Bohumil Kartous: Umělá inteligence do školních lavic

pondělí 13. listopadu 2017 ·

„Buď se český vzdělávací systém vzpamatuje, seřídí si přesný čas alespoň v řádu století a přijme fakt, že svět, do něhož směřujeme, vyžaduje jinou přípravu, nebo na to šeredně doplatíme,“ píše Bohumil Kartous v Hospodářských novinách.

Bohumil Kartous (eduin.cz)
Kartous pokračuje:

Hračkářská firma Mattel nedávno oznámila, že její smart speaker, chytrý průvodce pracující na bázi umělé inteligence, děti "povede ke slušnému vychování, bude jim klást zvídavé otázky a podněcovat je k rozvojovým hrám".

Proti se ovšem v USA postavili psychologové, politici a asociace proti komercionalizaci dětství. Rychle dosáhli toho, že Mattel plán na tohoto vychovatele, jenž se měl jmenovat po Aristotelovi, nejznámějším vychovateli evropských dějin, stáhl. Odpůrci poukazovali na nebezpečí, které spočívá v odcizení výchovy a vzdělávání od toho, co je na něm naprosto nejdůležitější, a to je vztah rodiče k dítěti...

Ať už ale Mattel prosadí svůj záměr, nebo ne, smart speakery budou jedním z hitů letošních Vánoc... A zanedlouho je budete mít doma i vy, ať už se nyní děsíte, nebo jásáte.

V Česku se nedávno představil švédský start-up Quirkbot, projekt, který do škol přináší robotiku a programování s využitím takových materiálů, jako jsou brčka nebo obaly od nápojů. Jedná se o skvělou cestu, jak učit děti programování, mechanice, rukodělnosti, spolupráci a hlavně povědomí o tom, v jakém světě žijí. Teď jde jen o to, aby náš vzdělávací systém dokázal podobné šance využít. Zatím je zakotven hluboko ve 20. století.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Kantůrek řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 9:15  

Tak já nevím, jestli je je ten článek reklamou na Mattela nebo již druhou reklamou na Quirkbota... Vzhledem k informační hodnotě článku to nic jiného než reklama být nemůže.
Pane Kartousi, Quirkbot je jediný programovatelný robot pro děti, kterého znáte? Když už o této problematice píšete, proč si o ní něco nezjistíte? Kdy jste se byl naposledy podívat do českých škol? Možná byste se divil, kolik škol, včetně některých gymnázií, již dnes má nějakou tu robotickou stavebnici. Užití pojmu "umělá inteligence" už ani nekomentuji...

poste.restante řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 10:14  

Ještě pár let činnosti a jiná než umělá inteligence už ve školních lavicích snad ani nebude.
A všechno jen proto, že někteří lidé už ze školních lavic vyšli s umělou inteligencí. A nikoliv se vzděláním.

Unknown řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 12:29  

poste.restante
"A všechno jen proto, že někteří lidé už ze školních lavic vyšli s umělou inteligencí. A nikoliv se vzděláním."

To je naprosto trefné .. stejně jako umělá inteligence nebude nikdy inteligentní, neboť nemůže pochopit lidské hodnoty a jejich případnou malformaci, podobně uspěchané vzdělávání nemůže vložit do dětí a žáků skutečné vzdělání, neboť kultivace hodnot se ve škole ani neodehrává. Tím jsou žáci "programováni" k liberálnímu životu .. bez citu a hodnot.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 21:08  

Zatím je zakotven hluboko ve 20. století.

Jistě. Protože potřebuje být zakotven. Nemůže poletovat, jak si kdejaký expert zamane.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.