Průzkum: Jen 37% středoškoláků považuje demokracii za nejlepší způsob vlády

pondělí 11. září 2017 ·

„Za pozornost určitě stojí také to, že pro 33 % studentů může být autoritativní způsob vládnutí lepší než demokratický, 23 % nemá na formu vlády názor. Demokracii za nejlepší způsob vlády považuje jen 37 % dotazovaných,“ říká k průzkumu mezi středoškoláky Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni.


Dotazníkové šetření mezi studenty středních škol provedla pro společnost Člověk v tísni agentura Median. Reprezentativní výzkum proběhl letos již počtvrté (předtím v letech 2009, 2012 a 2014). „Některé výstupy našeho posledního výzkumu mezi středoškoláky příliš radostné nejsou. Místo lamentování nad hloupostí, zkažeností a marností nejmladší generace je ale na místě připomenout, že výzkum zaměřený na mladé lidi je především zrcadlem „světa dospělých“. To dospělí rozhodují o obsahu a způsobu výuky. Kvalitu vzdělávání zásadním způsobem ovlivňuje konání politické reprezentace, to politici způsobili, že je naše školství dlouhodobě podfinancované,“ komentuje výsledky Karel Strachota. „Názory a postoje dospělých i hodnotové směřování společnosti samozřejmě mladé lidi také formují. A podstatný je rovněž vliv médií, celkový mediální diskurz,“ dodává.

Několik otázek výzkumu se týkalo politických preferencí a vnímání demokracie. Největší přízni se u studentů těší ANO (24 %), Piráti (17 %), TOP 09 (16,5 %), a Okamurova SPD (13 %). „U většiny otázek průzkumu je značný rozdíl mezi odpověďmi gymnazistů a žáků ze středních odborných škol a učilišť. V případě volebních preferencí těchto čtyř stran je rozdíl enormní. Xenofobní extremistickou SPD by volilo 21 % učňů oproti 3,5 % studentů gymnázií, TOP 09 naopak 29,5 % gymnazistů ve srovnání s 3,5 % žáků odborných učilišť,“ vysvětluje Karel Strachota.

Jen 27 % středoškoláků se domnívá, že mohou ovlivnit problémy ve své obci nebo České republice. Oproti výzkumům realizovaným v letech 2009, 2012 a 2014 je ale jejich přesvědčení o možnosti ovlivnit problémy vyšší.

Celý text a zprávu z průzkumu ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
11. září 2017 v 13:09  

„Za pozornost určitě stojí také to, že pro 33 % studentů může být autoritativní způsob vládnutí lepší než demokratický, 23 % nemá na formu vlády názor. Demokracii za nejlepší způsob vlády považuje jen 37 % dotazovaných,“ říká k průzkumu mezi středoškoláky Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni.

Podle informací na ped.infu, souhlasí 33 % žáků středních škol s výrokem "Za určitých okolností může být autoritativní způsob vládnutí lepší než demokratický". To je něco jiného než "pro 33 % studentů může být autoritativní způsob vládnutí lepší než demokratický"



---
Dál jsem to nečetl...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.