?



"Aktivisty z oblasti lidských práv" do toho nepleťte. Nemůžeme posuzovat takto Vámi definovanou skupinu jako jeden blok.
Jsou společnosti, nebo i třeba jen projekty, které jsou naprosto v pořádku.
A jsou případy, kdy tatáž společnost vyvíjí činnost naprosto kontraproduktivní, či přímo škodlivou.

Jako že narušují "stabilitu", která vyhovuje jedné straně a druhou udržuje v permanentní nevýhodě?
Hezký pokus, ale trapný.
Jaké konkrétní nevýhody, jejichž řešení je v moci orgánů tohoto státu, máte na mysli?

Jak je nereagování na nespravedlnost ve společnosti prospěšné?
A říkám snad něco takového?
Všichni, kdo poukazují na reálné nespravedlnosti a svinstva, všichni čestní whistlebloweři mají mou plnou podporu.

Schválně, kolik školních granátometčíků bude nějak, jakkoliv stíháno?
A jak to souvisí s tím, o čem se teď bavíme?
Oni snad v souvislosti s teplickými školáky vyvíjeli činnost nějací aktivisté?

Vlastně ano. Svého druhu "aktivista" byl ten, kdo zveřejnil fotografii oněch dětí s plnými jmény. Kdyby použil jen polovinu mozku, tak by takovou pitomost v současné atmosféře neudělal. Nebo snad je v tomto státě někdo, kdo neví, kolik procent hlasů získal před pár týdny Okamura?
Věřím tomu, že kdyby tatáž fotka byla zveřejněna před několika lety, před začátkem uprchlické krize, přilákala by pozornost sotva pár vymatlaných rasistů.
Vlastně se tak stalo i teď.
Akorát teď se z toho stala "kauza".
A vynikající příležitost pro flagelanty, aby je někdo poslouchal.

Kolik lidí a jak bude stíháno, to opravdu netuším. Nejsem právník a nevím, jaké konkrétní zákony mohli porušit. (Vlastně jsem ty jejich zvratky ani nečetl. Skončil jsem asi u třetího komentáře a nemíním podobná svinstva číst.)
Od toho tady snad máme příslušné orgány, aby to uměli posoudit.
Nebo se snad domníváte, že i policie a soudy jsou u nás primárně rasistické?

Tajný Učitel řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 22:47  

"Jsou společnosti, nebo i třeba jen projekty, které jsou naprosto v pořádku.
A jsou případy, kdy tatáž společnost vyvíjí činnost naprosto kontraproduktivní, či přímo škodlivou."

S tím lze souhlasit.

"Nebo se snad domníváte, že i policie a soudy jsou u nás primárně rasistické?"

Dobrá otázka. Doufám, že ne.

Kauza se z toho stala proto, že jde o děti. To snad pochopíte.

"Kdyby použil jen polovinu mozku, tak by takovou pitomost v současné atmosféře neudělal."

Jaká je ta současná atmosféra a proč nelze zveřejnit fotku prvňáků bez obav o život?

"Všichni, kdo poukazují na reálné nespravedlnosti a svinstva, všichni čestní whistlebloweři mají mou plnou podporu."

Teď ještě zbývá definovat ty reálné nespravedlnosti a svinstva. Zde, mám dojem, budou naše definice odlišné.

"Jaké konkrétní nevýhody, jejichž řešení je v moci orgánů tohoto státu, máte na mysli?"

Zajištění podmínek pro adekvátní vzdělávání všech dětí. Zajištění rovného přístupu k práci. Zajištění možnosti bydlet v důstojných podmínkách za rozumné peníze. Zajištění ochrany všech občanů před projevy násilí, nedodržovaní nočního klidu a jiných asociální jevů.

poste.restante řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 23:49  

Kauza se z toho stala proto, že jde o děti. To snad pochopíte.
To chápu. Ale přiznejme si, že nejen z tohoto důvodu.

Jaká je ta současná atmosféra a proč nelze zveřejnit fotku prvňáků bez obav o život?
No špatná. Ale to snad vnímáme všichni.
Zeptám se znovu. Copak by za normálních okolností mohla získat tolik procent hlasů strana, která má jako hlavní bod programu "Stop islámu" a "Stop imigrantům"?
Situace je mizerná v celé Evropě. Někde více, někde méně. Na čem to také záleží, to už jsme tady přetřásali.
Obyčejný nijak nerasistický člověk si přečte o případech ohmatávání a znásilňování žen v Německu během oslav nového roku a o snaze policie i německých médií negativní kauzy imigrantů zamaskovat. Sousloví "islámský terorismus" rezonuje v médiích prakticky denně. Pak tento prostý občan vcelku logicky usoudí, že po takové "multikulturní společnosti" opravdu netouží.
Dokáže to snad myslící a vzdělaný člověk pochopit?

Ty děti s tím nemají nic společného. Jsou to děti. Nejspíš si chtějí hrát a ne klást bomby.
Ale já bych jejich společnou fotku na internetu zveřejnit nenechal. Kvůli nim.


Teď ještě zbývá definovat ty reálné nespravedlnosti a svinstva. Zde, mám dojem, budou naše definice odlišné.
Velmi pravděpodobně.

Zajištění podmínek pro adekvátní vzdělávání všech dětí.
A ony snad nejsou zajištěny?
Myslíte třeba, že se nedostává peněz? Navzdory probíhající a finančně zajištěné inkluzi? :-)
Někdo on snad někomu u nás brání ve vzdělání? Na nějaké základce je nápis "whites only"?

O kus dál je článek o tom, že cca 3400 dětí nenastoupilo do povinného posledního ročníku MŠ. I jim někdo brání a nevytváří podmínky?
Nebo je problém někde úplně jinde? Co myslíte?
A jaké máte návrhy na řešení?

Zajištění rovného přístupu k práci. Zajištění možnosti bydlet v důstojných podmínkách za rozumné peníze. Zajištění ochrany všech občanů před projevy násilí, nedodržovaní nočního klidu a jiných asociální jevů.
No a zbývá už jen zdraví a štěstí až do smrti. :-(

Jak byste si to, prosím Vás představoval?
Tento stát přijal příslušné zákony a snaží se prosazovat jejich dodržování.
Řekl bych, že rovně, bez ohledu na rasu a všechny další vlastnosti.
A řekl bych, že mnohem lépe než v některých zemích, které jsou nám dávány za vzor, nebo odkud zaznívá vůči nám kritika.

Každopádně je pořád co zlepšovat.

Ale pokud nechcete přistoupit k státem řízenému vymývání mozků všem zaměstnavatelům, tak se obávám, že prsatá blondýna získá práci sekretářky snáze, nežli plochá zrzka.

Důstojné bydlení za rozumné peníze, to je, prosím, co?
Povinnost státu přidělit všem bezdomovcům byt a když ho "vybydlí" a rozkradou inventář, přidělit jim další?

Heleďte, Tajný, obávám se na základě zkušeností, že tohle stát opravdu nezvládne.
Ale proč to nechávat na něm. Tak schválně, kolik imigrantů ubytujete doma v obýváku. Když koupíte palandy, tak nejmíň čtyři, ne?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 0:04  

Hrách na stěnu házet...

je smysluplnější, než diskuse s nemyslícím člověkem.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 0:59  

"Jak je nereagování na nespravedlnost ve společnosti prospěšné? Schválně, kolik školních granátometčíků bude nějak, jakkoliv stíháno?"

A jak je prospěšné reagování? Čeho jste za celou svou kariéru tím reagováním dosáhl? A jakou nespravedlnost máte na mysli? To nespravedlivé podezřívání Romky z toho, že je zlodějka, nebo to nespravedlivé zvýhodňování Romů při vzdělávání, nebo výplatě sociálních dávek?

Pokud jste viděl někoho házet granát, podejte trestní oznámení. Na tyto aktivity náš právní řád dávno pamatuje. Nemusíte kvůli tomu provádět ty vaše hysterické tanečky. Pomáhat Romům upozorňováním na neexistující granátometčíky, toť pravá pomoc nominálních mozků. Když nominální mozek přidá ruku k dílu, dobrá věc se podaří.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 7:31  

Nyní již chápu proč jsou problémy (kvůli uprchlíkům kdesi v Německu), proč někdo vyhrožuje dětem (může za to ten aktivista, co tu fotku zveřejnil)a proč se vůči tomu nelze vymezit (aby nominálně posedlý Doležel nevolil Zemana).

Stát dělá co může, zajišťuje vzdělání, práci a bydlení sociálně slabým lidem, aby mohli ze srabu ven. Mohou si za to sami. Neměli se narodit tak nebílí. Pěkné.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 7:41  

"Mohou si za to sami."

Hodně zjednodušené, ale ano. Vidíš, i s tebou se dá souhlasit.

Kantůrek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 7:47  

Stát dělá co může, zajišťuje vzdělání, práci a bydlení sociálně slabým lidem, aby mohli ze srabu ven. Mohou si za to sami. Neměli se narodit tak nebílí.

Předsudek detekován!

To jako že bílí lidé nemají nárok na sociální slabost? To bych se na to tedy podíval...

Právě takové myšlení ty problémy také umocňuje. Vy, předpokládám, samozřejmě víte, že to tak není, ale na první dobrou to z Vás vylítne také. A ten stát to dělá podobně, podpora jen pro jedny, byť to nikde není oficiálně napsané, v praxi to tak funguje. Protože těm bílým nikdo neporadí, na co mají nárok, kde jim mohou pomoci, kam si zajít, u nich většinou terénní pracovník nezazvoní. Co takový přístup státu asi způsobí v dané lokalitě? "Hm, tak voni dělaj do noci bordel, do práce nechoděj, děcka do školy neposílaj a stát jim ještě tuhle dá, támhle pomůže..." Třeba. To sousedským vztahům rozhodně nepomůže, přitom v těch několika málo lokalitách, kde se situaci podařilo dlouhodobě zlepšit a stabilizovat, to bylo především o tom, že si všichni obyvatelé lokality začali vážit svého prostředí a ostatních obyvatel. Vrážením klínu se toho ale nedosáhne.

A s tou pomocí, ať už komukoliv, se musí také opatrně, protože, jak kdysi v jednom rozhovoru velmi trefně řekl Fedor Gál, z těch lidí velmi snadno můžete svojí takzvanou pomocí začít dělat sociální invalidy. Ale to už je na samotné téma, které je rozsahem mimo meze příspěvku pod článkem na ČŠ.

