Průzkum: Většina lidí je pro povinný rok školky a proti inkluzi

čtvrtek 26. října 2017 ·

Nová opatření týkající se předškolní výchovy mají podporu veřejnosti, téměř 70 procent dotázaných je pro povinný poslední rok mateřské školy. Spíše nesouhlas naopak budí maturita z matematiky a inkluze dětí se speciálními potřebami do běžných ZŠ. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který zjišťoval zejména postoje obyvatel k novele školského zákona. Informují Novinky.cz.


Souhlasné odpovědi převažovaly u většiny zkoumaných opatření zavedených poslední novelou školského zákona. Na 69 procent respondentů je pro to, aby byl povinný poslední rok předškolního vzdělávání, 66 procent respondentů je pro garantované místo ve školkách pro každé dítě starší dvou let a 62 procent si myslí, že místo v MŠ by se mělo poskytovat bezplatně.

Podíl lidí s kladným názorem na státní maturitu třetím rokem mírně převažuje nad podílem lidí s názorem záporným, rok od roku se snižuje podíl nerozhodných odpovědí. Podíl negativních odpovědí je vyšší u centrálního hodnocení maturit, a to 48 ´proti´ ku 38 procentům ´pro´.

Jednotné přijímací testy na maturitní obory mají podporu u 55 procent dotázaných. Zhruba půl na půl se dělí názor na možnost domácího vzdělávání na úrovni základní školy.

Výrazně množství negativních odpovědí převážilo u otázky na inkluzi dětí se speciálními potřebami do běžných škol (60 procent je proti), ačkoli již od školního roku 2010/2011 se většina handicapovaných dětí vzdělává v hlavním proudu.

Celý text naleznete zde
Zprávu CVVM naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
26. října 2017 v 19:32  

A pořád budeme plést hrušky a jabka.
...většina dětí se vzdělává....
NE NEVZDĚLÁVÁ.
Většina dětí, které jsou vydávány za "postižené" mají mírné formy poruch učení nebo chování. Tyto děti byly vždy v běžných školách.
Opravdu postižení se vzdělávají většinou ve školách speciálních. Navíc, mnohé praktické školy se již dávno přejmenovaly na základní, tudíž i z toho plyne další lehké zkreslení.
zcela nepřekvapivý fakt nepodpory inkluze je stále stejný - vyšel již v průzkumu Blesku loni, ale protože to byl Blesk, tak to bylo špatně.

jir řekl(a)...
26. října 2017 v 19:45  

Byrokracie jak noha. Peníze s půlročním zpožděním. Lidi naštvaní, protože musí dělat přesčasy, navíc na to nemají vzdělání. Děcka na to kašlou. Efekt nulový.

poste.restante řekl(a)...
26. října 2017 v 22:42  

Efekt záporný.
Uštvaný a naštvaný učitel.
Frustrovaní rodiče.
A dítě, kterému nebyla poskytnuta pomoc, kterou potřebuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.