Průzkum: Češi jsou k úrovni vzdělávání stále kritičtější

pondělí 23. října 2017 ·

Názor veřejnosti na úroveň tuzemského vzdělávání byl v uplynulém roce opět kritičtější. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejhůře dopadla učiliště, u nichž hodnotí vzdělávání jako dobré méně než polovina Čechů. Nejlépe jsou i navzdory poklesu hodnocení vnímána gymnázia. Informuje ČTK.


U většiny typů škol, včetně učilišť, převažují kladná hodnocení. Úroveň vzdělávání na gymnáziích označilo za dobrou 66 procent účastníků průzkumu, kdežto za špatnou jen 16 procent. Základní školy měly o něco horší poměr s 64 procenty kladných hodnocení a 28 procenty záporných. Vysoké školy hodnotilo kladně 59 procent lidí a záporně 19 procent.

Střední odborné školy s maturitou získaly 54 procent pozitivních hodnocení a 31 procent negativních a vyšší odborné školy 52 procent pozitivních a 22 procent záporných. Nejvyrovnanější poměr byl u učilišť, jejichž úroveň vzdělávání označilo za dobrou 45 procent lidí a za špatnou 40 procent.

Ačkoli jsou negativní názory u všech typů škol dlouhodobě v menšině, pozitivních hodnocení v posledních letech ubývá. Například podíl kladných hodnocení základních škol klesá již třetí rok v řadě. V roce 2014 dosahoval 73 procent, kdežto letos 64 procent. Třeba u vysokých a vyšších odborných škol jen za poslední rok klesl podíl kladných hodnocení o šest až sedm procentních bodů.

Celý text naleznete zde
Tiskovou zprávu CVVM naleznete zde

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
23. října 2017 v 14:18  

By mne fakt zajímalo, podle čeho respondenti odpovídají.

A jestli při otázce, jestli je výuka na daném typu školy kvalitní, hodnotí hypotetickou práci školy vzhledem k referenčnímu žactvu, a nebo jestli to hodnotí dohromady (je kvalitní práce škol při tupých žácích dobrá nebo špatná úroveň vzdělávání)?

poste.restante řekl(a)...
23. října 2017 v 14:53  

Tohle je spíše pocitová záležitost, nežli objektivní hodnocení.
Když budete číst všude o korupčních aférách, budete tvrdit, že je u nás vysoká míra korupce.
Když se všude - z netu, televize, tištěných novin - "dozvídáte", že je u nás špatná kvalita vzdělávání, tak "učiníte závěr", že asi opravdu je.

Díky EDUINe.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. října 2017 v 16:55  

Poster.restante má pravdu. Už by toho mohli nechat - toho věčného pomlouvání škol. je to trapné a vlastně to ani nijak nejsou schopni dokázat. kdybychom pozvali na schůzku rodiče různých národů, asi bychom se setsakra divili. Asijští rodičové by zcela nechápavě zírali na české rodiče, jak to, že vše nechávají na škole, chtějí po škole, aby dítěti pořád nějak ulevovala a nechtějí,aby jejich děti opravdu pracovaly.Hlavně hra, legrace apod. Ale na stížnosti ,to čas mají.Tak teď se ještě zamyslet nad sebou.Rodičové.

Q. E. D. řekl(a)...
23. října 2017 v 17:56  

Ještě jsem se nesetkal s výzkumem, kde by respondenti odpovídali, co oni sami udělali pro vzdělávání svých dětí. Je snadné hodit ráno dítě do školy se slovy TEĎ MI HO VYCHOVEJTE, ale tatínek velkopodnikatel přece nebude odpoledne hodinu sedět a číst si se synem.

mirek vaněk řekl(a)...
24. října 2017 v 9:54  

Respondent hodnotí úroveň absolventů či úroveň mediálních zpráv. Kolik procent respondentů má přímou zkušenost se vzděláváním na daném typu školy?

Takže zahajme mediální kampaň, jak máme špičkové školy a hned nám to bude vycházet jinak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.