Bohumil Kartous: Přidat učitelům, stojí na nich společnost

úterý 29. srpna 2017 ·

„Opět se po roce sešly školské odbory a apelovaly kvůli nízkým platům. Tentokrát přizvaly zástupce VŠ i některé učitelské profesní organizace, aby apelovali společně. Tklivá skladba, libreto o krizi, o akutním nedostatku, o hrozbách. To vše v d moll. Za 10 minut hotovo. V podstatě totéž se hrálo loni (a předtím nesčetněkrát). Následovalo s velkou pompou ohlašované „vítězství“, dohoda odborářů s tehdejší ministryní Valachovou na zvýšení platů a příslib téhož na další tři roky,“ píše Bohumil Kartous v komentáři pro Hospodářské noviny.

Kartous pokračuje:




Bohumil Kartous (eduin.cz)
Výsledek? Oproti roku 2015 skutečně došlo na zvýšení průměru i mediánu učitelských platů, ale jak ukazuje analýza think-tanku IDEA, v porovnání s růstem platů dalších vysokoškolsky vzdělaných napříč veřejným a soukromým sektorem učitelské platy stagnovaly, či dokonce mírně poklesly. Zůstávají tak v rámci EU a rozvinutých zemí OECD na ostudném chvostu.


Odborář František Dobšík, jenž už rok chodí v dresu s nápisem „Konec levných učitelů“, jako by o tom nevěděl a v podstatě pouze sehrál loňskou etudu, doprovázen některými dalšími sólisty pedagogického pohřebního orchestru. Inu, ten dres rozhodně není bojem za adekvátní platy propocen…


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Vladimír Stanzel řekl(a)...
29. srpna 2017 v 11:46  

To je snad poprvé, kdy mohu s článkem BK plně souhlasit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.