Veronika Valíková řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 8:51  

Koncentráky byly za II. sv války i v 50. letech. Produkovaly je dva zrůdné režimy, nacismus, který byl výplodem Německa, a komunismu, který byl do Ruska importován z Evropy (Německa ?) a zde radostně přetaven. Můžeme se dohadovat, který z vůdců byl větší zrůda (byť geniální zrůda), Stalin ty koncentráky asi měl první. Oba režimy radostně podporovali studenti, intelektuálové, matky, úředníci, ba i někteří spisovatelé. A samozřejmě řvouni, ti jsou všude,

Oba režimy vyrostly i z frustrace obyvatel v průběhu I.sv. války a poválečného uspořádání. Z blbosti a naivity politiků, kteří utahovali šrouby nebo naopak podcenili jistá nebezpečí a využívali temné síly jedné strany proti straně druhé. Oba se opíraly o společného nepřítele, byť ho každý definoval jinak.

Pokud tu máme bandy internetových řvounů (a ti budou vždy), měli bychom se zamyslet, co to jejich množení živí. Společnost je od prezidentské volby rozdělena a stále rozdělována. To není zdravé. Na vině nejsou jen ti řvouni (většinou ducha mdlého). Pokud je společnost takto rozdělena, vina většinou bývá na obou stranách. Pěkný den.

poste.restante řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 8:58  

Nyní již chápu proč jsou problémy (kvůli uprchlíkům kdesi v Německu), proč někdo vyhrožuje dětem (může za to ten aktivista, co tu fotku zveřejnil)a proč se vůči tomu nelze vymezit (aby nominálně posedlý Doležel nevolil Zemana).

Tajný, Tajný.
To je tak slabý pokus o překroucení smyslu, až to tříská obrazovkou.
Především o jakých problémech to mluvíte? ČR ZATÍM problémy s uprchlíky nemá. Díkybohu.
Ale pokud nechápete, že obyčejní lidé prostě jen mají obavy, obavy zatím hlavně z budoucnosti, pak nechápete opravdu hodně.
A pak už pro změnu chápu já, jak můžete občas zaujímat tak nesmyslné a nepochopitelné postoje. Vy těm obyčejným lidským starostem prostě nerozumíte, protože žijete ve virtuálním světě.

"Někdo" vyhrožuje dětem proto, že je to šovinistické a rasistické prase.
Ta zveřejněná fotka mu jen poskytla další příležitost se jako prase chovat a "důkaz" v jeho zvrácené logice.

A tu fotku nezveřejnil aktivista, ale někdo, kdo se aktivisticky zachoval.

Já jsem ale psal o něčem jiném. O tom, že právě proto, že celková atmosféra ve společnosti není dobrá, nepovažuji za rozumné na děti z menšin přitahovat pozornost. Kdyby, nedejbože, někomu z nich opravdu nějaký ten mizera ublížil, do smrti bych si to musel vyčítat.
A taky jsem napsal, že jen před pár lety by ta situace byla úplně jiná.

Pro Vás je pravděpodobně důležitější, že na zveřejnění fotky s dětmi má někdo prostě právo. Máte pravdu, to právo nejspíš má.
Pokud ale Vy chcete věřit, že je Vaším svatosvatým právem chodit po venku za bouřky s čtyřmetrovou hliníkovou tyčí, nemíním Vám v tom bránit. Jen moc prosím, nedržte přitom nikoho za ruku.
Dávám přednost tomu, když při boji o práva a svobody jsou děti stranou.

Koho a proč volí kolega Doležel, to je jeho věc. Myslím, že Vám to vysvětlil sám a že to s naším tématem souvisí jen velmi okrajově. Vy jste si tu logiku zase jen překroutil podle vlastních, dosti zvláštních pravidel.

P.S.: Co ty návrhy na řešení? Už nějaké máte?
Třeba jen co s těmi dětmi, kterým v přístupu ke vzdělání brání jejich vlastní rodiče?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 9:54  

Koncentráky založili Britové v Jižní Africe pro Búry. Zrůdný režim?

krtek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 10:13  

Stát dělá co může, zajišťuje vzdělání, práci a bydlení sociálně slabým lidem, aby mohli ze srabu ven. Mohou si za to sami. Neměli se narodit tak nebílí.
Tu třetí větu neradno dodávat. O nebílých ta diskuse není.
Stát vzdělání? Když se tu bavíme o tom, že podpora inkluze ze strany státu je mizerná? Práce? Ony jsou nějaké veřejně prospěšné práce řízené státem pomahajícím lidem ze dna se z něho odlepit? Bydlení? Když nebyl přijat zákon o sociálním bydlení?
Tajný, tajný, tajný.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 10:53  

Vy těm obyčejným lidským starostem prostě nerozumíte, protože žijete ve virtuálním světě.

Jakým obyčejným lidským starostem nerozumím? Jsem učitel, mám rodinu, děti, rodiče, žáky, kolegy. Pravda, nerozumím proč se bojíme uprchlíků v Německu. Nerozumím, proč se bojíme Romů. Potkávám je každý den a furt nic. Nerozumím, proč lidé volí Zemana, Tomia a Babiše, když přece není tak zle, abychom museli hledat silného vůdce, který nás ochrání před bakanou unií a neexistujícím přílivem islamistických uprchlíků-jihadistů.

Tomu všemu skutečně nerozumím. Nedává to smysl, ledaže by, jak pravil Oldřich Stanislav Voháňka-Pokorný, "Češi byli degenerovaným protonárodem, který stahuje gatě daleko před brodem a který potřebuje führera, který by ho srovnal do latě."

Lenka Dohnalová řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 11:01  

Ano, historický vhled beru. Je však otázkou, co by mělo být tou eventuální frustrací, která vede většinou k extrémismu, pro nás v této době.
Politika EU? Imigranti, kteří k nám nechtějí? Problémy v soužití s menšinami (které tu byly vždycky? Chápu, že svět je neklidné místo k žití, ale lepší nemáme...
Máme se tak dobře, jak jsme se nikdy neměli, v Evropě je zaplaťpánbůh už mnoho desítek let mír. Pravda, občas je něco shnilého ve státě dánském, což však není žádná novinka.
Naší ekonomice se daří (jak jsem si dnes přečetla), tak z čeho ta naše frustrace roste?
Nemám chuť se pouštět do jakkoliv zabarvených politických glos, jen by mě opravdu upřímně zajímalo, co je tou skutečnou frustrací. Chápu, že bandy řvounů mdlého rozumu jsou a budou, otázkou je, co a kdo je potencuje (ti, co to dokáží, pravděpodobně mdlého rozumu nejsou). Že by sluníčkáři a pravdoláskaři?:-)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 11:10  

Myslíte, že až budou Francie a Německo islámskými státy, bude v Evropě pořád dobře?

To se opravdu někdo uklidňuje tím, že "u nás" nejsou?

Před druhou světovou válkou si mohlo hodně národů v Evropě a vůbec na světě říkat, že u nich je přece klid...

Chcete říct, že Německo a Francie (nejen) se nemění?

Veronika Valíková řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 11:17  

Lenko, mnoho let spolu hovoříme o frustarci z toho, co se děje s češtinou. To jen na okraj. Sama víš, že hnout s tím nelze - díky penězovodům, skrze které vládním stranám tečou různé fondy (zřejmě i eu). Literatuře ve školách tedy vládnou peníze. To není důvod k frustraci?

Nelze vše měřit penězi a faktem, že většina z nás neumírá hlady (byť já jsem se toho, že skončím pod mostem, ještě před dvěma lety skutečně bála - tvrdě pracující a nepřizpůsobivá samoživitelka ve školském systému nemívá na růžích ustláno, to sama znáš.)

V Německu neplynula frustrace jen z krize finanční - Němci špatně snášeli fakt, že jsou Židé ve filmovém průmyslu, v medicíně, v právnictví - že jsou bohatí a úspěšní (mají 5 000 let povinnou školní docházku, že). Pokud sleduješ současná média, musíš vidět to dělení na moudré, kteří volili knížete, a nevzdělané hlupce, kteří se přidávají k druhé straně. To logicky budí vášně, neklid a další řvouny. A upřímně - národ nejsou jen intelektuálové, ale také dělníci, řemeslníci a lidé, kteří na žádné fondy nikdy nedosáhnou a rvou se o pouhé přežití - "Praha daleko a Pánbůh vysoko" (Nohavica). Proto jasně a zřetelně říkám, že v této hře participovat nechci. Howgh. Pěkný den.

Veronika Valíková řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 11:23  

Pro pana Sotoláře: Děkuji za tip, určité formy nucených prací asi fungovaly ve všech dobách :)
Britové uměli být pěkně mocichtiví, ale mají i své kladné stránky. Abych parafrázovala Život Briana: Hm, co nám dala .... civilizace? Jenom, parlamentní systém, všeobecné volební právo, Shakespeara, moderní román a W. Churchilla. Pěkný den.

poste.restante řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 12:45  

Jakým obyčejným lidským starostem nerozumím? Jsem učitel, mám rodinu, děti, rodiče, žáky, kolegy. Pravda, nerozumím proč se bojíme uprchlíků v Německu.
Ani když každý ví, že z toho Německa se sem kdokoliv dostane během pár hodin?
A když to "Německo" nám sem vnucuje část uprchlíků, které už samo nezvládá?

Nerozumím, proč se bojíme Romů. Potkávám je každý den a furt nic.
A už na Vás některý vytáhnul nůž?
Už jste se nemohl týden v noci pořádně vyspat, kvůli "odlišnému způsobu života některých spoluobčanů" a když jste zavolal na polici, našel jste druhý den ráno auto s rozřezanými pneumatikami?
Vy se pohoršujete nad tím, jak je možné, že se Rom v naší zemi musí bát skinheada, ale netrápí Vás, že jiní se zase bojí toho Roma a ještě je obviňujete z rasismu. Zajíkáte se znechucením nad chováním lidí v obchodě, kteří si odstupují od Romky (bohužel právě té slušné) a hlídají si kabelky, ale nechcete vidět gangy romských kapesních zlodějů.
Odmítáte přiznat, že tento postoj majority nespadnul ze dne na den, ale vzniknul na základě stoleté zkušenosti. Která bohužel často přetrvala i do současnosti.
Nechápete, že tohle není rasismus. Že kdyby kradly a řádily gangy blonďáků, tak se lidé budou obávat zase jich. I těch naprosto slušných.

