Do povinné školky nechodí 3000 pětiletých dětí

pondělí 13. listopadu 2017 ·

Nové zákonné povinnosti posílat do školek všechny pětileté děti se zatím vyhýbají rodiče tří tisícovek z nich, přestože jim za to hrozí nahlášení policii, přestupkové komisi a pokuta až 5000 korun. Podle nejnovějších údajů ministerstva školství nastoupilo v září do školek 106 500 pětiletých dětí, což je 97 procent. Dříve jich docházelo kolem 94 nebo 95 procent. Jenže kolem 3400 pětiletých ve školkách stále chybí. Informuje deník Právo.


Dětí, které se nezapojily do předškolní docházky, je v Rumburku do deseti. Podle šéfky odboru školství a tělovýchovy Ivy Štefáčkové je ale jejich situace neřešitelná. „Tyto děti se nahlásí policii a ta to postoupí přestupkové komisi. Ta si pozve rodiče. Pokud je ovšem dohledá,“ popsala Právu s tím, že úřad spolupracuje i s místní sociálkou OSPOD.

„Ale mine se to účinkem, protože to jsou děti rodičů, kteří jsou nezaměstnaní, sociálně slabí, kteří pendlují sem tam. A ty děti, které tam mají chodit, tam chodit nebudou,“ dodala Štefáčková. Podle Štefáčkové nepomůže ani hrozba pokuty až 5000 korun. V jejich případě totiž budou peníze nevymahatelné, případně je pokuta uvrhne jen do dalšího zadlužení.

Zákon zavádějící povinnou předškolní docházku se začal uplatňovat od letošního září. Mimo jiné měl za cíl přimět rodiče ze sociálně slabších skupin, aby své děti do školky poslali alespoň ve věku pěti let.

Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

1 komentářů:

Kantůrek řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 21:56  

„Ale mine se to účinkem, protože to jsou děti rodičů, kteří jsou nezaměstnaní, sociálně slabí, kteří pendlují sem tam. A ty děti, které tam mají chodit, tam chodit nebudou,“ dodala Štefáčková.

Takže jestli to chápu dobře, tak nenastoupili ti, kvůli kterým se ten povinný rok školky zavedl. Hm, sláva efektivním zásahům do vzdělávacího systému. A nejhorší na tom je, že právě na toto upozorňovalo mnoho lidí už před zavedením této povinnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.