Stamilionová vzpruha pro technické školy

středa 16. srpna 2017 ·

Špičkové vybavení dílen, které výrazně zlepší výuku technických předmětů. I to si vzdělávací zařízení mohou pořídit díky stovkám milionů, které aktuálně z různých zdrojů směřují na podporu odborných středních škol v Olomouckém kraji. Cílem je dostat „techniku“ v regionu na špičkovou úroveň. Tak, aby její absolventi co nejvíc splňovali náročné požadavky firem. Reportáž přináší MF DNES.



Jednou z desítek technických škol v kraji, která si nejvíc polepší, je Sigmundova střední škola strojírenská v Lutíně na Přerovsku. „Připravujeme rekonstrukci budovy dílen za 70 milionů korun, dalších 30 milionů půjde na nákup nejmodernějšího strojírenského vybavení,“ uvedl ředitel školy Pavel Michálek. Podle něj se tak výrazně zlepší podmínky pro odborný výcvik. „S technickým vybavením se dostaneme na úroveň významných firem. To nám pomůže ke kvalitnější přípravě studentů,“ vyzvedl.


Od modernizace výuky si Michálek slibuje také větší zájem o studium. „Ten díky stipendiím roste od roku 2012. Zatímco tehdy navštěvovalo školu asi 360 žáků, ve školním roce 2016/2017 jich bylo už o stovku víc a další desítky jich přibudou od nového školního roku,“ nastínil ředitel školy.


Olomoucký kraj sleduje nárůst zájmu o technické školy především u nejžádanějších profesí. „Jde o obory mechanik seřizovač, obráběč kovů či zámečník,“ uvedla mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová. Podpora polytechnického vzdělávání a řemesel v regionu navazuje na systém krajských stipendií. Žáci učňovských oborů je mohou pobírat od školního roku 2010/2011 a studenti technických oborů zakončených maturitní zkouškou od školního roku 2014/2015.


„Olomoucký kraj od školního roku 2016/2017 podporuje celkem 40 oborů vzdělání, z toho je 28 učebních a 12 technických zakončených maturitní zkouškou. Celkem kraj vyplatil za rok na stipendiích 5,7 milionu a podpořil téměř tři tisícovky studentů. V následujícím školním roce plánuje vyplatit 6,8 milionu,“ sdělila mluvčí hejtmanství Navrátilová.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. srpna 2017 v 23:51  

vyhozené peníze

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.