O školníky a kuchaře je velká nouze. Situace je nejhorší za posledních deset let, říká ředitel školy

středa 16. srpna 2017 ·

Základní i střední školy napříč celou republikou se potýkají s velkým nedostatkem nepedagogických pracovníků, tedy například kuchařů, školníků či účetních. Ačkoli jejich platy vzrostly od začátku roku 2016 o téměř 15 procent, stále nejsou dostatečně lákavé. Na letní prázdniny nebo relativně brzký konec pracovní doby už uchazeči také neslyší. „Připadá mi, že situace v základním školství je nejhorší za posledních deset let,“ říká k tomu ředitel základní školy Petr Zeman. Reportáž přináší server iDNES.cz.



Ředitelům chybí nepedagogové a nové nemohou sehnat. „Problém s personálním obsazením škol a školských zařízení nepedagogy je obecným problémem napříč všemi kraji,“ potvrdila mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Jarmila Balážová.


Problém se pak týká hlavně škol ve větších městech. „Ve větších, ale i středních městech je nabídka trhu práce pro školství nepříznivá. Ředitelé tabulkovými platy ve školství nemohou konkurovat,“ tvrdí předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.


Ačkoliv si nepedagogičtí pracovníci od 1. července přilepšili o 9,4 % a přesunuli se tak do vyšších platových tarifů, někteří z nich ani zdaleka nedosahují na průměrné platy. Zatímco plat kuchařek se pohybuje okolo 14 tisíc korun hrubého, školníci jsou na tom o něco lépe, i tak se jejich průměrný plat pohybuje okolo 17 tisíc. „Je to posun, ale nepedagogové ve školství stále se srovnatelnými pozicemi ve veřejném sektoru zaostávají v úrovni odměňování,“ uvedl Dobšík.


Na inzeráty škol proto téměř nikdo neodpovídá. „Z nepedagogů v naší základní škole bohužel chybí téměř všechny potřebné profese, uklízečky, kuchařky, školník. Mzdy jsou natolik nízké, že to nikdo nechce dělat,“ říká ředitel ZŠ Praha-Petrovice Petr Zeman.




Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
16. srpna 2017 v 10:03  

Před lety jsem na toto upozorňoval v diskuzi s náměstkem z MŠMT. Dodnes si pamatuji jeho pohrdavou odpověď, že na tyto pozice ve školství čeká deset uchazečů z pracáku, tak proč jim zvyšovat platy. A vidíte, už nečeká.

Unknown řekl(a)...
16. srpna 2017 v 12:34  

dnes jich čeká 15

Eva Adamová řekl(a)...
16. srpna 2017 v 15:31  

No jak kde. V Praze těžko.

Unknown řekl(a)...
16. srpna 2017 v 17:00  

české školství,jehož problémy se stále mediálně řeší,není jen praha a středočeský kraj

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.