RECENZE: Jak dopadli poté, co s lehkým srdcem dali Sbohem děcáku

neděle 26. listopadu 2017 ·

Tolik bezstarostnosti a současně tolik beznaděje se v jednom filmu vidí málokdy. Lukáš chce zazářit na hiphopové scéně, Simona plánuje proměnu v muže, Jára sní o velké rodině. Takoví byli na začátku dokumentu Sbohem děcáku, jenž je sledoval čtyři roky. Teď jde do kin. Recenzi Mirky Spáčilové přináší MF DNES.


Jedno mají na počátku společné: dušují se, že na rozdíl od svých rodičů by oni své vlastní ratolesti do dětského domova nikdy za nic na světě nedali. Jaká je skutečnost? Dívka je v rychlém sledu zamilovaná, těhotná, opuštěná, zvažuje potrat. Nakonec o dítě přijde prý ze stresu, když ji chtěli zmlátit příbuzní, mezi kterými nekonečně putuje - pokaždé je nejprve „teď už opravdu šťastná“, a za měsíc znovu na cestě. Chvíli chce být matkou, chvíli zase otcem - podle toho, jak pevně se zrovna drží svého snu o lékařské změně pohlaví.

Jeden z mladíků přežívá jako prodejce marihuany; tvrdí, že „žádnej kámoš mi nepomůže, jenom moje holka“. Ovšem když je jeho přítelkyně těhotná, sám sedí ve vězení a po narození dítěte si vůbec nepřipouští, že by mohlo být jeho.

Také druhý chlapec spadne do rodičovské role rovnýma nohama, také má jisté pochybnosti o svém otcovství, nicméně nakonec je to právě a jedině on, kdo dokáže vést život podle tradičního vzoru spolehlivého ochránce rodinného krbu. Jeho partnerka přitom vypráví, že ho musela od nuly naučit každou praktickou dovednost, třeba jak si vyzvednout dopis na poště.

Dokument Sbohem děcáku účinkuje hlavně jako jediný celistvý proud, ve který se stékají potůčky zmarněných životů diktovaných naivními představami: nevědí, co chtějí, a pokud vědí, nehodlají za to bojovat.

„Je to dobrý v tom, že musíš rychle dospět,“ vystihl rozloučení s dětským domovem nejzralejší z trojice. Ale kolika se to podaří?

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.