Jaroslava Indrová odpovídá v anketě České školy na téma „stávka učitelů“: Jen pro politiky v rámci předvolebního boje je to výborné

středa 6. září 2017 ·

Školské odbory včera vyhlásily stávkovou pohotovost. Řada učitelů je ale k jejich akceschopnosti velmi skeptická. Česká škola proto učitelům i odborníkům poslala několik stručných otázek k případné stávce. Přinášíme odpovědi středoškolské učitelky češtiny Jaroslavy Indrové.

Jaroslava Indrová (archiv autorky)
- Myslíte si, že ke stávce nakonec dojde?


Nemyslím si to. Časově je špatně nastavená. Doba vyhlášení stávkové pohotovosti spadá do začátku roku, kdy – vedle jeho konce – mají učitelé starostí nad hlavu. Když si představím, že budou třeba týden stávkovat – tj. sedět ve škole a dodělávat všechny resty z přípravného týdne (nikdo to za ně neudělá ani ve stávce) a nakonec si za ten týden ještě doplatí sociální a zdravotní pojištění, nemyslím si, že se do stávky pohrnou. A navíc – přefeminizování škol je problém druhý – ženy jsou obecně v prosazování svých požadavků méně razantní.


- Může být úspěšná?


Myslím, že dílčích úspěchů bude dosaženo tak jako tak, ať se stávka uskuteční, či ne. Je před volbami a každý bodík se hodí. Jde jen o to, kde na to brát a nekrást...


- Podporujete stávku kvůli platům?


Podporuji zvýšení platů. Jejich výše je vzhledem k ostatním vysokoškolsky vzdělaným odborníkům už léta ostudná. Nevím, jestli stávka je tou pravou cestou. Spíš jít k volbám a nevolit populisty, ale ty, kteří to myslí s povýšením školství očích veřejnosti i vládních orgánů vážně.


- Zúčastnila byste se?


Já ve své pozici a ve svém věku nemám co ztratit. Ale mít doma tři děti a manžela učitele, na krku zářijové výdaje na školní pomůcky pro tři školáky, budu si to rozmýšlet. Jak říkám, načasovaní není optimální. Jen pro politiky v rámci předvolebního boje je to výborné.

3 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. září 2017 v 16:42  

"kteří to myslí s povýšením školství očích veřejnosti i vládních orgánů vážně."

A to je kdo? Která politická strana? Která politická strana již neslibovala?

Ygrain řekl(a)...
6. září 2017 v 20:13  

Ha, chtěla jsem se zeptat přesně na totéž. Kdo jsou ti, kdo to myslí vážně, a když už to myslí vážně, tak to dokážou prosadit?

BP řekl(a)...
6. září 2017 v 21:01  

Vy jste nepochopili, že všichni to myslí smrtelně vážně? Jen je tu ta maličkost: prázdná pokladna!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.