Školství po volbách – jaké změny ve školství nabízejí politické strany

pondělí 4. září 2017 ·

Ať už volby vyhraje kterákoli strana, učitelské platy budou vyšší. Podle studie think-tanku IDEA přesto skoro žádný ze slibů učitelům o moc lepší postavení nezajistí. Předvolební sliby prezentují Hospodářské noviny.



Arnošt Veselý (fsv.cuni.cz)
Zdá se, že si politické strany začaly uvědomovat, jak bídně na tom čeští učitelé jsou nejen v porovnání se svými kolegy ve světě, ale i když se srovnávají s ostatními vysokoškolsky vzdělanými profesemi v Česku. Většina stran slibuje ve svých volebních programech přidání učitelům na platech či navýšení peněz do školství. „Jde o citelnou změnu oproti volebním slibům v minulosti, kdy povědomí o potřebě zvyšování učitelských platů nebylo zdaleka tak silné a rozšířené,“ uvádí Daniel Münich, autor studie Platy učitelů ve volebních programech think-tanku IDEA při ekonomickém institutu CERGE-EI.


„Bohužel žádný program neslibuje dlouhodobější plán či závazek vedoucí za hranice volebního období, jak učitelské platy skutečně zvyšovat,“ uvádí Münich. Výše platů je přitom důležitá pro atraktivitu profese – když si mladí lidé volí povolání, berou v úvahu i výdělek, a pokud si nebudou jisti, že dostanou adekvátní odměnu, nepodaří se do školství přilákat větší počty vysoce talentovaných lidí.


K tomu ale podle odborníka na vzdělávací politiku z Univerzity Karlovy Arnošta Veselého pouhé zvyšování platů nestačí. „Nesmíme to redukovat jen na tu materiální stránku, učitelé potřebují skutečnou podporu. Nezmění se nic, pokud se učitelé při jednání s politiky nestanou skutečnými partnery.“


Veselý připomíná, že se strany přizpůsobují tomu, co chtějí voliči v jejich programech číst. „Málokterá strana přichází s vlastními tématy, většina se stále opakuje.“ Skutečné zlepšení školství navíc ve většině případů závisí hlavně na kvalitních učitelích a ti se těžko slibují. Co ale školství z odborného hlediska citelně chybí, je podle Veselého odborná diskuse nad tím, jak celý moloch škol – od mateřských až po vysoké – efektivně řídit. „Chápu ale, že to je pro voliče neatraktivní téma, takže se do programu těžko vejde,“ uzavírá Veselý.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. září 2017 v 12:06  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. září 2017 v 12:07  

Aby učitelé mohli být politikům skutečnými partnery, musí mít skutečnou a věrohodnou reprezentaci; mezi politiky a učícími učiteli však stále trčí falešní prostředníci v podobě podivných spolků, asociací a iniciativ.

Unknown řekl(a)...
4. září 2017 v 14:56  

to by ti politikove museli chtít resp. tu komoru,kterou zřizují oni zákonem,museli potřebovat,tak jak je tomu u lékařů,a upřimně řečeno,k čemu jim nějací učitelé,nic z toho, jenom bolení hlavy,

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. září 2017 v 15:10  

"skutečnost" a "věrohodnost" nemusí nutně vyplývat z komory ustanovené právě zákonem. V bujné fantazii si dokonce dovedu představit nějaké skutečné a věrohodné odbory.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. září 2017 v 15:46  

Já to nečtu, protože to nikdy nesplní. Tak proč se čílit?

RP řekl(a)...
4. září 2017 v 19:38  

školství PO volbách někoho z politiků zajímá????

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.