Vyjádření MŠMT k akci školských odborů a VŠ

pátek 1. září 2017 ·

Ministerstvo školství vnímá společnou protestní akci školských odborů a vysokých škol jako vyjádření nespokojenosti nad dlouhodobým stavem financování českého školství. „V uplynulém desetiletí se skutečně při sestavování rozpočtu bralo z kapes učitelů. Také pokles rozpočtu vysokých škol byl mnohem strmější než pokles celkového počtu vysokoškolských studentů. Proto MŠMT podporuje požadavek na navýšení učitelských platů o 15 % a posílení rozpočtu vysokých škol o 4,5 miliardy korun,“ upozornil náměstek ministry školství Petr Pavlík, který se za MŠMT zúčastnil dnešní akce v Betlémské kapli.



Požadované navýšení učitelských platů o 15% představuje částku 11,2 mld. Pro chod škol jsou ale nezbytní i nepedagogičtí pracovníci škol, tedy ekonomové, školníci a kuchaři. Pro tyto zaměstnance požaduje MŠMT v rozpočtu na příští rok navýšení platů o 10 %.


Postupné narovnání financí ve školství nastalo teprve v uplynulých dvou letech, kdy průměrné platy učitelů v regionálním školství vzrostly o více než 2000 korun na 28.000 Kč. Ani toto skokové navýšení ale neodpovídá náročnosti a společenské důležitosti profese učitele. Dlouhodobým cílem proto je, aby v roce 2020 brali pedagogové 130 % průměrné mzdy v ČR.


Neméně důležité je ale také dorovnání deficitu vysokých škol. Kromě navýšení peněz na investice a rozvoj kvality vysokoškolského vzdělávání je nutné výrazně přidat i na stipendia doktorandů. S průměrným stipendiem 7500 korun měsíčně se nyní doktorandi pohybují pod hranicí chudoby, a mnoho z nich se tak místo systematické přípravy na vědeckou kariéru musí věnovat dalším výdělečným činnostem. K zastavení propadu financování vysokého školství a postupnému narovnávání finanční situace škol je zapotřebí 4,5 mld. korun, které MŠMT prosazuje do rozpočtu na rok 2018.


MŠMT vítá, že školství se stalo celospolečenským tématem a školský rozpočet v uplynulých dvou letech rekordně rostl. Investice do vzdělávání jsou ale stále ve srovnání s vyspělým světem podprůměrné. Bez výrazného posílení rozpočtu nebude možné zvyšovat kvalitu vzdělávání, která se odvíjí od kvality učitelů. Nebude možné řešit ani dlouhodobé a stále rostoucí problémy ve školství, jako je například stárnutí pedagogického sboru, neochota mladých učitelů nastupovat do škol atd. MŠMT věří, že systematické zvyšování kvality vzdělávání je prioritou napříč politickými stranami a navrhované navýšení rozpočtu školství vláda podpoří.

3 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
1. září 2017 v 22:58  

K vyjádření MŠMT (komentář na webu pedagogicke.info):

Nicka Pytlik řekl(a)…
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vnímá společnou protestní akci školských odborů a vysokých škol jako vyjádření nespokojenosti nad dlouhodobým stavem financování českého školství.

Jo takhle! Pytlici si původně mysleli, že je to vyjádření nespokojenosti s programovou nabídkou veřejnoprávní televize o letošních Vánočních prázdninách.
V každém případě je potěšující a do budoucna i naději vzbuzující, že ministerstvo je zčistajasna až tak zázračně vnímavé. Snad se mu v tomto směru zadaří překlenout i dramatické období utváření příští vlády.

tyrjir řekl(a)...
2. září 2017 v 0:34  

1.9.2017 - Den zrádců národních zájmů?

V jednom dni se, myslím, dnes, 1.9.2017, potkaly dva projevy nedbalosti o veřejný zájem České republiky:

- předvolební pokus zakrýt v Betlémské kapli dosavadní soustavnou nedbalost státu při péči o školství (pochybné koncepce, pochybné hospodaření s penězi a pracovní energií lidí ve školství)

- soudní projednávání nedbalosti státu při péči o státní majetek (pochybná privatizace OKD).

J.Týř

http://www.pedagogicke.info/2017/09/v-betlemske-kapli-se-bude-protestovat.html

Tu, myslím, hvězdnou pěchotu z MŠMT uvidíme ještě v neděli na ČT 24 v Otázkách VM.

Unknown řekl(a)...
2. září 2017 v 4:53  

bohužel,ne do těch vrat se dobýváte mnozí milí kolegové, nejprve jest potřeba získat společenský status,neboli státi se státním zaměstnancem,a kdykoliv si politici a úředníci budou chtít přidat,budou vykřikovat že chtějí přidat vám a vám se jen stačí tvářit vděčně

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.