Milan Kůtek: Učím, tedy jsem… Za blázna

pondělí 4. září 2017 ·

"Kdo by nechtěl mít jedno z nejprestižnějších povolání? Leda blázen. Jak povznášející je vědět, že právě té vaší profese si společnost nejvíce váží! Má k ní úctu, vysoce hodnotí vliv vaší práce na každodenní život lidí. Česká společnost v tom má dlouhodobě jasno – podle opakovaných výzkumů patří mezi tři nejprestižnější povolání lékaři spolu se zdravotními sestrami, vědci a – učitelé. Už téměř pětadvacet let tedy podle tohoto žebříčku profesí nosím na hrudi pomyslný „prestižní bronz“. Mimochodem, víte, která dvě povolání mají podle výzkumů prestiž úplně nejnižší? Poslanci a uklízečky," píše středoškolský učitel Milan Kůtek v Hospodářských novinách.

Kůtek mimo jiné píše:


Milan Kůtek (gymcheb.cz)
Pohled na žebříček platů už tak povznášející není. Učitele (ale ani vědce a lékaře) na prvních místech nějak nevidím… Kdo by chtěl vystudovat vysokou školu, dále si vzdělání permanentně doplňovat, odpovídat za chování a vědomosti dětí, nezřídka za to sklidit „odměnu“ v podobě stížnosti rodičů či kybernetické šikany ze strany žáků a mít za to všechno stejný plat jako jeho student na měsíční brigádě v Lidlu? Leda blázen.


Už 20 let jsme, coby učitelé, někde na úrovni 105–110 procent průměrného platu, přičemž samozřejmě jen menšina českých pracujících jako celku má vysokou školu. Jak lákavé asi musí být jít studovat pedagogickou fakultu? Člověk na to musí být trochu blázen…


Je dobře, že se o navýšení kantorských platů v těchto (tý)dnech díky odborům i bývalé ministryni Valachové intenzivně jedná. Zachrání ale české školství přidávání mírné, rozvleklé a nejisté? Obávám se, že ne. Patnáctiprocentní nárůst bude pořád ještě znamenat jen patnáctiprocentní rozdíl mezi mojí mzdou a výplatou zmíněného brigádníka v supermarketu. To je stále trapné.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. září 2017 v 12:22  

chudák německý učitel v německu,těm musí těm našim závidět, ten má jen 90% průměrné německé mzdy...

Tlumočník řekl(a)...
4. září 2017 v 12:44  

laimes, byl by nějaký odkaz na věrohodné údaje o německém učiteli a 90% průměrného platu, nebo jen to jen nějaký blábol vypuštěný z klávesnice známého trola?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. září 2017 v 14:24  

"Věrohodně" :-)
http://www.blesk.cz/galerie/zpravy-udalosti/528495/velke-srovnani-platu-70-profesi-o-kolik-berou-nemci-vic-nez-my-a-proc?foto=1

6. B řekl(a)...
4. září 2017 v 16:42  

Ale na druhou stranu, já klidně za těch německých 90% dělat budu.

Unknown řekl(a)...
4. září 2017 v 20:46  

Dle statistik vyplývá, že nejvyšší příjmy mají lékaři v Německu s ročním platem 89 tisíc eur (v tomto případě se ale jedná o odborníky s dlouhou praxí). Vystudovaní lékaři mohou očekávat plat v průměru 68 900 eur.
Těsně následují zaměstnanci bank a pojišťoven (62 823 €). Další nejlépe placenou profesí jsou právníci, kde právníci vydělávají kolem 60 800 eur za rok. Třetí místo patří inženýrům technikům s průměrnou mzdou 59 900 eur (velké společnosti nabízejí lepší platy).
Velmi vysoká je ještě průměrná roční mzda v energetickém průmyslu (60 853 €), IT a komunikačních službách (59 916 €). Odborné vědecké a technické služby (57 443 €), těžba nerostných surovin (49 642 €), školství (48 416 €), nemovitosti a bydlení (47 131 €).

Unknown řekl(a)...
4. září 2017 v 20:54  

u německa ovšem pozor na rozdíl mezi zeměmi,na jihu je průměrný plat 58 000, na severu 48 000 a na východě 38 000 e/ročně

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.