Ve sporu o hidžáb rozhodl soud ve prospěch školy

úterý 19. září 2017 ·

Soud zamítl odvolání somálské dívky, která se žalobou domáhala po střední zdravotnické škole omluvy a 60.000 korun za údajný zákaz nošení muslimského šátku hidžábu. Rozhodnutí je pravomocné. Podle odvolacího senátu je v sekulárním Česku nutno chránit právo být bez vyznání stejně jako právo náboženství vyznávat. Rozhodnutí si přišly vyslechnout desítky odpůrců islámu. Informuje ČTK.




Hidžáb je šátek, kterým si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena. "Podle názoru odvolacího soudu na užívání šátku jako projevu náboženského přesvědčení navenek bez jakéhokoliv omezení na půdě veřejné školy, která musí zůstat neutrálním prostředím, žalobkyně právo nemá," konstatoval soudce pražského městského soudu Jan Klášterka. "Proti právu žalobkyně projevovat své náboženství navenek stojí právo být svobodně bez vyznání, náboženské symboly nemít a také je v ničem nevidět," řekl.

Soudce dodal, že nepovolení výjimky ze školního řádu i z obecných zvyklostí v ČR není diskriminací na základě náboženského vyznání. "Opakem diskriminace je stejný přístup ke všem. Žalobkyně se tak vlastně domáhá ochrany své pozitivní diskriminace, tedy výsady nosit pokrývku hlavy tam, kde ostatní žáci tuto výsadu nemají," podotkl.

Klášterka upozornil i na to, že povinná tolerance náboženských symbolů v Česku nemá zákonný podklad. Právní úprava nošení muslimského šátku podle něj prozatím nebyla nutná vzhledem k malému počtu muslimů usazených v ČR. Poznamenal, že Francie na tom byla před 30 lety obdobně, ale poté se případy z jednotek znásobily do tisíců, což vyvolalo zákonodárnou iniciativu.

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. září 2017 v 14:26  

No zaplať Bůh

Unknown řekl(a)...
19. září 2017 v 15:12  

spor byl o přijetí/nepřijetí ne studiu,ne o nějaký hadr na hlavě,vypadá to že žákyně byla přijata aniž dodala příslušné dokumenty a když je pak nedonesla tak byla zase vyloučena,ale nemohla být vyloučena,když byla už přijata,pěkný chlív tam musí na té škole panovat

krtek řekl(a)...
19. září 2017 v 19:18  

Jakej chlív - prostě ne státní příslušník musí dodat potvrzení o dlouhodobém pobytu a to ta dívka nedodala. Spor byl v tom, že dívce bylo podsunuto, že by mohla soudním procesem čehosi dosáhnout, tak se soudila. A nevyšlo to.

Tajný Učitel řekl(a)...
19. září 2017 v 19:56  

Hurá. Konečně můžeme vyhodit žáka Masného za nošení symbolů sekty uctívačů ďábla. Už dlouho mi s těmi lidskými oběťmi pije krev.

poste.restante řekl(a)...
19. září 2017 v 21:18  

Vy jste ale drsňák, Tajný.
Nestačilo by pro začátek žáka Masného, či jeho zákonné zástupce vyzvat, aby upustil od používání náboženských symbolů své víry v prostorách školy a na školních akcích?
;-)

Tajný Učitel řekl(a)...
20. září 2017 v 8:32  

Nestačilo, už zmizel školník.

Ygrain řekl(a)...
20. září 2017 v 9:08  

Podřezává žák Masný černého kozla místo večerního "andělíčku, můj strážníčku"?

Tajný Učitel řekl(a)...
20. září 2017 v 14:41  

Žák Masný nejen že kozla podřezává, nýbrž i zbožně zírá na jeho rohy. Mimochodem, co křížek, jarmulka, nebo oranžová tunika Háre krišňáků, co když chce na zdrávce studovat třeba členka řádu řeholních sester s pokrývkou hlavy a sukní? Jak k tomu přijdou ateisté? A proč má být vlastně ateismus určujícím náboženstvím ve škole? Já vím, že spor o hidžáb byl pravděpodobně zástupný problém za nepřijetí, ale stejně. Nebylo by už lepší zavést uniformy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.