Nerozumím, proč lidé volí Zemana, Tomia a Babiše, když přece není tak zle, abychom museli hledat silného vůdce, který nás ochrání před bakanou unií a neexistujícím přílivem islamistických uprchlíků-jihadistů.

Aha.
Vy jste nikdy neslyšel útočné projevy některých islámských duchovních, vyslovené ne v Sýrii, ale v Bruselu či Paříži?
Vám vadí agresívní výkřiky frustrátů z internetu na adresu dětí, ale nevadí Vám, že právě teď, v některé mešitě tady v Evropě někdo nahlas a veřejně vykřikuje, že je správné jít a zabít Vás, Vaši ženu a Vaše děti?

Takže Vy nechápete, že když může někdo položit bombu na nádraží, nebo najet náklaďákem do pěší zóny kousek na západ od Aše, tak si běžný člověk snadno domyslí, že se to může stát i u nás?
Že netouží vidět na TV Nova záběry kaluží krve ze Staroměstského náměstí, modlit se a volat dceři, která studuje v Praze?

Vy prostě nechápete, že každý, kdo slibuje, že něčemu podobnému zabrání, má už předem zajištěné hlasy?

A neřešme, probůh, jestli jsou ty sliby reálné. Oba víme, že nejsou.
I on to ví, ale ty hlasy, procenta a následné miliony za ně, ta získaná moc jsou prostě fajn. A on oboje chce.

My oba víme, že těch nenávistných, agresívních, nebezpečných jsou mezi "nimi" i mezi "námi" ani ne desetiny procenta. Ale obyčejný člověk se bojí právě jich a toho, že se nedají od těch slušných rozpoznat.

Tajný, je mi líto, ale Vy jste jen sám potvrdil to, co jsem napsal výše.
Vy ty lidi nechápete, protože jinak byste se takto neptal a nedivil.

Přesto soudíte a odsuzujete.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 12:45  

Tady nejde o běžné nucené práce, ale o genocidu celého národa. Mohl bych ještě přihodit hladomory v Irsku nebo v Bengálsku. Je to smutnější právě proto, že tato země přinesla parlamentní systém, všeobecné volební právo, Shakespeara, moderní román a W. Churchila.

Veronika Valíková řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 13:05  

Každá demokracie má své temné momenty. Za 1. republiky byly potlačovány pohraniční i dělnické nepokoje občas dost tvrdě s českými Němci se nezacházelo vždy pěkně. Výsledky známe - Henlain a Gottwald.

Veronika Valíková řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 13:05  

Sorry, Henlein.

Veronika Valíková řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 13:12  

Jinak, samozřejmě, útoky na romské děti jsou hnusné. Hnusné jsou VŠECHNY ÚTOKY NA VŠECHNY DĚTI. Slovní i fyzické.

https://valikova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=605642

poste.restante řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 13:33  

Britové uměli být pěkně mocichtiví, ale mají i své kladné stránky.
Chtěl jsem původně napsat, že "mocichtiví" je celkem dost nadnesený eufemismus k popisu toho, jak řádili Britové ve svých koloniích, kupříkladu v Indii, Africe nebo Austrálii.
Ale už se debata na to konto rozjela.

Každá demokracie má své temné momenty.
Spíš každý národ, nebo historická etapa.

Ale když se přidržím slova demokracie.
Netušil jsem, že je možné v Evropě 21. století to, co se v odehrálo v demokratickém Španělsku. Já teď nechci hodnotit legálnost postupu katalánské politické reprezentace. Ale aby v takovéto zemi někoho zmlátili pendrekem za to, že nese hlasovací lístek, to mi přijde hodně za hranou.
Ukazuje to přinejmenším, že sklon k násilnému "řešení" problémů je v lidech zakotven velmi hluboko. Nemyslím tím atavismy, tam je to jasné.
Mám na mysli rozumově odůvodněné násilné konání.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 13:36  

PR taky mám děti, nějaké snad bude studovat v Praze, Paříži, Londýně nebo Barceloně.
Asi jsem nejaký čudný, ale nebojím se uprchlíků ani islamistů, kteří zde nejsou a nechtějí zde být, protože rozdíl mezi Německem a ČR je stejný jako rozdíl mezi 4 Seasons a ubytovnou. Nikdo nepůjde dobrovolně do ubytovny. To by je tady museli zavírat do vězení. Nemají-li lidé dostatek fištronu, aby totok pochopili, zaslouží si to, co budou mít. nahnědlou rusofilní plutokracii.

Nicméně, pošlu děti studovat ven do těch multikulti měst, pokud budu jen trochu moci, protože nechci aby se z nich stali zakyslí, zahořklí a zmanipulovaní Češi. Dokonce to stojí i za risk, že uvidí dvě ženy v burce.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 14:31  

"Dokonce to stojí i za risk, že uvidí dvě ženy v burce."

Ale jó, dělej ze sebe hňupa, jde ti to dobře.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 15:13  

Když si člověk pročte bez emocí všechny příspěvky TU, docela mu sepne. Tajný, to je úžasná póza, kterou jste si vystavěl sám. Pochválen buď..
Bavíte se dobře?

poste.restante řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 15:34  

Tajný, já se Vám jen pokouším, zřejmě marně, vysvětlit způsob uvažování velmi podstatného množství lidí, žijících v této zemi. Zdráhám se použít slova většina, protože bych ho neměl o co opřít.
Ani já s mnohým z tohoto uvažování nesouhlasím, ale to není důležité.

Můžete si o sobě stokrát myslet, že Vy jste chytřejší a lepší, zatímco oni "nemají dost fištrónu", a tak jen ať si to tady vyžerou.
Ale to Vám nedává ani za nehet práva ty ostatní lidi odsuzovat a urážet je svými nálepkami xenofobů a rasistů.
Oni nejsou horší než Vy jen proto, že mají jiný názor a svůj pohled na svět.


(Možná je to pohled psa, zvyklého žít jen na svém dvorku a nevidět, nepoznat svět za zdí.
Ale je to současně i pohled psa, který si dobře uvědomuje, že za dvorkem je vyhřátý dům se spoustou jídla (4 Seasons), kam ho ale nechtějí pustit a jen mu odtamtud házejí ohlodané kosti a občas i nahnilé maso. A kárají ho, když jim to nechce žrát.
Který si ještě pamatuje, že když na jeho dvorek zvenku vlezli vlci a pokousali ho, nebo zloději a zmlátili ho tyčí, tak ti v domě se zamknuli, nechali ho na holičkách a sami vylezli na dvorek s puškou až tehdy, když zloději začali rozbíjet okna na jejich domě.
A Vy se tomu psovi divíte, že teď štěká kolikrát i zbytečně na každého, kdo jde kolem plotu?)

Vy zjevně neumíte a vlastně ani nechcete ty ostatní lidi pochopit. (Já vím, že se opakuju.)
Ale přitom je chcete měnit a když ta změna není po Vašem a neprobíhá dostatečně rychle, viníte z toho je.

Připomínáte mi tímto postojem soudruha Chruščova, který nechával zavírat a popravovat jiné soudruhy za to, že nezajistili a špatně propagovali pěstování kukuřice na Sibiři.

Pokud chcete změnit lidi a společnost jako celek, musíte je nejdříve chápat.
A Vy mne každým svým dalším příspěvkem utvrzujete v tom, že toho prostě nejste schopen.
(Přitom je nanejvýš žádoucí lidi nejen neodsuzovat, ale mít je vlastně svým způsobem rád. Včetně těch, kteří Vám nejsou po chuti.)

Nestačí jen něco vyhlásit a věřit, že se to uskuteční samo.
Že lidi se změní, protože "prozřou a pochopí", když jim to řeknete.
Jestli si to myslíte, pak jste spíše prorok, nebo rovnou mesiáš, ale raději byste neměl být učitelem ani tajně. Co takhle farář?
To se pak nezlobte, ale kolega Doležel má s označením "nominální mozky" vcelku pravdu.

Já jsem Vám položil zcela konkrétní otázky a Vy jste se na ně ani nepokusil odpovědět. Pouze veškerou energii spotřebováváte na hledání viny v těch ostatních.

A jen poznámka:
Asi jsem nejaký čudný, ale nebojím se uprchlíků ani islamistů, kteří zde nejsou a nechtějí zde být, protože rozdíl mezi Německem a ČR je stejný jako rozdíl mezi 4 Seasons a ubytovnou. Nikdo nepůjde dobrovolně do ubytovny.

Nikdo nepůjde dobrovolně do ubytovny bydlet, když má možnost jít do 4 Seasons.
Ale to ještě neznamená, že si nemůže z hotelu odskočit jen proto, aby zapálil ubytovnu i s osazenstvem.


BTW: Můj nejstarší potomek už na západ od Aše studuje.
Z fotek, na kterých je s přáteli, by místní xenofobové dostali záchvat škytavky. Přinejmenším.
Jenže právě proto, že už tam je a protože je zvyklý věci analyzovat, vnímá i to, že ani v těch multikulti městech to není tak růžovoučké a srdíčkové, jak si to Vy představujete. Z poslední debaty s ním o prázdninách tedy vím, že on i jeho vysokoškolská parta jsou naprosto free a multi-cokoliv.
Ale i on popisuje, že během posledních dvou let těch zahořklých lidí a nepříjemných názorů kolem i na netu přibývá. Že ty protiuprchlické strany začínají získávat.

Čím asi myslíte, že to je?
Asi je tam jezdí zakyslí Češi zmanipulovávat, viďte?

Pavel Doležel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 16:46  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:00  

Pane Doležele, Vy si vystavujete sám "testimonium paupertatis" z porozumění dějinám tím, že citujete server a autora vcelku nezakrytě obdivujícího Adolfa Hitlera. Neboli: Ten odkaz tady nemá, co dělat. Pokud jde o Váš obdiv ke Třetí říši, je to Vaše věc, ale slušný člověk to opravdu musí brát s velkým podezřením a despektem.

Ygrain řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:14  

Jenže - bohužel - s násilnou relokací a internací indiánských kmenů v 19. století nebo koncentračními tábory pro občany japonského původu v USA během druhé světové války má článek pravdu :-(

Žádný současný demokratický národ nemá čistou minulost, naprosto žádný. A u některých ani nemusíte kopat moc hluboko. Bohužel.

