Volby a školství: Vondrák ministerstvo školství nechce, Okamura by ho bral. Zůstane Klaus mladší v opozici?

pondělí 23. října 2017 ·

Už před volbami se jako o možném kandidátovi na post ministra školství mluvilo o hejtmanovi a bývalém rektorovi Vysoké školy báňské Ivu Vondrákovi (ANO). V rozhovoru pro MF DNES Vondrák tuto možnost nevylučuje, ale opakuje, že přednost by dal setrvání na pozici hejtmana. A že ministerstvo školství by spíše mohl dostat budoucí koaliční partner vítězného hnutí ANO. O resort by pro svoje hnutí měl zájem Tomio Okamura. Kandidát na ministra školství za ODS Václav Klaus mladší zdůrazňuje, že ODS do vlády s ANO nepůjde. Názory uvnitř ODS nicméně nejsou jednotné.

„Nevím, jak dopadne jednání o vládě, ale musím říci, že tyto ambice nemám. Měl jsem představu, že toto ministerstvo bychom případně mohli nabídnout koaličním partnerům. Mám 58 let, tak věřím tomu, že mohu ještě hodně odpracovat. Pokud možno nejdříve na kraji,“ říká Ivo Vondrák v rozhovoru pro MF DNES.

„Vzhledem k našim výsledkům chceme místo ve vedení Sněmovny a chceme vybojovat výbory, které jsou důležité pro náš program, tedy školství a zahraničí, kde chceme prosazovat náš euroskeptický pohled. Ve vládě máme ambice v resortu zahraničí, školství, spravedlnosti a dopravě,“ říká pro MF DNES Tomio Okamura.

„Pokud by koalici ANO uzavřelo s ODS, bylo by jasné jaká nabídnou druhé straně voleb ministerstva: Dopravu by mohl řídit šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, školství Václav Klaus mladší, spravedlnost Pavel Blažek…,“ píše Ondřej Leinert v MF DNES. A dodává, že jeden z vlivných členů ODS mu potvrdil, že předseda ODS sice tvrdí, že do koalice s ANO nepůjde, ale nakonec „vychladne“.

V rozhovoru pro Práva ale Václav Klaus mladší trvá na opozici. „ODS má tak slabý výsledek, že by v takové vládě těžko prosadila svůj program. Proto odchází do opozice. Navíc v kampani investovala tolik do útoků na ANO, že by takové spojení voliči neskousli,“ říká Klaus. V rozhovoru také říká, že by podpořil referendum o odchodu z EU a nevylučuje kandidaturu do vedení ODS.

Tomio Okamura v citovaném rozhovoru také naznačuje, jak by se dal vyřešit jeden ze základních problémů pro sestavení koalice. Řada stran a hnutí – včetně SPD – vyhlásila už před volbami, že nepůjde do vlády, kterou by vedl trestně stíhaný premiér, neboli Andrej Babiš, který je obviněn v souvislosti s „kauzou Čapí hnízdo“. Babiš nyní po zvolení do sněmovny znovu získal poslaneckou imunitu. A pokud ho nová sněmovna ke stíhání nevydá, bude podle Okamury vše „definitivně vyřízené“. (SPD bude ale podle něj hlasovat pro vydání).

Připravil: -mik

12 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
23. října 2017 v 13:40  

Pro spravedlivou dopravu školství mezi opravdové priority Vlády ČR bych, myslím, docela byl. J.Týř

Q. E. D. řekl(a)...
23. října 2017 v 17:54  

Pitomio ministrem školství??? NIKDY!

tyrjir řekl(a)...
23. října 2017 v 18:42  

Je jedno, kdo "spravedlivou dopravu školství mezi opravdové priority Vlády ČR" zařídí. Sobotka, Valachová ani Štech to neudělali. Mnoha svými činy dělali spíš opak.

tyrjir řekl(a)...
23. října 2017 v 19:02  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
23. října 2017 v 19:03  

Z 16 bodů boje proti korupci u NFPK nezískaly ČSSD, ODS a SPD ani jeden

Nadační fond proti korupci podrobně zhodnotil volební programy 10 politických stran a hnutí s nejvyššími preferencemi. Stanovil 16 klíčových protikorupčních opatření. Politické strany tak mohly v této analýze získat 16 bodů. Některé strany ve svých programech zcela rezignovaly na boj proti korupci. Jiné strany mají protikorupční program již relativně přehledný a konkrétní. Z volebních programů je patrné, že se nejčastěji věnují více imigrační krizi než krokům, které by omezily rozkrádání veřejných peněz.

