Ministr Štech: Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců mohou řešit umístěnky a firemní smlouvy

čtvrtek 26. října 2017 ·

„Neplatí to, co se obecně tvrdí, totiž že máme příliš mnoho absolventů společenskovědních oborů. Ti naopak nacházejí uplatnění velmi snadno, míra nezaměstnanosti je u nich překvapivě nejnižší. Otázka ale zní, zda má stát nějak reagovat na výkyvy poptávky, neboť se ukazuje, že trh nevyřeší všechno. Podle mě plánovat nemůže, ale predikovat musí. Například už dnes víme, že v letech 2020 až 2024 nebudeme mít 100 ani 80 tisíc maturantů, ale sotva šedesát. S tím musíme pracovat,“ říká ministr školství Stanislav Štech v rozhovoru pro Deník.cz. Rozhovor navazuje na konferenci o budoucnosti technického vzdělávání, kde opět silně zněly hlasy, že zaměstnavatelé jsou nespokojeni s tím, v jakém množství a kvalitě střední a vysoké školy vychovávají své žáky. Notoricky chybějícími profesemi jsou strojaři, IT specialisté, učitelé matematiky, fyziky a chemie.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Stanislav Štech (msmt.cz)
Dostat žáky na „správné obory“ je ale jen jedna strana mince. Ta druhá se týká toho, zda u nich zůstanou. Podle statistik až polovina středoškoláků po ukončení studia do roka pracuje v jiném oboru, nejčastěji jako prodejci zboží nebo manažeři. Tohle lze řešit?

Neházejme na vzdělávací systém všechny problémy, které vznikají jinde. Pokud máte skvělé a motivované učitele, kteří připravují žáky pomocí super moderních technologií, dokážete mladé lidi strhnout a nadchnout je pro příslušný obor. Tím ale v zásadě možnosti vzdělávacího systému končí. Podmínkou setrvání v oboru jsou dobré platové a další podmínky. Když podomní prodejce vydělává dvakrát tolik než nástrojař, nic s tím neuděláte.

A co umístěnky? Studuješ zadarmo nákladný obor, musíš tedy na pět let tam, kde tě stát potřebuje. Dovedete si to představit?

Proti tomu vůbec nejsem. Ve Francii například studenti učitelství ve fázi profesionalizace mají povinné praxe a berou nejnižší učitelský plat. A když projdou, musí se upsat na konkrétní škole, kam je stát na pět let vyšle. Umístěnky tedy řeší hodně problémů, například v lokalitách s přistěhovaleckou nebo problémovou populací.

U nás jsou zárodky čehosi podobného u firem, které si zavazují šikovné žáky během studia stipendii a předběžnými smlouvami. Pokud do budoucna chceme efektivně řešit profesně odvětvové nebo regionální výpadky, není příliš mnoho jiných možností.

Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
26. října 2017 v 11:11  

Umístěnky jsou ve Francii. Jiné školský systém asi pan ministr nezná, že se inspiruje stále tam (např. dvouleté děti šup do školky). Tam jsou ale učitelé státní zaměstnanci pod definitivou a s násobně vyšším platem. Ohledně výše platů učitelů se ale ministr inspiruje v jiné zemi - v Nepálu. ;-)

Unknown řekl(a)...
26. října 2017 v 15:42  

a jak to bude s bydlením?

poste.restante řekl(a)...
26. října 2017 v 22:43  

Věděl bych, kam umístit pana ministra...

mahtyondo řekl(a)...
28. října 2017 v 14:18  

Pan ministr by měl poté, co jeho partaj zcela zaslouženě prohrála volby, radši mlčet, a ne chrlit do médií další a další ultralevicová "moudra". A pokud by chtěl řešit nedostatek učitelů fyziky umístěnkami, a zjistil by si skutečná fakta, tak by musel ty umístěnky přidělovat ne primárně do škol v pohraničí, ale začít už školami v Praze a krajských městech. Do takto šílené situace dospělo naše školství i pod vedením pana Štecha. Ostatně pražská Pedagogická fakulta namísto akreditace učitelství fyziky řeší snad jenom to, aby měla dostatek *** na oboru výchova pro zdraví...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.