Kantůrek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:17  

Buďte od té dobroty, pane Komárku, a nepodsouvejte tu nikomu, kdo je slušný člověk a co musí takový slušný člověk jak vnímat. Natož, když jste tu nenechal příspěvek pana Doležela, aby si ho mohl každý slušný člověk vyhodnotit po svém. Děkuji.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:33  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Pavel Doležel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:34  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:36  

Kantůrek

Omlouvám se, jestli máte pocit, že zasahuji do Vaší osobní integrity. Vaše vnímání je samozřejmě Vaše věc a mě, jelikož se neznáme, ani nezajímá, a nic o něm nevím. Oč mi šlo je snad ale i tak zřejmé: Pan Doležel tady odkázal na text ze serveru, a od autora, kteří/který podle mě do slušné diskuse nepatří, protože ani příliš nezakrývají svůj obdiv k Adolfu Hitlerovi, svůj antisemitismus... Takové odkazy a argumenty tady prostě nechávat nebudu. Ale Vám přece nic nebrání v tom, abyste oslovil pana Doležela a sdílel s ním jeho obdiv mimo tento web. Hezký večer!

Michal Komárek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:41  

Pane Doležele, smazanou povídku nabídněte serverům, které jsou k tomu vhodnější. Je jich, bohužel mnoho.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 17:56  

Jdi s tím mazáním do prdele, tak to vnímám já. Nejlépe, kdyby sis našel jiný server k mazání. Je jich dost.

Ygrain řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 18:01  

"Ale Vám přece nic nebrání v tom, abyste oslovil pana Doležela a sdílel s ním jeho obdiv mimo tento web"

Tak tohle je tedy hnusná podpásovka. V příspěvku Kantůrka není nic, z čeho by vyplývalo, že má s PD nějaký společný zájem, a už vůbec ne zájem nějak společensky závadný. Běžte si prosím dát studenou sprchu, rozvášnil jste se způsobem, který adminovi nepřísluší.

Kantůrek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 18:22  

Mojí osobní integrity jste se, naštěstí, nedotkl, pane Komárku. Snažil jsem se pouze upozornit na Vaši neprofesionalitu, s jakou v diskusích vystupujete a jak diskuse řídíte.
Přijde mi poněkud zvláštní, že v jedné větě jste schopen seznat, že se neznáme a v druhé mi začnete doporučovat, čí obdiv k čemu mám sdílet.

poste.restante řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 18:28  

Pan Doležel tady odkázal na text ze serveru, a od autora, kteří/který podle mě do slušné diskuse nepatří, protože ani příliš nezakrývají svůj obdiv k Adolfu Hitlerovi, svůj antisemitismus..

Já si zase pořád myslím, že slušná diskuse se nevede tak, že někomu páskou zalepíme ústa jen proto, že říká něco, co není zrovna někomu po chuti.

Možná, že Doležel je odporný antisemita a skrytý nacista.
Teď to na něj mohlo konečně prasknout.
Všichni by si to přečetli a udělali si obrázek.
Příště už by jeho argumenty nikdo nebral v potaz a pes by si od něj kůrku nevzal.

Nepraskne to. Nevíme co napsal.
Víme jen, že ochranné oko nad námi bdí a pevná ruka nemilosrdně zabrání tomu, abychom mohli být infikováni zlými myšlenkami zlých lidí.
Sami bychom je totiž nejspíš poznat nedokázali.

Jenže já už po předchozích zkušenostech čestným úmyslům editora nevěřím. Dokonce ani tehdy, když možná opravdu čestné jsou.
To je jako s tím pasáčkem, co pořád křičel: "vlk!"

Tak jen abych si udělal jasno, kde jsou hranice.
Když napíšu, že Hitlerovi je někdy přičítána zásluha za výstavbu dálnic a za zavedení ježdění vpravo na českých silnicích, tak už jsem jeho obdivovatel, nebo ještě ne?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 18:38  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 19:19  

Ygrain, máte pravdu, "Kantůrku", omlouvám se. To "sdílení obdivu" nebylo na místě. Děkuji! Hezký večer!

Tajný Učitel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 19:42  

Zajímavé, jak jsme se dostali k adoraci Hitlera. Nuže, nabízím učitelům také informaci, že krom dálnic, měl Hitler, mimo konečných řešení, také rád psy. Ať zapadnu do dobré, učitelsky Doleželské společnosti.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 19:43  

Ach bože. Ne, skutečně jsem nechtěl šířit antisemitismus, ani nacismus, jen jsem chtěl informovat o tom, že koncentrační tábory existovaly dávno před Stalinem i Hitlerem. V podstatě je používaly prakticky všichni kolonizátoři.

Antisemita nejsem. K židům i Židům cítím naopak jistý respekt, protože se z jejich řad rekrutovali vždy velmi inteligentní lidé, počínaje Einsteinem a konče třeba Perelmanem. Práci obou pánů nemhou než s otevřenými ústy obdivovat.

Protože ale nevidím žádné porušení pravidel ve svých dvou dalších smazaných komentářích, publikuji je znovu. Pane Komárku, nejde v nich o tropení si nejapných žertů z jakkoliv znevýhodněných. Pokud jste to nepochopil, dělám si legraci z vás a vám podobných.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 19:43  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Pavel Doležel řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 19:44  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
poste.restante řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 21:17  

Dívám se právě na Fokus Václava Moravce.
Filosof Stanislav Komárek tam před chvílí řekl - volně parafrázuji:
Čím více tlačíme na pilu, tím víc se systém posune přesně opačným směrem.

Jirka řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 21:54  

Ale kdo to dokáže Michalu Komárkovi vysvětlit tak, aby pochopil? Snad jedině Tajný učitel.

Veronika Valíková řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 22:15  

Ach ty koncentráky. Opravuji se - Hitler a Stalin nebyli první, ale zřejmě jako první vytvořili z táborů koncentračních tábory masově vyhlazovací. Bude polemika pokračovat?

Také mám pravděpodobně židovské kořeny a také mám židovskou kulturu ráda, ostatně sv. Pavel byl také Žid :) A právě Židé svůj národ milují. Proto se mi také nelíbí povzdechy na xenofobními Čechy.

Češi jsou jako trpaslíci - když od nich mnoho nečekáte, mohou vás příjemně překvapit. (Tolkien). Pěkný večer.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. listopadu 2017 v 22:20  

Trpaslíci? Neříkal to o hobitech?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 1:11  

Toto je napsáno pro tajnýho, asi ho pan Kuras zná.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/big-ben-uz-zase-hlavy-v-pisku-dg4-/p_zahranici.aspx?c=A171113_173124_p_zahranici_wag

část cituji:
"Nemít strach je těžká psychická porucha a jeden ze symptomů na jedné straně psychopatie, na druhé straně ztráty pudu sebezáchovy. Nebýt strachu, přejede nás první auto, před něž vstoupíme při prvním vykročení z domova. Strach nás nutí k připravenosti, bezstarostnost z nás dělá bezbranné. Mít strach z něčeho, co by se možná ani nemuselo stát, je bezpečnější než nemít strach z něčeho, co by se stát mohlo. Zvlášť vidíme-li, že nedaleko se to už děje, i když zatím někomu jinému."

a Michale, i pro tebe, jistě je ti teď smutno, že tento web není v Německu:

"Ale abychom nesváděli všechno na migranty, novou totalitu nastoluje sám německý stát. V říjnu schválil a vydal nový zákon o cenzuře sociálních médií, jimž ukládá povinnost sama sebe cenzurovat pod hrozbou přísných, až půlmilionových pokut. Přikazuje jim vymazávat „projevy nenávisti“ do 24 hodin od stížnosti jakéhokoli čtenáře, bez ohledu na to, zda „nenávistná“ zpráva je či není pravdivá či skutečně nenávistná. Tak ze strachu z pokut Facebook a Twitter vymazávají prakticky vše, nač dostanou stížnost, Facebook až 288.000 vstupů měsíčně. Úřad dozírající na dodržování cenzury řídí bývalá agentka Stasi." S tou agentkou byste si jistě rozuměli...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 1:24  

A ještě pro tajný, Michal a další:
http://www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/_zprava/1757401

(Michale, solidní zdroj, vyjadřuje se Cyril Höschl, je to k tématu, mohl bys to nechat žít.)

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 6:22  

Kdyz jsme u Stanislava Komarka, loni jsem si nadelila Evropa na rozcesti. Take vyzivne cteni.
A taky Koukolik a nektere jeho prednasky na Youtubee stoji za to. A Heschl mel uzasnou prednasku letos na akademickych dnech v Orlickych horach, bohuzel jsem nenasla nikde nahranou. Ti panove jsou velmi chytri , opravdu chytri, to nejsounpseudointelektualove. O to vic me mrazi z jejich nazoru, protoze jsou pravdive.

Ygrain řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 7:15  

"Tak už to je: trpaslíci nejsou žádní hrdinové, ale vypočítaví podšívkové s velikými představami o hodnotě peněz; někteří jsou prolhaní a proradní a vůbec pěkní špatové; někteří takoví nejsou;a jsou mezi nimi i docela slušní jako Thorin a společnost, jestliže od nich nečekáte příliš mnoho."

"Hobiti jsou opravdu úžasná stvoření, jak jsem už říkal. Za měsíc víš o jejich zvycích první poslední, a přece tě po stu letech zase překvapí, když jsou v úzkých."

Myslím, že bych raději, aby byli Češi jako hobiti...
Náklonnost k pohodě bez velkého vyrušování a vášeň pro houby by tomu nasvědčovala.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 10:16  

Paní Karvaiová,
máte pravdu, Koukolík je úžasný. Třeba Vzpoura deprivantů přináší tolik informací nejen o psychopatech a deprivantech, ale také o šikaně, potřebě hledat skupiny, na které lze svalit viny za vlastní frustrace... hodně z těch problémů tady vlastně diskutujeme.
Pan Cyril Höschl je také velmi inspirativní - ráda pročítám jeho sloupky a současné otázky gerontologie, jelikož teď pracuji se seniory.
Evropa na rozcestí - krize západních hodnot, křesťanství, bůh konzumu a neustálého ekonomického růstu, který prostě není možný...opravdu silné a myslím pravdivé čtení.
Inspirativní pánové! Ještě k té krizi evropských hodnot bych dodala egyptologa Miroslava Bártu, který píše o symptomech a možném kolapsu naší civilizace, hodně apokalyptické, ale kdoví? Historie se ráda opakuje.



Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 10:39  

Podle toho, jak vystupujete v diskusích, si nejsem jistý, jestli jste četla stejného Koukolíka jako já...

To samé Bárta - toho kdybysme tady citovali, tak nás Komárek smaže razdva a tajný se osype.

Veronika Valíková řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 11:17  

Pro pana Sotoláře: Nikoli. O trpaslících. Hobiti jsou naopak podivuhodný národ :) Ty zkoumal Gandalf - a nebyl zklamán. Dokážou mnohé...Trpaslíci jsou někteří prima - nesmíte moc čekat.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 11:21  

Čím více tlačíme na pilu, tím víc se systém posune přesně opačným směrem.

...zřejmě někdo zapomněl říct Tomiovi a předposrané části národa.

Pavel Doležel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:02  

Tajnej,

počítaj s tím, že existuje varianta, že někdo není předposraný, ale prostě je tady nechce, protože nepřijali naše hodnoty?

Je spousta věcí, kterých se nebojím, ale v obýváku na zemi bych je mít nechtěl. A doufám, že se nedožiju doby, kdy o tom, co mám doma v obýváku, budou rozhodovat v Bruselu, nebo o tom rozhodne soudruh Komárek.

Pavel Doležel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:03  

Soudruhu Komárku, publikuji do třetice všeho dobrého. Pokud nechcete, abychom se takto přetahovali, napište mi, které části toho textu a v čem, porušují diskusní pravidla.

Chci dát čtenářům šanci ohodnotit, co a proč mažete.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:11  

Hmmm, pane Anonymní, to je interpretační postmoderna. Takže když s diskutujícím nesouhlasíte, prohlásíte, že onen patrně četl jiného Koukolíka.
Mimochodem, stále jsme v diskuzním vlákně o xenofobii a rasismu.
Koukolík říká, že základním znakem deprivantů je "soustavné netvořivé prolamování kulturních zábran, spjaté s vypínámí ochranných mechanismů společnosti, proti násilí, primitivitě, barbarství,surovosti, sprostotě, krutosti a hlouposti a ohlupování."
Dále tvrdí: "Bez lidí, kteří sami deprivanti nejsou, ale aktivně jim pomáhají, nebo jsou pasívní, mají dojem, že se jich to netýká, čekají až to přejde či to někdo zařídí, by efektivita činnosti deprivantů byla podstatně nižší."
(Cituji z youtube,jeho knížky mám ve škole - momentálně jsem nemocná).

Taky netuším, proč by měl pan Komárek mazat citace z uznávaného egyptologa pana Bárty, můžete mi prosím uvést nějaký příkla?

Pavel Doležel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:12  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Pavel Doležel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:13  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:13  

....příklad

Pavel Doležel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:24  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:26  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:30  

Pro p. Valíkovou: Já se chytil slůvka překvapit, které mám spojeno s hobity, viz citace Ygrain. Vy jste chtěla asi zdůraznit to nicočekávání. Raději bychom měli patřit k hobitům; už kvůli druhé snídani a večeři. Ale obávám se, že se množí skřeti. Nebo že jsou množeni.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:48  

Paní Dohnalová, to jsou krásné citace, ale nezdá se Vám, že přesně jak citujete se tady chová tajný a Komárek a mám i dojem že Vy mu pomáháte? Tedy, že tajný zejména patří do skupiny "Bez lidí, kteří sami deprivanti nejsou, ale aktivně jim pomáhají, nebo jsou pasívní, mají dojem, že se jich to netýká, čekají až to přejde či to někdo zařídí, by efektivita činnosti deprivantů byla podstatně nižší."

Že když tady někdo napíše něco o islámu, ve stylu, že islám opravdu ne, tak z něj Komárek a tajný udělají rasistu a xenofoba, nicméně právě Bárta mluví o tom, že naši civilizaci Islám zničí...

Proto mě přijde divné, že Vy, která ve většině s tajným souhlasí, sama se prezentujete multikulturně, souhlasíte s např. s Bártou. On totiž nepíše opravdu jen o "zaniklých" civilizacích, ale i o té naší.

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:49  

Stihla jsem přečíst povídku pana Doležela a jsem šokovaná.
Ne povídkou,ale jejím mazáním. není tam jediné vulgární slovo, není tam ani náznak jakékoli agresivity.není tam nic, co by nějak hanělo kohokoli.
Je to něco, psané s nadsázkou, humorem a ironií zároveň.
Tohle je víc než přes čáru, pane Komárku. To už doopravdy zavání cenzurou hodnou komunistů. Vzpomněla jsem si na osmdesátá léta a Tribunu lidu. Odporné články které pomlouvaly hudební skupiny jen proto, že se jmenovaly: Žabí kvak , nebo v textu bylo slovo červený.A víte co? Lidi se tím začali bavit. Vyvolalo to přesně opačnou reakci, než si soudruzi přáli.
Takže asi takto to skončí, dosahujete pomalu toho, že lidé začínají být alergičtí už z podstaty.
A TU - to je právě největší fenomén dnešní doby. kdyby nám tenkrát komanči tvrdili, že tráva je zelená, mnoho lidí by samo sebe utvrzovalo v tom, že zelená není. Na protest proti vymývání mozků, na protest proti vnucování ideologie, na protest všemu. pomaloučku se obloukem vracíme zpět. proto ty dnešní nálady, proto tolik lidí. je to smutné, ale tento vliv je obrovský a velice nedoceněný.

Janek Wagner řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:49  

Smazané komentáře Pavla Doležela naleznete na http://www.pedagogicke.info/2017/11/pavel-dolezal-smazane-komentare-z.html.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:54  

Jeden takový rozhovor dal Bárta zrovna zde nepoužitelným PL:

https://www.google.com/search?num=50&safe=off&client=firefox-b&ei=9goMWqL9AqTIgAbD-74I&q=miroslav+b%C3%A1rta+isl%C3%A1m&oq=miroslav+b%C3%A1rta+isl%C3%A1m&gs_l

Nebo https://xman.idnes.cz/agyptolog-barta-civilizace-rozstrel-dsj-/xman-rozhovory.aspx?c=A170624_080149_xman-styl_fro
(idnes můžu Michale?)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 13:01  

Tento komentář nebyl odstraněn administrátorem blogu.









Došlo k interupci a byl odstraněn před porodem. Preventivně.

Kantůrek řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 13:06  

Hm, koukám, že tu není pro samou svobodu kam šlápnout :)

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 13:25  

Pane Komárku, doporučuji shlédnout film Nejistá sezona. Asi tak třikrát za sebou. Schválně, jestli se tam poznáte.
Zlatý prciny!

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 13:49  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 13:53  

Ano, pane Anonymní, to jsou krásná a pravdivá slova. Pokud vím, jsou z eseje o lidském zlu ve společnosti. Kdo je a není deprivant, resp. kdo komu pomáhá - to už je Vaše interpretace.
Pan Bárta samozřejmě hovoří o naší civilizaci, jeho knížky čtu, srovnává Egypt před zánikem s nynější situací (růst byrokracie, mandatorních výdajů atp.) Prostě faktory, které vedly k pádu starověkých říší se cyklicky opakují. S tím islámem to zjednodušujete - mluví o střetu kultur, srovnává různé způsoby asimilace vyvolané tímto střetem v dějinách, mluví o kolapsu, který nemusí znamenat konec.
Na Vaše odkazy se podívám, najdu-li tam něco, co by mou představu změnilo, napíšu.

A multikulti jsem, mám přátele (různých odstínů pleti) a rodinu po celém světě.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 14:03  

No pozor, to, že máte přátele různých odstínů není "multikulti". To je NORMÁLNÍ!

S interpretací to chápu tak, že podle Vás jsou deprivanti ti, kteří upozorňují na potíže spojené s nezvládnutým multikulturalismem, nikoliv Ti, kteří ty potíže přímo způsobují. Vidíte, to mě nikdy nenapadlo, že to Koukolík myslel opačně nebo že by se to taky opačně dalo chápat.

Čili hajzlové/deprivanti (pokud to chápu dobře) jsou ti slušní, kteří upozorňují na možné potíže, jinak chodí do práce, platí daně, vychovávají děti a běžně fungují. Zajímavý pohled...

A jejich poznávacím znamením je svalování viny za vlastní neúspěch "na někoho jiného", ač jsou úspěšní jak pracovně, tak společensky.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 14:09  

Z druhého odkazu - k uprchlíkům: „Nemůžeme jim vyčítat, že se chtějí mít lépe. Musíme jim pomáhat, ale musíme také vyžadovat, aby ctili naše pravidla, náš právní řád. A naším problémem je, že tato základní pravidla vyžadovat neumíme. A to pak přirozeně vede k naší nejistotě. Nikdo z politiků totiž není schopen říct, za jakých podmínek tady noví lidé mohou být,“ řekl Miroslav Bárta...

Nic, co bych neznala...

První odkaz - anotace:

"Masové přesuny lidí podle egyptologa Miroslava Bárty jen tak neustanou. Války a boje mocností prý zajistí, že migrace potrvá ještě minimálně několik generací. I proto varuje před jednoduchými řešeními a vyzývá k větší toleranci k muslimům. „Hodně z nich je úplně stejných jako my. Víru považují za svou intimní záležitost,“ říká Bárta (...)Badatel zároveň varuje před temnou budoucností. Spatřuje totiž podobnosti v pádu egyptské civilizace s aktuálním děním..."

Ano, myslí si, že muslimská migrace je nezastavitelná (to je snad jasné všem) a nás ničí byrokracie a fakt, že ztrácíme své tradice,víru...

Nechápu, v čem spatřujete problém. Pan Bárta určitě netrpí žádnou formou xenofobie, prostě na základě historických zkušeností analyzuje situaci.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 14:17  

"S interpretací to chápu tak, že podle Vás jsou deprivanti ti, kteří upozorňují na potíže spojené s nezvládnutým multikulturalismem, nikoliv Ti, kteří ty potíže přímo způsobují. Vidíte, to mě nikdy nenapadlo, že to Koukolík myslel opačně nebo že by se to taky opačně dalo chápat."

