Pokud by se koalice domluvila na zvýšení platů učitelů, mohli by si kantoři polepšit v tarifech o 1610 až 4430 korun měsíčně.

sobota 9. září 2017 ·

Stane se to však pouze v případě, že koalice splní požadavky odborů i ministerstva školství a kývne na zvýšení tarifních platů pedagogů o 15 procent. Požadavek podpořila před časem i Sněmovna a vládní usnesení. Podle tabulek s několika variantami, které má Právo k dispozici, by si třeba učitel s 33 lety praxe zařazený do 12. platové třídy polepšil o 4430 korun na 33 930 korun. Kantor ve stejné platové třídě, který učil 20 až 27 let, má nyní tarifní plat 26 590, po navýšení by vzrostl o 3990 korun na 30 580 korun.



Začínající učitel má zpravidla nástupní plat 21 570. Pokud by se mzdy zvedly o 15 procent, pak by se jeho mzda zvýšila o 3240 na 24 810 korun. Pokud by byl růst 12procentní, polepšil by si o 2590 měsíčně.


Pro celkový příjem je důležitý nejen vývoj tarifů, ale i osobních příplatků a odměn. Například v ZŠ a MŠ Kladno ve Vodárenské ulici dostávají učitelé za různé specializované činnosti příplatek ve výši 1500 až 2000 měsíčně. „Odměny rozdělujeme v posledních měsících roku podle toho, jakou iniciativu učitelé projevili, třeba když udělají speciální projekt, a vůbec podle toho, jak se stavějí k práci,“ popsala Právu ředitelka školy Zuzana Holečková. Podle ní dostávají její učitelé na odměnách průměrně kolem 15 tisíc ročně.


„Když mám učitele s praxí pět let a narodí se mu dítě, tak se jen modlím, abych si ho udržela. Jinde si vydělá víc,“ řekla Holečková.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

BP řekl(a)...
9. září 2017 v 7:51  

Koalice se nedomluvila a nedomluví. V žádném resortu ministři rezervy nenašli a ještě by chtěli sami od Pilného další miliardy. Jsou to opět předvolební tanečky, kterých máme za 30 let už plné zuby.

poste.restante řekl(a)...
9. září 2017 v 11:27  

"Pokud by se koalice domluvila na zvýšení platů učitelů, mohli by si kantoři polepšit v tarifech o 1610 až 4430 korun měsíčně."

A pokud by děti nosily učitelům výslužky a rodiče je zvali na nedělní obědy, získali by učitelé ještě víc. A stane se to?

Lexxa řekl(a)...
9. září 2017 v 12:22  

Nemusíme chodit na nedělní obědy, stačí aby každý žák donesl každý den desetikorunu a ten, který zlobí, tak by musel přinést dvě a bylo by to. Vždyť by to ty rodiny nepoložilo. A na nedělní oběd si zajdu do hospody.

BP řekl(a)...
9. září 2017 v 12:39  

Lexxa:
Každý den bych si vydělala druhý plat. Jen těch napomenutí za hraní si na mobilu, co jich denně musím vyslovit! Chodila bych do nejdražší restaurace ve městě.

6. B řekl(a)...
9. září 2017 v 21:12  

Zase kecy, kolik bychom si vydělali, kdyby... Hlavně že je o čem psát.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
10. září 2017 v 8:28  

Koalice na nás s..e zvysoka. Nestojíme jí ani za ten nejprimitivnější předvolební politický taneček typu "Jsme pro přidání 15 % od ledna". Nová vláda vzešedší z říjnových voleb pak pochopitelně vyhlásí, že zdroje nejsou a že nemůže plnit sliby předchozí vlády. Vlk by se nažral a koza zůstala skoro celá. Ale ne, pro učitelský póvl se nesehraje ani tahle taškařice. Školství je priorita, a tak se 20 let slibuje 130 % průměrné mzdy. Jediné řešení je stávka, dlouhá a bolestivá. Nejlépe kolem maturit a konce školního roku - neuzavřít klasifikaci, nevydat vysvědčení. Ale to se s drtivou pravděpodobností nestane.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.