Do školy se těší skoro každý prvňák, nadšení ale nevydrží. Výuka je špatně nastavená, říká expert

pondělí 4. září 2017 ·

Těší se děti po prázdninách do školy? Šance, že děti odpoví ano, klesá úměrně tomu, jak staré je. Zatímco do školy chodí rádo 85 procent prvňáků, v páté třídě už je to jen 60 procent dětí, zjistilo dotazování společnosti Kalibro. Podle psychologů na to má vliv nejen to, že učitelé nedokážou děti zaujmout, ale i to, že čím jsou starší, tím mají více mimoškolních zájmů. Reportáž přináší server Aktuálně.cz.



Václav Mertin (repro ČT)
Vážnější důvody, proč děti do školy nechodí rády, vidí psycholog Václav Mertin v tom, jak je škola v Česku nastavená. "Funguje na principu konkurence, důležitý je výkon a úspěch. Když se nedostaví, dítě má problém. A stále existuje řada učitelů, kteří mají potřebu dětem dokazovat, že nejsou tak dobré, jak si třeba ony nebo jejich rodiče myslí. A to je pak demotivuje," myslí si Mertin.


Tomu odpovídají i zhoršující se známky na vysvědčení: opět platí, že čím je dítě starší, tím má v průměru horší známky. "Může to být tak, že děti škola přestává bavit, a proto se tolik nesnaží. Ale lze se na to dívat i z opačného pohledu: jejich výsledky se horší, a tak učení vzdávají a přestávají se snažit," upozorňuje psycholog.


Zaujmout děti není jednoduché a podle dotazníkového šetření Kalibra se to učitelům příliš nedaří. Ve škole se nudí třetina třeťáků, 42 procent páťáků a přes polovinu sedmáků. Pocit nudy se v posledních pěti letech proti předešlému pětiletému období zhoršil ve všech ročnících zhruba o deset procentních bodů. "Naopak proti dřívějšku mají děti pocit, že jsou učitelé o něco spravedlivější a ony mají větší možnost volby při výuce," uvádí analytik z Kalibra David Souček.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
4. září 2017 v 11:06  

"čím je dítě starší, tím má v průměru horší známky"

Hm, a tím, že látka je stále obtížnější a je toho víc a víc, by to náhodou být nemohlo?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. září 2017 v 12:08  

Prvňáci jsou jiní než deváťáci. První třída je jiná než devátá. Na to nemusím být expert.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. září 2017 v 15:45  

Což takhle lekci z vývojové psychologie, Mohl by přednést pan Štech. Nebo ten pán nechodil na psycholu? My to měli povinné několik semestrů a zkoušky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.