Zkuste Koukolíka, má na začátku test na diagnostiku deprivantů a škálu, kterou se tito lidé testují. Deprivanti rozhodně nejsou lidé, kteří upozorňují na nějaké potíže. Ta druhá Vámi definovaná skupina - ti, kteří potíže vytvářejí, to opět velmi nepřesné a zjednodušující. Jak je vytvářejí? To je Váš politický názor.

Koukolík mluví o společenském zlu, o moci a agresi, z jakého faktu proboha vyvozujete tu poslední větu? Zkuste citovat, ať pochopím.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 14:20  

Čili hajzlové/deprivanti (pokud to chápu dobře) jsou ti slušní, kteří upozorňují na možné potíže, jinak chodí do práce, platí daně, vychovávají děti a běžně fungují. Zajímavý pohled...

To už přeháníte. Předpokládám, že jsme oba pedagogové a dokážeme tedy rozlišovat co je dobré a co zlé. Všechno se nedá zrelativizovat, to je nemoc dnešní doby. Doufám, že jste to nemyslel vážně, ale byl to jen vtipný bonmot na adresu oponenta.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 14:52  

"No pozor, to, že máte přátele různých odstínů není "multikulti". To je NORMÁLNÍ!"

Ano, je to normální - a má to jeden dobrý důsledek. Když poznáte lidi jiných ras, etnik, či národů, přestanete se jich bát.

Podotýkám, že mluvím o normálních lidech, jichž je nesporná většina. Teroristů se samozřejmě bojí celý civilizovaný svět - u nich jsou příčiny zla zajisté složité. Ale to je na další debatu. Myslím, že pan Koukolík také mluví o náboženském fanatismu a o tom, co jej vyvolává. Když k tomu přidáte politická rozhodnutí týkající se mocenských sfér vlivu,je na průšvih zaděláno na pěkně dlouho... Ale znovu opakuji, nechci se pouštět do politiky, názory máme zajisté jiné.


Jen mi nejde do hlavy jedna věc - zaznívají zde velmi silné protiunijní hlasy. Jak to, že stejní diskutující do krve obhajují státní maturitu, která je diktátem z centra a přináší šílené množství byrokracie?

Tajný Učitel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 14:56  

"A TU - to je právě největší fenomén dnešní doby. kdyby nám tenkrát komanči tvrdili, že tráva je zelená, mnoho lidí by samo sebe utvrzovalo v tom, že zelená není. Na protest proti vymývání mozků, na protest proti vnucování ideologie, na protest všemu. pomaloučku se obloukem vracíme zpět. proto ty dnešní nálady, proto tolik lidí. je to smutné, ale tento vliv je obrovský a velice nedoceněný.

Paní Karvaiová. Míníte tím, že ty nynější nálady jsou zapříčiněné "čéškovým reflexem" lidí proti systému, representovaném hlasitými lidskoprávními aktivisty, kteří "tlačí na pilu", čímž vyvolávají extremistické pnutí a vymezení se vůči pravdoláskařským hodnotám tolerance, vstřícnosti, pomoci bližním v nouzi?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 15:37  

"A TU - to je právě největší fenomén dnešní doby. kdyby nám tenkrát komanči tvrdili, že tráva je zelená, mnoho lidí by samo sebe utvrzovalo v tom, že zelená není. Na protest proti vymývání mozků, na protest proti vnucování ideologie, na protest všemu.

Paní Karvaiová, a víte přece, kolik lidí věřilo tomu, co tehdy komunisté říkali? A kolik lidí tomu věří ještě dnes? A že jim to ani nepřišlo divné? Člověk, chce-li přežít, si zvykne...na druhou stranu společný nepřítel posiluje - v jakýchkoliv podmínkách a máte pravdu, že asi i nyní.

S tím dnešním vymýváním mozků a vracení se "obloukem" - přiznávám, že lidská psychika ráda reaguje na jakýkoliv tlak protitlakem (ale zase srovnejme si "tlak" v době totality a dnes - pokud vím, v Bartolomějské je klid). Určitě spousta informací košer není, ostatně nám naše média vlastní někteří magnáti (což by také stálo za zamyšlení). Ale můžeme se dostat k jakýmkoliv informacím z celého světa, to jsme tehdy přece tehdy nemohli.

Co je pro Vás tou frustrací,která to vrací obloukem zpět? To, co naznačuje TU (i když on vlastně často hovoří o pomoci bližním - v tom snad nejsme nikdo ve při)? EU?
Rozdělení společnosti - to mně vadí také. Nestojí za příspěvky velmi často i odlišnost našich politických názorů?
Chápu, že Vám vadí inkluze a další problémy ve školství, žijete to každý den. Mně vadí zase SM z češtiny a také spousta dalších věcí. Ale s dobou minulou je to přece nesrovnatelné.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 17:18  

SPD to "tlačení na pilu" pomohlo celkem dost.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 17:52  

Tahle kauza je přesně tím, co poskytuje živnou půdu extremistům a vychyluje "obyčejné" lidi z rovnovážné pozice, radikalizuje je.

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 17:57  

Mě vadí inkluze v té podobě, která tu je. To jste snad pochopila. mě nevadí inkluze jako fenomén. měl by to být proces pomalý, postupný, nenařízený ničím a nikým. A připravený a zafinancovaný. V tom se opakuji stále dokola a dokola.
A vy jste si nevšimla toho tlačení na pilu, které už tu bylo. Takové to - my máme pravdu, protože my ji dokážeme nařídit? Je správné chtít rovnoprávnost žen. Ale chtít ,aby v metru někdo místo dámy a pánové hovořil pouze neutrálně? Aby se budoucím rodičkám neříkalo maminko? Abychom se hádali i o básničky v čítance?
A jsou tu i další témata, která bych mohla rozebrat, to jedno myslím stačí. Vám to přijde normální? Mě ne. prostě z celkem dobré myšlenky se udělá kašpárkovina ad absurdum.
A takto vlastně začala lidi štvát i tzv. politická korektnost. Dřív byli defraudanti, co kradli. Dnes je to finančník,co odklonil peníze. Když někdo krade, tak prostě krade. jenže u některých je to odklánění a u jiných sociokulturní odlišnost. Absurdistán. Z romské problematiky se stalo TÉMA. kdokoli cokoli nazve tak, jak to prostě je, bývá označen za xenofoba. problémy řešíme úplně šílenými způsoby, které lidem (zcela právem) lezou na nervy a situaci ještě zhoršují. Opět příklad : romskou problemtiku se vzděláváním náš stát vyřešil zrušením přílohy pro žáky s LMP (čím poškodil jinou rozsáhlou skupinu obyvatel) a uzákonil povinnou docházku do posledního ročníku mateřské školy. Výsledek: ti,co jim to údajně mělo pomoci nic neplní, stejně do školy ani školky skoro nechodí. A tak zůstávají naštvaní ti, kteří poctivě vše dodržují a vzdělávání podle přílohy se jich dotklo velice bolestivě. Takže vzniká co? Slovy Havla - blbá nálada. proto zvedlá hladina podpory extrémistů. Prostí občané prostě nečtou Koukolíky, Hoschly, Komárky apod. prostí občané )tedy dle gaussovy křivky největší procento obyvatelstva) prostě nadávají po hospodách, sledují hloupé seriály a vlastní frustrace si vybíjejí pitomým způsobem. Jinak to asi neumí. Je to snad k nepochopení? Zkuste někdy lidi poslouchat na zastávkách, v dopravních prostředcích, v obchodech. zkuste je pochopit, proč tak hovoří. mě je jedno, kdo to je. pro mě to je člověk, který svým vlastním způsobem nějak řeší svou životní situaci, svůj úděl.

poste.restante řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 18:32  

Kdyby do nás někdo pořád z venku i zevnitř neklavíroval, že musíme být multikulturní, že musíme přijímat uprchlíky, že musíme být vstřícní a že když nejsme, tak jsme xenofobové, rasisté, nesolidární a vůbec fuj, kdyby nebylo tohoto tlačení na pilu, nikdy by SPD nezískalo tolik procent hlasů, Tajný.

"Když vidím hladového člověka, pozvu ho na svůj práh, sáhnu pro chléb a rozdělím se s ním.
Když někdo přijde, že polovinu svého chleba dát cizímu MUSÍM, sáhnu pro zbraň a bič a vyženu od svého prahu oba dva. I toho samozvaného 'ochránce chudých' a bohužel i toho potřebného chudáka."

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 18:52  

Paní Karvaiová,
nežiju v oblacích, rozumím Vám, chápu jak se rvete s inkluzí. Já se rvu se státní maturitou - to je také věc nařízená shora, od těch, co mají zaručeně pravdu. Vadí mi byrokracie, nařizování shora, nepotrestání těch, co kradou a lžou - jak jsem psala, je toho mnoho nedobrého. Vadí mi vyprázdněná a překroucená témata a podvody s dotacemi. Žiju obyčejný život učitelky, mám normálního manžela a snad jen jedna věc, která mě ladí optimisticky - zajímá a baví mě spousta věcí - ale to Vás taky, jak jsem pochopila.

Jenže - my se tady bavíme o růstu agrese - a ať už její důvody vidíme kdekoliv, je to pořád agrese a té je potřeba čelit za každých okolností. A jasně se vymezit. Je neomluvitelná čímkoliv. Nemůžeme si přece říct, že budeme mlčet o zlu, protože tím možná podporujeme extrémisty. To nemůže fungovat. Když Vám ve třídě nějaký žák něco provede, také ho potrestáte nebo napomenete, protože - kdybyste si toho nevšímala, začnou to ostatní považovat za normální... Otupí, to je to o čem se v příspěvku píše. Víte, jak to je - nestanovíte hranice a všechno se Vám rozjede, protože chybí konsensus toho, co je správně a co špatně. Můžeme se přít o politické názory a kořeny toho, kdo za co může, ale tady přestává legrace, vždyť jste to sama psala, že je to hnusný čin - a o tom mluvím. Každá relativizace takových situací je nebezpečná. Nemůžu říct - jsou to zlí, agresívní lidé a druhým dechem dodat, že je jasné, proč to udělali. Tady žádné proč neexistuje.

K té blbé náladě - docela mě to mrzelo, když to Havel řekl. Je to jako epidemie. Ano, prostí lidé brblají, jenže... žijeme v zemi, kde je relativní blahobyt. Neplatí to samozřejmě stoprocentně. Přece každý, kdo je nespokojený, může jít volit, může jít sám do politiky, zkrátka nemusí patřit do toho "stáda" (nemyslím to zle). Za jiné názory se pokud vím nezavírá a neperzekuuje jako kdysi. Kdo je to společnost, stát, Češi? Zase jenom individuální jedinci...