Na prvním místě této analýzy skončila Česká pirátská strana, v těsném závěsu Strana zelených. První získala 11 bodů a druhá 10 bodů z 16 možných. Je zřejmé, že obě strany věnují boji s korupcí podstatnou část svého volebního programu a neváhají jednotlivé kroky konkrétně popsat. Je ovšem otázkou, na kolik jsou tyto úmysly myšleny vážně, a nakolik jsou způsobené tím, že vedení obou stran nemá s reálnou parlamentní politikou prakticky žádné zkušenosti.

S poměrně velkým odstupem a celkovým výsledkem 4-5 bodů skončily 4 strany: STAN, hnutí ANO, TOP 09 a KDU-ČSL. Všechny tyto strany deklarovaly ve svých programech řadu důležitých protikorupčních opatření. Na druhou stranu nevěnovaly této problematice příliš prostoru nebo nebyly dostatečně konkrétní.

Politické strany ČSSD a ODS se ve svých volebních programech boji s korupcí prakticky nevěnovaly. Nezískaly dokonce ani jeden bod a termíny jako korupce, ochrana oznamovatelů či transparentní vlastnické struktury se v programu vůbec neobjevily. Z 16 klíčových protikorupčních opatření nebylo možné najít ani jedno. O trochu lépe je na tom KSČM, ovšem i zde je deklarovaný přístup v boji proti korupci zcela nedostatečný. Specifickým případem je SPD, která ve svém programu velice často používá jen radikální fráze, ovšem neuvádí téměř žádný konkrétní postup či konkrétní protikorupční opatření...


http://www.nfpk.cz/tz/5236


tyrjir řekl(a)...
24. října 2017 v 3:41  

Specifickým případem je SPD, která ve svém programu velice často používá jen radikální fráze, ovšem neuvádí téměř žádný konkrétní postup či konkrétní protikorupční opatření...

Cože?! Má snad NFPK vlčí mlhu, že v programu okamurovců nevidí univerzální protikorupční nástroj REFERENDUM? Máme přeci média a zdatné poslance, kteří to občanům vysvětlí, pokud by by něco náhodou nevěděli. Tenhle okamurovský Pedagogický Vesmír pro občany se mi zamlouvá skoro stejně dobře jako pirátská Pedagogická komora pro učitele... :)

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
24. října 2017 v 3:45  

PS: Mám návrh. Co takle požádat čacké školské odbory, zda by třeba v Betlémské kapli neuspořádaly ve spolupráci s MŠMT protestně prosebnou akci, aby pan Vondrák to školské ministrování přeci jenom vzal?

tyrjir řekl(a)...
24. října 2017 v 10:47  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
24. října 2017 v 23:51  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
24. října 2017 v 23:52  

Andrej Babiš o "Inkluzi odborného školství" 2014-10-24

„Je to o tom, jak se dnes maturuje, kdo může maturovat a kdo může být vysokoškolák. V naší době to bylo těžké udělat maturitu i vysokou školu,“ sdělil během svého vystoupení na půdě Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT na konferenci o budoucnosti českého průmyslu předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Problémy českého školství podle něj nejsou jen v tom, kolik jde do systému vzdělávání peněz. „Problém je v tom, jak je to strukturované. Proč my máme průmyslovky, zemědělky a zdravotní školy pod kraji. Proč je, a například i učňáky, nemáme pod průmyslem?“ řekl Babiš. „Proč dneska nejsou řemesla? Proč máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a až 200 tisíc volných pracovních míst?“ rozvedl Babiš své myšlenky. „Dneska je každý vysokoškolák. Když neudělá na státní, tak jde na soukromou a tam to zaplatí,“ postěžoval si...

„Já říkám, že bychom ty učňáky a zemědělky měli dát pod ministerstvo průmyslu. Protože na koho mají ty firmy nadávat, že nemají zaměstnance? Na nikoho jiného než na ministerstvo průmyslu,“ doplnil Babiš. „Nemáme porodníky, nemáme zubaře, nemáme očaře. A kdo se tím zabývá? Nikdo se tím nezabývá. Nikoho to ani nezajímá,“ řekl.

„Musíme s tím něco dělat, ne jenom navyšovat pořád rozpočet,“ doplnil Babiš a opětovně zdůraznil své motto, že by stát řídil jako firmu. Postěžoval si na konto situace, kdy spolu mají spolupracovat za účelem nějakého projektu jednotlivá ministerstva, ale nikdo je direktivně neřídí.

„Pokud to nikdo neřídí a nedává úkoly těm ministrům a nekontroluje to a neukecá toho hejtmana a starostku, tak to nikdy nebude fungovat. A to není diktátorské řešení, to je normální řízení ministerstva nebo vlády jako firmy. A tak to je. A já osobně ve vládě, kde se dohadujeme a každý si dělá, co chce, bych nechtěl sedět,“ uvedl.

