Do školy jako na ranní směnu. Děti z Libavé vozí autobus už na půl sedmou

čtvrtek 9. listopadu 2017 ·

Jediné dva autobusy, které do obce Libavá na hranici vojenského újezdu vozí ráno školáky z okolních vsí, přijíždějí už v půl sedmé ráno. Dětem z druhého stupně libavské školy začíná vyučování v sedm ráno, mladším žákům deset minut před osmou. „První stupeň má ranní družinu a na první hodinu čeká. Vyučování je nastaveno tak, aby děti stihly autobus zpátky, který jede v poledne. Žáci druhého stupně, kteří mají i delší vyučování, jsou tu ale dvakrát týdně od půl sedmé do čtvrt na čtyři,“ řekla starostka obce Štěpánka Tichá iDNES.cz.


Eva Knajblová (facebook.com)
Aby to pro děti nebylo tak náročné, obec by podle ní potřebovala, aby jeden autobus jezdil do vesnice také před osmou a další kolem půl třetí zpátky. Autobusová spojení do Města Libavá, stejně jako v celém regionu, řeší příspěvková organizace kraje KIDSOK. Pro její zástupce nejsou stesky Libavských žádnou novinkou. Doposud však podle nich neměla situace řešení.

„Veřejnou dopravu objednává kraj, který ji hradí z veřejných prostředků. Proto musí být maximálně hospodárná, stejně jako přínosná pro co největší počet cestujících. Na autobusových linkách je proto používán takový počet autobusů, který při optimálně sestaveném oběhu vozidel zajistí provoz všech spojů,“ vysvětlila mluvčí kraje Eva Knajblová.

Devítiletka kvůli špatnému spojení musela rezignovat na odpolední kroužky, unaveným dětem se na ně ve škole nechce čekat. Stejně jako starostka i ředitelka by byla ráda za posílení spojení. „Ideální by byl malý autobus, který by fungoval jako školní. Objel by vesnice, z nichž k nám jezdí děti, tak aby tady žáci byli před osmou. Jeden spoj navíc by byl potřeba i odpoledne,“ tvrdí ředitelka školy Marie Šímová.

Řešení, které by školákům vyšlo vstříc, se nepodařilo najít za poslední dvě desítky let.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.