Město zaskakuje za stát. Kvůli inkluzi zaplatí učitele

pondělí 20. listopadu 2017 ·

Třídy, kde slabí žáci zaostávají za ostatními ještě více a talentovaní jdou dopředu mnohem pomaleji, než by mohli. Takové nebezpečí hrozí i na turnovských školách kvůli inkluzi - tedy zařazování žáků s poruchami v učení a v chování do běžných tříd. Město ovšem nechce, aby něco takového nastalo. A tak se radní usnesli, aby Turnov dal peníze na platy pedagogů, kteří se budou věnovat žákům, jimž kromě jiného dělá potíže sžít se s ostatními. Informuje MF DNES.


Tomáš Hocke (turnov.cz)
Mzdy učitelů základních škol přitom nejsou podle zákona věcí měst a obcí, ale státu. Průlomové rozhodnutí turnovských radních by měli schválit zastupitelé ještě letos v listopadu. „Peníze na platy pedagogů poskytneme školám vůbec poprvé,“ říká starosta Tomáš Hocke. „Využijí je Základní škola Skálova a Základní škola 28. října.“

Pomoc z města vystačí každé ze škol na jednoho pedagoga pro celý školní rok. Radnice jim pošle 360 000 a 315 000 korun.

„Kdybychom základním školám nepřispěli na přijetí dalšího pedagoga, museli by na něj ředitelé vzít peníze z balíku pro ostatní učitele,“ upozorňuje Hocke. „Překročili jsme dosud nepřekročitelnou hranici. Do takové situace nás dostal stát a doufáme, že nás v ní nenechá dlouho.“

Podle místostarostky Petry Houškové přibývá na turnovských školách žáků, kteří potřebují speciální vzdělávání. Hlavně na prvním stupni se ale počty dětí ve třídách blíží až ke třiceti. Pro jednoho učitele je těžké věnovat se samostatně žákům s problémy a zbytku třídy se postarat o hladký průběh vyučování.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.