A ještě k poznámce TU: Pro mě je SPD výsledkem politického kalkulu a byznysu, využívajícího sooučasné politické situace. Nabízí pro ty "prosté lidi" jednoduchá řešení - na to se dobře slyší, nespokojenost je celkem přirozenou součástí lidstva (samozřejmě - nemusí být vždy jen negativní). Kdo potencuje SPD? Okamura zrovna české příjmení nemá, a pokud vím, má dva bratry, kteří se od něj tak trošku distancují:-)

A nechci provokovat - ale Babiš a Zeman rozhodně k pravdoláskařům nepatří a vládnou této zemi :-)

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 18:59  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 19:12  

chápu, jak se rvete...
to je to, o čem...

Omluva, už nevidím, snad už tam nic nechybí :-)

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 19:15  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 19:17  

Tahle kauza je přesně tím, co poskytuje živnou půdu extremistům a vychyluje "obyčejné" lidi z rovnovážné pozice, radikalizuje je.

Vladimíre, moc Ti nerozumím. "Obyčejní" by si základě té kauzy spíše mohli uvědomit, že už to není moc velká sranda, tahle radikalizace...

Už vážně nevidím, měním slovo za hudbu :-)

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 19:23  

A taky jste asi pochopila, že nikdo, opakuji nikdo v této diskusi ten čin nepovažoval za tolerovatelný.Někteří psali,co si myslí. Žádná tolerance z toho nevyplynula. Všichni to nějakými slovy odsoudili. Přesto TU zde neustále moralizuje a odporně zevšeobecňuje.
Příklad, který jako by nesouvisí. Jedna paní učitelka mi dnes vyprávěla, jak dítě permanentně zlobí, křičí, bije kolem sebe, provokuje. Po hodině rozhovoru jsme dospěli k tomu, že je to "jen " obranná reakce. Nemůžeme i nadále tomu dítěti dovolit chovat se agresivně.Zkusíme mu to zakázat? Těžko. Můžeme začít tím, že nyní pochopíme, proč to vůbec dělá. A pokusit se postupně odstraňovat příčinu. Kdybychom na něj nastoupili stylem - ty jsi agresor, tvé chování je hnusné a my tě tu odsuzujeme, bude nám to na dvě věci.Musíme to umět pojmenovat, i když se to dítěti nebude líbit (to ty jsi ten, kdo dělá ošklivé věci).Nemůžeme mu říci : to nevadí, že tohle děláš, protože chápeme, že .... Vzal by to do budoucna jako výmluvu a dělal by to stále s vědomím,že na to má právo, když.... Myšlení lidí se nedá předělat ze dne na den, i když kolem sebe vidíme skoro opak (tedy snahy nějak něco nařídit, od nějakého datumu).A já nemá pocit, že by ti, kdo o mě rozhodují měli snahu mi jakkoli rozumět. A to mě frustruje.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 19:31  

A já nemá pocit, že by ti, kdo o mě rozhodují měli snahu mi jakkoli rozumět. A to mě frustruje.

Paní Karvaiová, tomu rozumím a naprosto s Vámi souhlasím.
K tomu dítěti - toho si velmi vážím, té Vaší diagnostiky a citlivého přístupu, naprosto souhlasím.
Jen si myslím, že ti agresoři jsou většinou dospělí lidé - a ti už jsou za své chování plni odpovědní.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 19:31  

Nevím, Lenko, jestli jsi nepřehlédla, že "Tahle kauza" je zároveň hypertextovým odkazem vedoucím k článku o učiteli, jenž byl v GB suspendován za to, že špatně oslovil ‚studentku’, která se cítí být chlapcem (i když se jí hned omluvil). To je šílená pseudokorektnost, která zvedá normálnímu člověku tlak a obarvuje mu pohled na rudo, čímž slouží přesně opačnému cíli, než zdánlivě má. Uvedl jsem to jako příklad pro podporu tvrzení o škodlivosti jistého druhu aktivismu. Jinak souhlasím s Tvým druhým odstavcem v příspěvku z 18:52.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 19:33  

"Obyčejní" lidé by si na základě té kauzy...
Omlouvám se Vladimíre.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 20:45  

Vladimíre,
reaguji na příspěvek pana Komárka a četla jsem také články těch tří pánů, kteří jsou uvedeni pod textem. "Vzkazy z Auschwitz" - pro mě naprosto podstatný text Marka Váchy. "Nepřidáš se k většině, páchá-li zlo" (Exodus 23,2). Ten vzdělaný německý národ nebyl "pouze" frustrován politickou a společenskou situací po první světové válce. Jak píše pan Vácha, byli bychom rádi, kdyby ti, kteří posílali lidi do plynu, byli psychopati (úžasně o tom mluví také pan Koukolík). Bylo to však cosi zrůdnějšího. Hess se např. bránil při procesu tím, že lidi nemučil, pouze je likvidoval, tedy že se choval lidsky. To bylo kolektivní zlo,zvrácenost byla považována za normalitu. Dějiny jsou natolik složité a lidská psychika natolik komplikovaná, že ostražitosti k tomu, aby se něco takového znovu stalo v jakékoliv formě a podobě, není nikdy dost. Proto si myslím, že je dobře, že se i na ČŠ takové příspěvky uveřejňují.
Text, o kterém mluvíš, jsem nečetla, nicméně chápu to, co jsi napsal. Nemám ráda jakýkoliv extrémismus. Jistě jsou okolnosti, které jej potencují, ale rozhodně nelze vše svádět na tlak a "klavírování". Situace je pravděpodobně daleko složitější (např. jsem citovala p. Bártu). Já osobně vnímám jako velký problém Evropy její odklon od křesťanských kořenů.
Vím, že je spousta věcí, které nás všechny trápí, ale tak nějak nepovažuju svůj "úděl" za střed vesmíru (nechci, aby to vyznělo nějak provokativně, to je můj postoj), a umím si možná představit, co to znamená chodit v "jiných botách",ať už je to kdokoliv. Nemyslím si, že je jednoduché žít s jakoukoliv odlišností proti většině.
A díky za souhlas s druhým odstavcem... A koukám, že mi v předchozí omluvě chybí čárka:-) - opravdu nevidím...

Vladimír Stanzel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 20:46  

Není třeba se omlouvat, monitory klamou barvou, takže se odkaz snadno přehlédne.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 21:13  

Já se omlouvala za chyby v textu...

Veronika Valíková řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 21:43  

Kopíruji svůj příspěvek na pedagogickém infu (skloňuje se to?)

1.Mám češtinu dějepis, ozvat bych se tedy měla. Především - hrajeme si se slůvky, i v odkazu p. Doležela se páše, že do Stalina a Hitlera byly pod pojmem koncentrační chápány tábory internační, komunismus a nacismus přišly s tábory vyhlazovacími, kterým se také říká koncentrační. Počty mrtvých v plynových komorách a gulazích mají snad dostatečnou výpovědní hodnotu.

2. Takto vytržený příspěvek p. Doležela nepovažuji za funkční (ve smyslu cermatím) - doporučuji podívat se na celou diskusi na České škole, je zajímavá. Ať už s diskutéry souhlasím, či nesouhlasím, považuji je vesměs všechny za velmi slušné lidi, kteří tomu, co píšou, i věří. S jedinou výjimkou. Osobní útok zde zveřejněný nepatří do slušné diskuse. Pěkný večer.

Veronika Valíková řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 21:44  

Píše, sorry - po třídních schůzkách :).

Veronika Valíková řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 23:37  

Pro pana Sotoláře:

Hobiti jsou v populaci řidčeji, ale také tu jsou :) Nezapomeňte, že mají chlupatá chodidla a mizí téměř neslyšně. Jsou téměř nezdolní, pokud jim neukousnete příliš mnoho prstů :)

A trpaslíky já mám ráda. Občas zblbnou kvůli pokladům, Morii nebo nějakým trpasličím zásadám (tvrdohlavci), ale v zásadě je na ně spoleh.

A skřeti byli původně elfové, že. Tenhle národ když se pokazí, je to fakt průšvih. Větší, než když zblbnou trpaslíci.

Ale víc se bojím Sarumanů a Červivců . Taky se tu občas nějaký vyloupne... Zajímavé, syčí z různých stran...

Tajný Učitel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 7:14  

PR, nemusíte nic. Tím tlačením na pilu myslíte hlasy hrstky aktivistů, které jsou vzápětí utopené vlnou nenávistných hlasů, nebo ty dva politiky, kteří se odvážili veřejně vyjádřit nesouhlas?

Nebo žádost Bruselu o pomoc s vlnou uprchlíků, kterou ČR a celá nesvatá vyšegrádská čtverylka tak svědomitě odmítá, zatímco slintavě natahuje druhou ručku pro eurka?

Nebo jinak.

Myslíte, že pokud by se situace s uprchlíky nebo Romy v kotlince nekomentovala vůbec, nebo by se komentář soustředil pouze na její negativní dopady, pak by se české veřejné mínění časem obrátilo, uprchlíci by byli vítáni a Romové by přestali být zcela nepokrytě diskriminováni?
Já myslím, že ne. Myslím, že by situace byla stejná, ne-li horší, protože lidé potřebují k terapii své ubolené duše někoho jiného, cizího, odlišného. Toho, který může za náš domnělý nedostatek blahobytu, za to, že soused má bmw a my ne. Pokud by kouzlem zmizeli Romové a uprchlíci, přišla by na řadu EU, Vietnamci, Ukrajinci a Slováci, staří, postižení. Toto je rozdíl mezi zahořklým post-kom východem a západem. Amík, když se mu nevede podle jeho představ, začne víc makat. Čech začne zle koukat kolem, kdo za to může.

Ygrain řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 7:15  

"Amík, když se mu nevede podle jeho představ, začne víc makat. "

Koukám, že už dlouho v tej Emerice nebyli...

Tajný Učitel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 7:22  

Ygrain, tak mi to vyjasněte. Názor české turistky mne navýsost zajímá.