Besedu o budoucnosti českého průmyslu a jeho návaznosti na kvalitních technické školství pořádalo České vysoké učení technické v Praze. Konference symbolicky proběhla v nejnovější budově ČVUT, Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIRC). „Cílem nově zřízeného institutu je propojení akademické sféry s praxí,“ zaznělo během úvodní prezentace. Konference o budoucnosti českého průmyslu a jeho návaznosti na kvalitní technické školství se zúčastnili zástupci akademické i komerční sféry a spolu s politiky i představitelé profesních organizací.

Kromě Andreje Babiše se besedy z politické scény zúčastnil i Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády pro vědu a výzkum. Pozván byl i předseda hnutí SPD Tomio Okamura, který ale nedorazil.


http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Andrej-Babis-to-rozbalil-pred-akademiky-Nikdo-to-tu-direktivne-neridi-ministri-si-delaji-co-chteji-Nechci-sedet-ve-vlade-kde-se-dohaduji-A-to-neni-zadna-diktatura-509495

:)))

tyrjir řekl(a)...
25. října 2017 v 0:00  

Já chci referendum o českém veřejném školství! :)))

tyrjir řekl(a)...
25. října 2017 v 10:40  

Teorie chaosu, entropie a pořádek v systému

Abychom mohli klasifikovat chování systému jako chaotické, musí systém vykazovat následující vlastnosti:

- musí být citlivý na počáteční podmínky
- musí být topologicky tranzitivní
- jeho periodické orbity musí být husté

Citlivost k počátečním podmínkám znamená, že dvě blízké trajektorie ve fázovém prostoru se s rostoucím časem rozbíhají (exponenciálně). Jinak řečeno, malá změna v počátečních podmínkách vede po čase k velmi odlišnému výsledku. Systém se chová identicky pouze, když je jeho počáteční konfigurace úplně stejná. Příkladem takové citlivosti je tzv. „motýlí efekt“, kdy mávnutí motýlích křídel vyvolá jen nepatrné změny v atmosféře, které ale v průběhu času mohou vést až k tak dramatickým změnám, jako je výskyt tornáda (pokud by se jednalo o samoorganizované kritično). Mávnutí křídel motýla zde představuje malou změnu počátečních podmínek systému, která ale způsobí řetěz událostí vedoucí k rozsáhlým jevům, jako jsou tornáda. Kdyby motýl nemávl svými křídly, trajektorie systému by mohla být zcela odlišná. Totéž by se ale týkalo i dalších motýlů a díky chaotickému chování pak nelze určit, jaký z nich byl příčinou.


https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Teorie_chaosu

Souvislost druhé věty termodynamické a paradoxu uklizeného bytu není na první pohled zřejmá. Zvláště ženám činí potíže pochopit, že neustále se objevující nepořádek v bytě nesouvisí s životními projevy partnera a potomků, ale je naprosto obyčejným projevem působení přírodního zákona...

Entropie je definována jako míra neuspořádanosti (chaosu) systému. To zní velmi učeně, ale je to jednoduché. Máme horké a studené těleso. Těleso vlevo je plné rychlých molekul, těleso vpravo je plné pomalých molekul a jako celek je to velmi spořádané. Entropie tohoto systému dvou těles je nízká. Uspořádanost je vysoká. Když začne docházet k vyrovnávání teplot, tak se rychlost molekul snižuje, teplota se vyrovná a po čase jsou obě teploty stejné. Stejná je i rychlost molekul v obou tělesech. Míra organizace (uspořádanosti) poklesla. Míra neuspořádanosti (chaosu) vzrostla. Říkáme, že entropie systému vzrostla...

Pokud budeme rozvíjet tuto myšlenku dál, tak můžeme hovořit o tom, že uklizený byt má malou entropii, neuklizený velkou. Hrad z písku má malou entropii, po nájezdu vln má entropii vysokou. Drážďany měly entropii malou, po náletu spojeneckých vojsk se zvýšila, po soustředěném úsilí v poválečných letech byla zase snížena dodáním vnější energie. Množství této dodané energie bylo vyšší, než množství energie při náletu...

Růst entropie způsobuje, že se časem věci rozpadají a mizí. Hmota má prostě tendenci vyplnit rovnoměrně veškerý dostupný prostor. Růst entropie způsobuje, že mizí ponožky, tužky a vzniká bordel...


http://konecnateorievseho.blogspot.cz/2008/09/entropie-poradek.html

Tenhle z valné části matematicko fyzikální model koresponduje v některých ohledech s dalšími společenskými věcmi. Když se někteří snaží násilně (bez dohody s ostatními) dělat pořádek (s reformační vervou zvětšovat uspořádanost systému podle svého gusta), stává se, že následně dojde při vyrovnávání vzniklých nesrovnalostí k takovému zvětšení chaosu, že stačí třeba mávnutí motýlích křídel, aby se probudilo všeničící tornádo.

Se školským pozdravem

Přehnaný pořádek je pro blbce - inteligent zvládne i mírný chaos

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.