Inkluze je drahá a neefektivní, říká zástupce speciálních pedagogů

pátek 3. listopadu 2017 ·

„Finanční náročnost (inkluze) je nesmírná a nebyla předem správně vyhodnocena. Proto dochází k nadužívání prostředků, zatímco jinde jich je nedostatek,“ řekl předseda pražské sekce Asociace speciálních pedagogů a ředitel školy Stanislav Drbout v pořadu stanice Českého rozhlasu Plus.

„Společné vzdělávání žáků s vývojovými poruchami učení u nás funguje už celá desetiletí. Nelze hovořit o inkluzi, to je něco úplně jiného. Žáci, kteří už na základních školách byli, nyní dostávají podporu adresně. Jde jen o financování, k tomu nebylo třeba měnit zákon,“ řekl také Drbout.

Oponovala mu náměstkyně Národního ústavu pro vzdělávání Jana Zapletalová. Že skutečně jde o inkluzi, podle ní dokazuje to, že výrazně vzrostly prostředky pro děti s více vadami. „Pro děti 'jen' znevýhodněné dříve žádná podpora neexistovala, ať už ve školách, družinách, nebo mateřských školách. Změny jsou poměrně velké,“ namítá.

Analýza společného vzdělávání podle ní prokázala, že podporu dostávají všechny děti ve vzdělávacím systému. Zejména pak ty s poruchami učení a chování, kterých je nejvíce. „Poměrně velká je i skupina dětí s více vadami, což je pro nás nový a zajímavý údaj. Stát si musí rozmyslet, jestli mu stojí za to podporovat jeho nemocné a znevýhodněné. Jestli naše děti mají stejnou váhu jako rozbité silnice,“ uvedla náměstkyně.

Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 17:14  

"Poměrně velká je i skupina dětí s více vadami, což je pro nás nový a zajímavý údaj."

Já asi špatně čtu. Mám tomu rozumět tak, že školští úředníci na dosti vysokém postu neměli před spuštěním inkluze ani páru o existenci či počtu dětí s kombinovaným postižením?

"Stát si musí rozmyslet, jestli mu stojí za to podporovat jeho nemocné a znevýhodněné. Jestli naše děti mají stejnou váhu jako rozbité silnice."

Prosím o interpretaci, jak to paní myslela. Protože ta interpretace, která mi z toho vyznívá, je dost napováženou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.