Ygrain řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 10:44  

No, když vás nezajímá, co ošklivého hnije v Americe pod povrchem, dovzdělejte se sám.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 12:20  

Diky TU za prihavku.
A Rom, kdyz se mu nedari nezacne vice makat, ale o to vice ukazovat prstem na jine a obvinovat je z diskriminace.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 12:47  

Tajňousku,

ale tady nejde o to, že bychom se měli špatně a potřebovali z toho někoho obviňovat. Kolikrát si říkám, jestli to není tím, že voni jsou z nějakého Adamova, nebo odkud, a tam na toho černocha, nebo uprchlíka nenarazej. Jdou se zeptat do Kostelce nad Orlicí, kde je jakési to detenční zařízení. Jak tam funguje soužití s místními. Nebo si udělaj výlet do Prahy a projdou se po Starém Městě a Karlově mostě. Opakuji, že nemám nic proti černochům, akorát když jdete Nerudovkou na Pražský Hrad a po cestě vás lákají postupně čtyři černoši do restaurací, bordelů a kasín, na český nápis nenarazíte, "české" sklo se prodává v ruských obchodech, protože český obchod s českou obsluhou tam snad je jeden, nebo dva, tak si říkám, jestli by to kulturní obohacování nemělo mít nějakou hranici. Máme svojí kulturu, svoje tradice, své kořeny, svůj jazyk, za nějž naši předkové dlouho bojovali, máme dlouhou historii a mnoho slavných předků. Mně to zase až tak netrápí, jako vás, nicméně tvrdit, že když si dám v restauraci nejprve polévku, pak svíčkovou a pak teprve zákusek, že mě to obohatí méně, než když mi obsluha vyleje tu polévku do té svíčkové a do toho mi kydne ten zákusek a ještě to zamíchá, to je, řekl bych, nesmysl (vynechám-li pochopitelně gurmány a fajnšmekry jejich typusu). Chutě, stejně jako kultury, mají význam jen, pokud jsou do nějaké míry oddělené. jejich spojováním za každou cenu nevzniká nová hodnota, ale bohužel je tomu právě naopak. A tím netvrdím, že jedna chuť je lepší, nadřazená, důležitější, než jiná. To voni pořád nějak ne a ne pochopit. Sluníčkářská představa, že býti dobrým, znamená nehájit své vlastní zájmy, je de-men-tní.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 16:28  

Paní Valíková,

Středozemi čekají těžké časy http://coolmagazin.iprima.cz/filmy/bude-pan-prstenu-4-konecne-tomu-nic-nebrani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Ygrain řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 16:48  

No, tomu já říkám dobré zprávy, a čím dřív někdo předělá tu Jacksonovu prasárnu, tím líp. Ráda bych konečně viděla něco, co bude stavět na příběhu namísto pouhé vizuální působivosti a stokrát recyklovaných klišé, "podepřených" mizernou charakterizací a 2D hereckými výkony.


Pavel Doležel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 17:17  

Souhlasím s Ygrain. V případě nesplnění zmíněných podmínek bych se přimlouval, aby to alespoň trvalo méně, než 6 hodin. Já už jsem starší pán a jak se tam nic neděje, tak usnu. Tedy já už usínám i u hororů, u kterých si většina hryže nehty, nebo dělá do kalhot. U mě, když už to jde do kalhot, tak rozhodně ne z leknutí.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 18:08  

Drtivá většina Čechů soudí lidi podle toho, jak se chovají a ne podle toho, jaký mají původ. Náckové a soudruzi cenzoři jsou všude na světě. Dělat z toho ale velikou událost, to je zase jen marketing, kterým se někdo snaží přitáhnout na sebe pozornost a předvést svojí užitečnost. Že tajnej? Kdyby tyhlety nominální nářky nad zkažeností ostatních měly nějaký reálný dopad na stav věci, tak si řeknu, že to má nějaký smysl. Ale to jsou jen neustále do zblbnutí omílané ty samé prázdné fráze absolutně bez jakéhokoliv efektu. Nominální mozek má dojem, že problém se řeší pojmenováním a deklarací, tj. přiřazením hodnoty nějakému atributu. Tím, že něco odsoudím, si možná nahoním nějaké body do zásobníku mého sebehodnocení v nevýkonové oblasti (což potěší obzvláště, když v té výkonové, která se dá měřit, žádné nemám), ale ničemu - opakuji - NIČEMU jinému tím nepomohu. Je to jen sebedeklarace, prezentace postoje, signál, nic víc. Reálné řešení má ten zásadní problém, že narozdíl od toho nominálního, nebývá levné. Vážím si Gabčíka, Kubiše, Vopálky, a spol. kteří zaplatili cenu nejvyšší, vážím si Sophie Scholl, ale tajnejch, kteří se neumějí podepsat ani pod to, za co jim prakticky nic nehrozí, maximálně ostuda, to fakt ne. Pokud se někdo postaví pěti náckům s noži, aby se zastal romských dětí, které zrovna ohrožují, pak zatleskám a ukloním se. Ale tyhlety levné sebedeklarace? Víte kam si je můžete strčit? A Komárku, vy mi taky připadáte nějakej levnej poslední dobou. Co kdyby zkusil pracovat? Já myslím, že by jim to pomohlo a že to potřebujou jako koza drbání.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:04  

Ygrain, bude hůř
https://www.lidovky.cz/tolkien-se-musi-v-hrobe-obracet-rika-herec-z-pana-prstenu-o-pripravovanem-serialu-g17-/kultura.aspx?c=A171116_142730_ln_kultura_jto

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:10  

Ygrain,

lze očekávat, že Tv produkce zaplaví Středozemi podmračenými Afroameričany a holými zadnicemi jurodivých Amazonek. Vysílat se bude po 22 hodině.

Tajný Učitel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:13  

Hádám že jsem omylem zabrousil na web dsssssss.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:26  

Poslyš tu-jtrliku, raději se dívej na ČT1/24 - jsou tam zprávy a představ si, o čem 5 minut v hlavních zprávách (asi je řídí Kreml) mluvili.
Jak ochránit vídeňské trhy před teroristickým útokem. Jsou to ale vymatlanci, ti Rakušáci (podle tebe, tajnej), že? Bojí se dvou muslimek v burkách...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:28  

Jinak toto není web dssssss, ale bzzzzzz...

Tajný Učitel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:51  

Anonymní, je čas nakoupit zásoby psychofarmak, vykopat bunkr a navštívit kurz vaření bot.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:54  

http://rozpad.cz/forum/index.php

Tajný Učitel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 20:02  

Anonymní, netlačte na pilu, neb vyvoláte epidemii sluníčkářského altruismu.

Veronika Valíková řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 22:18  

https://www.novinky.cz/domaci/455211-jsou-to-nestastni-a-pitomi-lide-vyplisnil-zeman-autory-nenavistnych-komentaru.html

tyrjir řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 3:03  


Krásný nový svět: Buzeranti, imigranti, cikáni a všichni ostatní příživníci půjdou konečně do plynu

...Není možné tolerovat a tiše přihlížet tomu, jak se kreatury potloukající se sněmovnou a v ožralosti žvaní cosi o plynování etnických a sexuálních menšin. Je tragické, že se takový lidský odpad pohybuje v politických kruzích a je spoluvinou všech, kdo se snaží o seriózní politiku, že zašli ve svém pokrytectví tak daleko a místo aby od počátku bojovali s tímto nebezpečným fenoménem, snažili se z xenofobních nálad urvat něco i pro sebe. Většinou jim to nebylo ve volbách vůbec nic platné. Pouze legitimizovali politický brak a dopomohli k tomu, že téměř osminu členů sněmovny tvoří chátra a její vůdce bude místopředsedou dolní komory.

Dostali jsme se daleko za hranu únosnosti. Jste-li veřejně exponovaní, máte povinnost na to upozornit a snažit se společenský diskurs zvrátit. Není možné tolerovat neustálé oslabování přirozené obrany proti tomu, aby lůza z mocenských pozic diktovala destrukci etických norem a prznila ústavu. Tu přirozenou obranu vytváříte a reprodukujete právě vy. Jestli to neděláte, jste k ničemu.


https://blisty.cz/art/88859-krasny-novy-svet-buzeranti-imigranti-cikani-a-vsichni-ostatni-prizivnici-pujdou-konecne-do-plynu.html

Jsem názoru, že reakce pana Kartouze na onen odsouzeníhodný čin je značně hysterická.

Ty ancikriste, ty arcilotře, ty Babinský, ty bandito, ty Barnabáši, ty bašibozuku, ty cikáne, ty čerchmante, ty čertovo kvítko, ty darebo, ty darmošlape, ty ferino, ty Goliáši, ty hasačerte, ty Herodes, ty hrdlořeze, ty hrubiáne, ty hříšníku, ty chachare, ty indiáne, co se to opovažuješ, takhle přepadat poctivé a slušné lidi?

ČAPEK, Karel: Devatero pohádek a ještě jedna jako přívažek od Josefa Čapka. Praha: Albatros, 1986

Myslím, že Karel Čapek měl i nadávkách lepší pořádek než "přisprostlý politruk" Kartous.

J.Týř





Ygrain řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 9:11  

"Souhlasím s Ygrain. V případě nesplnění zmíněných podmínek bych se přimlouval, aby to alespoň trvalo méně, než 6 hodin. Já už jsem starší pán a jak se tam nic neděje, tak usnu. Tedy já už usínám i u hororů, u kterých si většina hryže nehty, nebo dělá do kalhot. U mě, když už to jde do kalhot, tak rozhodně ne z leknutí."

My jsme se na něčem shodli? Není možná! :D

Jinak já u hororů většinou žehlím.

"lze očekávat, že Tv produkce zaplaví Středozemi podmračenými Afroameričany a holými zadnicemi jurodivých Amazonek."

Já to vidím mnohem optimističtěji - expanded universe u Star Wars si taky nevede nijak špatně, a v některých případech i lépe než původní produkce (k Rogue One si nová trilogie nemůže ani čuchnout). A vzhledem ke své účasti na Jacksonově monstrprojektu pro mne Rhys-Davies rozhodně není autoritou na to, co je či není rozumné s Tolkienem dělat.

Josef Soukal řekl(a)...
19. listopadu 2017 v 19:16  

https://zpravy.idnes.cz/kybersikana-nenavistne-prispevky-na-facebooku-kamil-kopecky-rizikova-komunikace-bezpecnost-id7-/domaci.aspx?c=A171107_104544_domaci_nub

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.