V platech učitelů a ve financování inkluze je stále nejasno

čtvrtek 10. srpna 2017 ·

Budou se platy učitelů, které jsou podle statistických zjištění jedny z nejnižších v Evropě, zvyšovat už od září, nebo až od ledna 2018? A o kolik? Je zvyšování platů učitelů skutečná priorita MŠMT pro toto období? Otázky klade týdeník E15 v příloze Vzdělávání.



„Co se týká rozpočtu, prioritou je zajištění růstu platů učitelů o 15 procent a zajištění financí na vzdělávání vyššího počtu dětí, žáků a studentů včetně těch se speciálními vzdělávacími potřebami. Zásadní je také navýšení rozpočtu vysokých škol včetně platů akademických pracovníků a navýšení doktorandských stipendií. Jednání o rozpočtu ale ještě nejsou ukončena, proto v tuto chvíli nelze říci přesná čísla,“ sdělilo dále tiskové oddělení MŠMT.


Školské odbory už ale na sliby nevěří. Proto svolaly na prvního září do pražské Betlémské kaple protestní shromáždění, aby upozornily na nízké platy v regionálním školství a na vysokých školách. „Chceme, aby veřejnost věděla, že pokud nebude školství finančně podpořeno, tak nesplní očekávání veřejnosti,“ prohlásil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.


Inkluze se zadrhává


Na konci července proběhlo připomínkové řízení k „technické“ novele „vyhlášky o inkluzi“(vyhláška 27/2016). Ministerstvo školství čelilo velké kritice, že nemá celý projekt inkluze dobře promyšlený a připravený. Přišla navíc i velice závažná kritika ze strany ombudsmanky, ministerstva spravedlnosti a ministerstva financí. Předkládaná novela jde proti duchu inkluze, tvrdí například ministerstvo spravedlnosti. A požadovaná částka na implementaci inkluzivního vzdělávání v rozpočtu prostě není, tvrdí ministerstvo financí.




Celý text naleznete v aktuálním vydání E15

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
10. srpna 2017 v 17:54  

"Ministerstvo školství čelilo velké kritice, že nemá celý projekt inkluze dobře promyšlený a připravený"

A před rokem, když se celá ta švancparáda schvalovala, to ministerstvo promyšlené a připravené mělo? Není ono to už trošku s křížkem po funuse, když je inkluze v plném proudu? A neměli by být lidé, kteří na ministerstvu připravili naprosto mylné podklady k finanční náročnosti inkluze, hnáni k tomu, aby nesli zodpovědnost?

Unknown řekl(a)...
11. srpna 2017 v 14:12  

Jen mě zajímá kdo učitelům přidá a o kolik to bude. Pořád je tady docela slušný ekonomický růst, nezaměstnanost 4%, inflace 2,5% a veřejný slib všech politických subjektů -"Školství je pro nás prioritou". Takový mám však vnitřní pocit, že na konci října si na zvýšení platů učitelů již nikdo nevzpomene.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.