DigiKoalice slaví první narozeniny

neděle 26. listopadu 2017 ·

Na sto členů a příznivců České národní koalice pro digitální pracovní místa (DigiKoalice) na první výroční konferenci diskutovalo nad digitalizací, která ovlivňuje společnost. DigiKoalice zhodnotila aktivity na podporu digitální gramotnosti v posledním roce a trendy v digitálním (školním i celoživotním) vzdělávání; shodla se, že je třeba propojovat potřeby zaměstnavatelů, vzdělavatelů, státního a neziskového sektoru; a jako klíčovou označila osvětovou a podpůrnou činnost potenciálu digitechnologíi pro vzdělávání a kariérní růst každého občana.


“Uplatnění digitálních technologií ve vzdělávání a proměna vzdělávání prostřednictvím digitálních technologií i nadále zůstává klíčovou aktivitou, po které volá nejen veřejnost, ale i komerční sféra. Je dobře, že se ke spolupráci a rozvoji digitálních pracovních míst v rámci DigiKoalice dobrovolně hlásí státní instituce, neziskové organizace i podnikatelé,“ uvedl předseda DigiKoalice a náměstek ministra školství Jaroslav Fidrmuc.

Konference se zúčastnili také europoslankyně Martina Dlabajová, vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý, ředitelka pro oblast školství v Microsoftu Irena Brífordová, analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský či Pia Groenewolt z evropské DigiKoalice. Veřejnost si na akci také také mohla vyzkoušet virtuální realitu, simulační hry, ozoboty (programovatelné roboty pro děti) nebo zjistit, jak se digitální gramotnost týká seniorů.

Členové DigiKoalice také představili své aktuální i plánované projekty, kterými chtějí podpořit rozvoj digitálních pracovních míst v Česku. Mezi ně patří například budování centra digitálního vzdělávání se zaměřením na získávání digitálních kompetencí seniorů, které plánuje spolek Moudrá Sovička. “Věnovat pravidelně 15 minut týdně našim rodičům nebo prarodičům, kteří mají chuť se s nám v digitálním světe propojovat, je důležitá a smysluplná aktivita, kterou bychom doporučili rozvíjet i v jiných projektech a aktivitách. Na technologické vybavení našeho digi centra pro seniory aktuálně hledáme partnery, abychom svůj projekt a závazek v DigiKoalici byli schopni splnit,” uvádí Tomáš Hubálek, předseda spolku.

Česká národní koalice pro digitální pracovní místa má za cíl podporovat, propojovat a inspirovat organizace, které chtějí rozvíjet vzdělávání v oblasti digitálních technologií za účelem uplatnění na trhu práce. Sdružuje zástupce státní správy, byznysu i neziskového sektoru. Aktivity vyplývající ze Strategie digitálního vzdělávání, Strategie digitální gramotnosti a Akčního plánu pro společnost 4.0 usilují o to, aby každý občan mohl rozvíjet v průběhu celého života své digitální kompetence, byl úspěšný na trhu práce a schopen je využívat k naplňování spokojeného života.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.