Koaliční politici slíbili před jednáním o rozpočtu zvýšit platy

pondělí 11. září 2017 ·

Představitelé vládní koalice slíbili před dnešním jednáním o rozpočtu odborářům před Strakovou akademií, že přidají peníze na platy ve veřejné sféře. Zástupci vysokých škol jim dali kapesníky s uzly, aby při rozhodování nezapomněli ani na slib zvýšení rozpočtu vysokých škol. Se zhruba dvěma desítkami odborářů, které vedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, promluvili ministr financí Ivan Pilný (ANO), šéf hnutí ANO Andrej Babiš i volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Dostanete to, co chcete," řekl Babiš. Informuje ČTK.

Ivan Pilný (psp.cz)
Zaorálek řekl, že díky lepšímu vývoji ekonomiky i státního rozpočtu, než se čekalo, by se peníze na platy měly najít. S poukazem na volební sliby koaličních partnerů uvedl, že pokud někdo slibuje učitelům plat na úrovni 150 procent průměrné mzdy, neměl by se bránit současnému zvýšení. Pilný v neděli oznámil, že zvýšil příjmovou stránku rozpočtu o 21 miliard korun v porovnání s červnovým návrhem. K tomu, aby vyhověl požadavkům odborů, mu ale stále chybí osm miliard. Chce, aby je ve svých rezervách našla jednotlivá ministerstva. Babiš zopakoval, že jejich úspory činí 40 miliard. Podle Zaorálka jde pouze o politickou vůli, aby se peníze našly.

Pro vysoké školy by se mělo najít alespoň 2,5 miliardy. Novinářům Zaorálek řekl, že si není jist, zda se najdou požadované čtyři miliardy.

Po jednání koalice se bude návrhem státního rozpočtu věnovat plénum vlády, neočekává se, že by dnes kabinet návrh definitivně schválil. Příští pondělí chce návrh představit na zasedání tripartity. Sněmovně musí vláda návrh rozpočtu podle zákona odevzdat do konce září.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
12. září 2017 v 7:41  

uoředníci za podpory učitelských odborů si přihráli krásné zvýšení platů,jako užiteční idioti k tomu posloužili učitelé

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.