Základka má dva žáky. „Novoty dnešních zákonodárců školství trochu zabíjejí,“ říká „trojjediná“ pracovnice školy

čtvrtek 9. listopadu 2017 ·

Základní škola v Úlibicích na Jičínsku má od září jen dva žáky, jejichž třídní učitelka je zároveň ředitelkou a provozovatelkou. Obec novou soukromou školu podporuje, ministerstvo ji ale povolilo až po složitých peripetiích. Prvňáci Max a Marek vypadají, že si tohle vyučování zatím užívají. Reportáž přináší MF DNES.


Jarmila Balážová (repro ČT)
Myšlenku na soukromou základní školu dostala Jana Vávrová po otevření mateřské školky, kterou také vede. Co zprvu vypadalo jako dobrý nápad, se nakonec zvrtlo ve strastiplnou cestu. První problém nastal, když pedagožka loni na konci října podala všechny dokumenty potřebné k otevření na ministerstvo.

„Čekala jsem, že se vyjádření dostaví v zákonné devadesátidenní lhůtě, ale to se nestalo. Tím pro nás začal boj s časem i úřady,“ vzpomíná. Když to vypadalo, že ministerstvo Vávrové školu otevřít nepovolí, mohla se opřít alespoň o podporu obce, což se později ukázalo jako stěžejní.

Ministerstvo školství zprvu nevidělo důvod školu v obci otevřít. Nakonec však žádost schválilo. „Na základě tohoto jednání doplnili k žádosti další podstatné skutečnosti, zdokladovali špatnou dostupnost okolních základních škol a problematické dojíždění. Také doložili plán výstavby rodinných domů v obci, což přispěje k většímu zájmu obyvatel o školní docházku,“ vysvětluje tisková mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová, proč nakonec ustoupili a souhlasili s otevřením třídy už v tomto školním roce.

„Mám 20 let praxe a myslím, že jsem na státní škole pobyla dost dlouho. Osobně si myslím, že jsme měli vzdělávání na vysoké úrovni, ale novoty dnešních zákonodárců vlastně trochu školství zabíjejí. Například inkluze. Ta mě utvrdila v tom, abych šla vlastní cestou,“ míní Vávrová.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.